Κέλι Άσπουρι: Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης του Shrek 2

Κέλι Άσπουρι: Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης του Shrek 2
Ο Κέλι Άσπουρι AP

Ο Κέλι Άσπουρι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών. Πίσω του αφήνει μια παρακαταθήκη σπουδαίων έργων, όπως τα "Shrek 2" και "Πεντάμορφη και το Τέρας".

Ο Κέλι Άσπουρι, αναγνωρισμένος σκηνοθέτης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών μετά από μια χρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Ο καταξιωμένος Κέλι Άσπουρι πέθανε την Παρασκευή και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του αφήνει πίσω του μια παρακαταθήκη σπουδαίων έργων. Πρόκειται για τον σκηνοθέτη του προτεινόμενου για Όσκαρ, Shrek 2 αλλά και μερικών από τα πιο αναγνωρισμένα έργα της Disney, όπως η “Πεντάμορφη και το Τέρας”.

Ο Κέλι Άσπουρι Jordan Strauss/Invision/AP

Πέραν της σκηνοθεσίας, ασχολήθηκε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, τη μεταγλώτιση και την σεναριογραφία.

Γεννημένος στο Μπόμοντ του Τέξας το 1960, με σπουδές στην Καλιφόρνια, ξεκίνησε την καριέρα του στη Walt Disney Feature Animation το 1983. Μεταξύ άλλων, συνέβαλλε στη σύνθεση του σεναρίου ταινιών, όπως “Η Μικρή Γοργόνα”, “Η Πεντάμορφη και το Τέρας”, καθώς και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Pixar, “Toy Story”. Το 1993, υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη στο “The Nightmare Before Christmas” του Τιμ Μπάρτον.

Το 1995 ξεκίνησε να εργάζεται για την DreamWorks Animation, όπου και σκηνοθέτησε δύο ταινίες μεγάλου μήκους, οι οποίες αργότερα προτάθηκαν για Όσκαρ, το “Spirit: Stallion of the Cimarron” (2002) και το “Shrek 2” (2004). Μάλιστα στο Shrek 2 ο Κέλι Άσπουρι παρείχε και μερικές από τις έξτρα φωνές.

Ακόμα σκηνοθέτησε και συνέγραψε την ταινία κινουμένων σχεδίων Gnomeo & Juliet (2011). Ήταν ο συγγραφέας και εικονογράφος δώδεκα δημοσιευμένων παιδικών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των Rusty’s Red Vacation, του Bonnie’s Blue House και του Yolanda’s Yellow School.

Στα μέσα του 2011 έως και το 2012 επέστρεψε για λίγο στη Disney, όπου εργάστηκε πάνω στα σενάρια των Wreck-It Ralph και Frozen. Πρόσφατα σκηνοθέτησε τα Smurfs: The Lost Village for Sony Pictures Animation και UglyDolls για STX Entertainment.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα