LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Επέμβαση στο εμπορικό κέντρο στην Κένυα. Σχεδόν όλοι οι όμηροι έχουν διασωθεί

default image

Σχεδόν όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν, δύο ισλαμιστές σκοτώθηκαν, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών. Οι επιτιθέμενοι είναι διαφόρων εθνικοτήτων, λέει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων - Δείτε live εικόνα (Pics + Vid)

Σχεδόν όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί, ενώ δύο από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν σήμερα στην συνεχιζόμενη έφοδο του στρατού στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας Τζόζεφ Όλε Λένκου, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των ομήρων στο εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα  με τις Αρχές δύο τρομοκράτες είναι νεκροί μετά την επέμβαση του στρατού. Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για αίμα για τους τραυματίες. Οι τελευταίες αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα έκαναν λόγο για πλήρη έλεγχο των εξόδων του κτιρίου.

“Έχουμε πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Ελέγχουμε όλους τους ορόφους (του εμπορικού κέντρου) οι τρομοκράτες δεν μπορούν να διαφύγουν. Έχουμε αποκλείσει πλήρως το κτίριο”.

Ο υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι οι δράστες της επίθεσης προκάλεσαν την στήλη μαύρου καπνού που υψωνόταν πάνω από το Ουέστγκεϊτ, βάζοντας φωτιά σε στρώματα σε ένα σουπερμάρκετ για λόγους αντιπερισπασμού, και σημείωσε ότι η φωτιά θα σβηστεί σύντομα.

Ο υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι δύο από τους “τρομοκράτες” σκοτώθηκαν κατά την συνεχιζόμενη επιδρομή του στρατού στο εμπορικό κέντρο και διευκρίνισε ότι όλοι οι δράστες της επίθεσης είναι άνδρες, αν και ορισμένοι είχαν μεταμφιεστεί σε γυναίκες, το οποίο εξηγεί πιθανώς τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ότι ορισμένοι από αυτούς που εξαπέλυσαν την επίθεση το Σάββατο ήταν γυναίκες.

Η έφοδος των δυνάμεων ασφαλείας κατά των ισλαμιστών ενόπλων που έχουν οχυρωθεί για τρίτη ημέρα σήμερα στο Ουέστγκεϊτ “πλησιάζει στο τέλος της”, πρόσθεσε εξάλλου ο ίδιος.

“Πιστεύω ότι η επιχείρηση πλησιάζει στο τέλος της”, σημείωσε ο Λένκου στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Δεν θέλουμε να σας δώσουμε μια οριστική απάντηση όσον αφορά το πότε πιστεύουμε ότι η διαδικασία αυτή θα τελειώσει, αλλά κάνουμε ο,τιδήποτε είναι δυνατό, αν και πολύ προσεκτικά, για να φέρουμε εις πέρας αυτήν την διαδικασία”, πρόσθεσε ωστόσο.

Οι επιτιθέμενοι προέρχονται από διάφορες χώρες, δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, χωρίς να αποκαλύψει τις χώρες αυτές.

“Έχουμε μια ιδέα γύρω από το ποιοι είναι, την εθνικότητά τους και ακόμη τον αριθμό τους”, σημείωσε ο Τζούλιους Καράνγκι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ένοπλη αυτή ομάδα είναι “σαφώς πολυεθνής

και προέρχεται “από όλο τον κόσμο” και έκανε λόγο για “παγκόσμια τρομοκρατία”.

“Έχουμε επίσης μια ιδέα για το ότι δεν πρόκειται για ένα τοπικό συμβάν. Πολεμούμε την παγκόσμια τρομοκρατία εδώ και έχουμε επαρκείς πληροφορίες (των μυστικών υπηρεσιών) που να το υποδηλώνουν αυτό”, υπογράμμισε.

“Εμείς προκαλέσαμε την έκρηξη, προσπαθούμε να μπούμε μέσα από την οροφή”, δήλωσε νωρίτερα ένας αξιωματούχος της ασφάλειας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο Ρόιτερς.

Προηγουμένως δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς είχαν μεταδώσει ότι ισχυρές εκρήξεις και σφοδρά πυρά ακούγονταν, ενώ μαύρος καπνός υψωνόταν από το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ.

Ένας δημοσιογράφος διευκρίνισε μάλιστα ότι άκουσε “τρεις ή τέσσερις εκρήξεις” και δύο ανταλλαγές “σφοδρών πυρών”.

Στην ζώνη γύρω από το κτίριο, οι δυνάμεις της τάξεις είχαν καλέσει εξάλλου τους δημοσιογράφους και τα μέλη των σωστικών συνεργείων να μεταβούν σε προστατευμένες τοποθεσίες, την ώρα που ασθενοφόρα κατευθύνονταν προς τα σημεία των εκρήξεων.

Την ίδια ώρα η κενυατική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει διασώσει αρκετούς ομήρους στο Ουέστγκεϊτ, διευκρινίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο εμπορικό κέντρο μετά τις ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα.

“Μόλις καταφέραμε να διασώσουμε μερικούς ομήρους”, αναφέρει στο Twitter o αρχηγός της κενυατικής αστυνομίας Ντέιβιντ Κιμάγιο. “Κερδίζουμε όλο και περισσότερο έδαφος επί των επιτιθέμενων”, πρόσθεσε.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 4 Βρετανοί σκοτώθηκαν από την επίθεση των ισλαμιστών Σεμπάμπ στο εμπορικό κέντρο.

Οι βρετανικές αρχές είχαν ανακοινώσει σε προηγούμενο απολογισμό τους ότι οι Βρετανοί που έχασαν την ζωή τους ήταν 3, μεταξύ των οποίων ένας άνθρωπος που έχει εκτός της βρετανικής και αυστραλιανή υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τον κενυατικό Ερυθρό Σταυρό, από την επίθεση αυτή, η οποία εισέρχεται σήμερα στην τρίτη ημέρα της, έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 69 άνθρωποι, ενώ αγνοείται η τύχη 63.

Κανείς Έλληνας μεταξύ των θυμάτων ή των ομήρων στην Κένυα    

Κανείς Έλληνας δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων ή των ομήρων της επίθεσης κατά εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι της Κένυας, ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που καταδίκασε «απόλυτα και με τον πλέον απερίφραστο τρόπο» την τρομοκρατική αυτή ενέργεια.

Στην ανακοίνωση, το Υπουργείο εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης, ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και τη συμπαράστασή της Ελλάδας στο λαό και τις Αρχές της Κένυας.       

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα