“Κίνα όπως Βόρεια Κορέα” – Πύραυλοι αντί διπλωματίας

“Κίνα όπως Βόρεια Κορέα” – Πύραυλοι αντί διπλωματίας
AP

Με πυραυλικές δοκιμές και στρατιωτικές ασκήσεις απάντησε η Κίνα στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή αλλά και την ανησυχία για την έκβαση της κατάστασης."Η Κίνα ακολουθεί το παράδειγμα της Βόρειας Κορέας", διαμηνύει ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν

Έντεκα βαλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η Κίνα στα θαλάσσια ύδατα πέριξ της Ταϊβάν, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσων που ήρθαν ως αντίποινα στην επίσκεψη της προέδρου του αμερικανικού κοινοβουλίου, Νάνσι Πελόζι, στο διαφιλονικούμενο νησί.

Στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στην Ταϊβάν 2022 CCTV via AP

Πρόκειται για τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες, με χρήση πραγματικών πυρών και ως αποτέλεσμα είχαν την ενεργοποίηση των αμυντικών συστημάτων της Ταϊβάν αλλά και σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την Ταίβάν, όσο και από συμμάχους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Επίσημη διαμαρτυρία στο Πεκίνο κατέθεσε και η Ιαπωνία, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, πέντε από τους κινεζικούς πυραύλους έπεσαν εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ.

Ο ταϊβανέζος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Κίνα ότι με την πρακτική της αυτή “μιμείται την Βόρεια Κορέα”, ενώ η επιτετραμμένη της χώρας στις ΗΠΑ έκανε λόγο για “ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή”.

Παρά το γεγονός ότι η ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν, διατηρούν σχέσεις με το νησί, φροντίζοντας και για τον εξοπλισμό του. Ήδη, όπως αναφέρουν διεθνή Μέσα, το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan κατευθύνεται νοτιοανατολικά της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται το Συμβούλιο Υποθέσεων του νησιού, η Ταϊβάν θα βρίσκεται σε επιφυλακή για “ψυχολογικό πόλεμο”. Το συμβούλιο είπε ότι πιστεύει ότι η Κίνα επιχειρεί να απομονώσει την Ταϊβάν και να αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να υποστηρίζει το νησί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η χρήση στρατιωτικής δύναμης δεν θα λύσει προβλήματα και διαφορές“, σημειώνει το Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι “οι ασκήσεις δεν θα αλλάξουν το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν ανήκουν η μία στην άλλη”.

Στόλτενμπεργκ: Κανένας λόγος για την υπερβολική αντίδραση της Κίνας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν δεν δικαιολογεί την “υπερβολική αντίδραση της Κίνας”.

“Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι δεν είναι λόγος για την Κίνα να υπεραντιδρά, να απειλεί την Ταϊβάν ή να χρησιμοποιεί απειλητική ρητορική. Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι έχουν επισκεφτεί την Ταϊβάν αρκετές φορές μέσα στα χρόνια και επομένος δεν υπάρχει λόγος για την υπερβολική αντίδραση της Κίνας”.

ASEAN: Παγκόσμια ανησυχία για “ανοικτές συρράξεις”

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας που ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν γύρω από τη νήσο ο στρατός της Κίνας.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (…) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Καταδίκη από την ΕΕ για τα “επιθετικά” γυμνάσια της Κίνας

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζουζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.

«Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα