Ταϊβάν: Αναχώρησε η Πελόζι – Αναβρασμός μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψη

Ταϊβάν: Αναχώρησε η Πελόζι – Αναβρασμός μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψη
Αναχώρησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, από την Ταϊβάν. AP

Αναχώρησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, από την Ταϊβάν, μετά την σύντομη επίσκεψή της που προκάλεσε αντιδράσεις.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αναχώρησε σήμερα από την Ταϊβάν έπειτα από μία ιστορική και αμφιλεγόμενη επίσκεψη στην οποία το Πεκίνο απάντησε με απειλές και ανακοινώσεις για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.

Η 82χρονη Πελόζι χαιρέτισε τους αξιωματούχους στον διάδρομο του αεροδρομίου Σονγκσάν στην Ταϊπέι προτού επιβιβαστεί σε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που απογειώθηκε στις 6.00 μ.μ. τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Πελόζι, η αντιπροσωπεία της οποίας πραγματοποίησε μια στάση που δεν είχε ανακοινωθεί αλλά παρακολουθείτο εκ του σύνεγγυς στην Ταϊβάν χθες βράδυ (τοπική ώρα) έπειτα από επισκέψεις στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, αναμένεται να συνεχίσει την ασιατική περιοδεία της με στάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Οι απειλές της Κίνας

“Αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα πρέπει να τιμωρηθούν με αναπόφευκτο τρόπο” δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, τη στιγμή που η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επισκέπτεται την Ταϊβάν.

“Πρόκειται απλώς για μια φάρσα. Με πρόσχημα τη ‘δημοκρατία’, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας”, δήλωσε επίσης ο υπουργός στο περιθώριο συνόδου της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ.

Νωρίτερα το Πεκίνο ανακοίνωσε οτι θα επιβάλει κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊβάν, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα.

Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν, , σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη, ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν.

Η απαγόρευση ενεργοποιήθηκε μετά την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν, που ειναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ταϊβάν έπειτα από 25 χρόνια.

Επίσης από σήμερα, η Κίνα προχωρεί στην αναστολή των εισαγωγών εσπεριδοειδών και κατεψυγμένων ψαριών από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσαν χθες τα κινεζικά τελωνεία.

Η Νάνσι Πελόζι έφτασε το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στην Ταιβάν προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, με τον υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας να καλέι επειγόντως τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, ζητώντας εξηγήσεις για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα