Κίνα: Στα τάρταρα η μετοχή της Evergrande – Κίνδυνος χρεοκοπίας

Κίνα: Στα τάρταρα η μετοχή της Evergrande – Κίνδυνος χρεοκοπίας
AP Photo/Andy Wong

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011 η τιμή της μετοχής της Evergrande. Πιο υπαρκτός από ποτέ ο κίνδυνος χρεοκοπίας του στεγαστικού κολοσσού.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας Evergrande υποχωρούσε κατά 15% και πλέον κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, συνέχιζε να υφίσταται μεγάλες απώλειες καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με ολοένα περισσότερη επιφύλαξη τις προοπτικές της ενώ πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία για την καταβολή οφειλών της αυτή την εβδομάδα.

Στις 05:45 (ώρα Ελλάδας), η τιμή της μετοχής της υποχωρούσε κατά 14,6%, στα 2,17 δολάρια Χονγκ Κονγκ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011.

Η τιμή της μετοχής θυγατρικής της που ασχολείται με τη διαχείριση ακινήτων έπεφτε πάνω από 8%, αυτή της θυγατρικής της που έχει αντικείμενο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατά 2%, ενώ αυτή της Hengten Net, πλατφόρμας μετάδοσης περιεχομένου μέσω διαδικτύου, έπεφτε κατά 10%.

Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης: προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ένας από τους βασικούς πιστωτές της εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας προβλέπει ότι θα απολέσει μέρος του ποσού που της έχει δανείσει· άλλοι πιστωτές της σχεδιάζουν να της δώσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δήλωσαν τέσσερα στελέχη τραπεζών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Χθες Κυριακή η Evergrande ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να αποπληρώνει οφειλές σε πελάτες του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της μεταβιβάζοντάς τους ακίνητα.

Αξιωματούχοι που χαράσσουν πολιτική προτρέπουν τους μεγάλους πιστωτές της εταιρείας να παρατείνουν τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των δανείων ή να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότησή τους· παράγοντες της αγοράς γενικά θεωρούν πως το ενδεχόμενο απευθείας κρατικής παρέμβασης για να “διασωθεί” η Evergrande είναι μάλλον απίθανο.

Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2022. Θα πρέπει να πληρώσει άλλα 47,5 εκατ. δολάρια τόκους για άλλη ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα