Κίνα: Τριγμοί στην εξουσία του Σι – Λαϊκή οργή για τα αυστηρά lockdown

Κίνα: Τριγμοί στην εξουσία του Σι – Λαϊκή οργή για τα αυστηρά lockdown
Οργή στην Κίνα για την πολιτική μηδενικής COVID AP

Εντείνεται η οργή των Κινέζων εξαιτίας της πολιτικής μηδενικής covid που τους κρατά κλεισμένους στα σπίτια τους προκειμένου να μην ενταθεί η μετάδοση της Covid-19

Φουντώνει η οργή στην Κίνα λόγω των πολύ αυστηρών περιορισμών που επιβάλλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής Covid.

Διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Σανγκάης, ακολουθώντας τις πρωτοβουλίες κατοίκων σε άλλες περιοχές της Κίνας, αντιδρώντας στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της Covid-19 σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα την Κυριακή και στην επαρχία Γουχάν, όπου σχεδόν τρία χρόνια πριν είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα της Covid, αλλά και σε άλλες πόλεις της Κίνας, με πολλές καταγγελίες για την στάση των αρχών και βία από μέρους τους ακόμη και σε δημοσιογράφους διεθνών Μέσων.

Μαζικές διαδηλώσεις στην Κίνα AP

 

Η θρυαλλίδα της οργής

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων ήταν η φονική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντζιάνγκ, και αρκετοί πιθανολογούν ότι τα θύματα δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το φλεγόμενο κτίριο επειδή ήταν σε καραντίνα, εκδοχή την οποία διαψεύδουν τοπικοί αξιωματούχοι.

Στο οικονομικό κέντρο της Σανγκάης, πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για μια αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι, η οποία εξελίχθηκε σε οργισμένη διαμαρτυρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. «Άρετε το lockdown στο Ουρούμτσι, άρετε το lockdown στη Σιντζιάνγκ, άρετε το lockdown σε όλη την Κίνα» φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βράδυ της Παρασκευής, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Ουρούμτσι υψώνοντας τις γροθιές τους στον αέρα και ζητώντας την άρση του lockdown, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί από τους 4 εκατομμύρια κατοίκους του Ουρούμτσι είχαν υποχρεωθεί να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους έως και 100 ημέρες.

Έξαρση των κρουσμάτων

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και η κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς σε ορισμένα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην Covid-19 που ακολουθεί το Πεκίνο.

Οι αρχές υπερασπίζονται την πολιτική που φέρει την υπογραφή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ως σωτήρια και απολύτως αναγκαία για να μην συνθλιβεί το εθνικό σύστημα υγείας, αψηφώντας τη λαϊκή κατακραυγή και το πλήγμα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Σανγκάης βρέθηκαν νωρίτερα φέτος σε καθεστώς lockdown επί δύο μήνες, μια δοκιμασία που προκάλεσε οργισμένες διαμαρτυρίες. Έκτοτε οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να κάνουν τα περιοριστικά μέτρα περισσότερο στοχευμένα, αλλά τα περιθώρια στένεψαν μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων.

Οργή κατά του Σι

Διαμαρτυρίες κατά των λοκντάουν είχαν ξεσπάσει και νωρίτερα στην Σανγκάη, όπως και σε πανεπιστήμια του Πεκίνου και σε άλλες πόλεις της Κίνας, όπου αυξάνεται η οργή κατά της αυστηρής πολιτικής για “μηδενική COVID” που εφαρμόζουν οι αρχές της χώρας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν λευκά φύλλα χαρτιού -που έχουν γίνει σύμβολο διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας- και λευκά λουλούδια, ενώ στεκόντουσαν σιωπηλά σε διάφορες διασταυρώσεις, προτού έρθει η αστυνομία και διαλύσει το πλήθος, δήλωσε στο AFP αυτός ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Βίντεο, που κυκλοφόρησε ευρέως στο ίντερνετ και το οποίο το AFP εντόπισε γεωγραφικώς στην Σανγκάη, δείχνει κάποιους διαδηλωτές να φωνάζουν “Σι Τζινπίνγκ, παραίτηση!” και να καταφέρονται επίσης κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε μια πολύ σπάνια δημόσια αποδοκιμασία του προέδρου και του κόμματος στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η οποία είχε τεθεί στις αρχές της χρονιάς σε λοκντάουν για δύο μήνες.

Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν ήταν: «Όχι τεστ covid, πεινάμε!», «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!», ή «Όχι στα lockdown, θέλουμε ελευθερία», αλλά και συνθήματα κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη δοκιμασία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αφότου εξασφάλισε την τρίτη του θητεία.

Συλλήψεις και ξύλο σε δημοσιογράφους

Ο βρετανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης BBC ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως ένας από τους δημοσιογράφους του στην Κίνα, ο οποίος κάλυπτε στη Σανγκάη τις διαδηλώσεις κατά της δρακόντειας κινεζικής πολιτικής της «μηδενικής Covid», συνελήφθη και «χτυπήθηκε απο την αστυνομία».

«Το BBC είναι πολύ ανήσυχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε ο δημοσιογράφος μας Εντ Λόρενς, ο οποίος συνελήφθη και δέθηκε με χειροπέδες ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σανγκάη», δήλωσε εκπρόσωπος του BBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ξυλοκοπήθηκε και χτυπήθηκε από την αστυνομία» ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος διαπιστευμένος στη χώρα.

Και ανταποκριτής του εθνικού τηλεοπτικού σταθμού της Ελβετίας RTS προσεγγίστηκε επίσης από την αστυνομία την ώρα που έδινε την ανταπόκρισή του σε απευθείας σύνδεση για τις διαδηλώσεις.

Ο Μίχαελ Πόικερ νόμισε ότι θα συλλαμβανόταν από τους τρεις αστυνομικούς που τον είχαν περικυκλώσει την ώρα που εκείνος μετέδιδε.

“Θα με πάνε στο αστυνομικό τμήμα ύστερα απ’αυτό”, είπε κοιτάζοντας την κάμερα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε αργότερα ότι ο Πόικερ δήλωσε ότι είναι δημοσιογράφος και έπειτα απ΄αυτό οι αστυνομικοί έφυγαν χωρίς να συλλάβουν τον ίδιο ή τον εικονολήπτη του.

Χθες Κυριακή, το BBC μετέδωσε ότι η κινεζική αστυνομία επιτέθηκε και συνέλαβε έναν από τους δημοσιογράφους του δικτύου, ο οποίος κάλυπτε μια διαδήλωση στη Σανγκάη, και έπειτα από αρκετές ώρες τον άφησε ελεύθερο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα