Κυπριακή Βουλή: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Κυπριακή Βουλή: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Ο Νίκος Αναστασιάδης μιλά στο Κοινοβούλιο στη Λευκωσία, Αρχείο AP

Η Βουλή της Κύπρου καταδικάζει ομόφωνα την αποστολή όπλων και στρατευμάτων στη Λιβύη καλώντας ΟΗΕ και ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις όπου είναι απαραίτητο.

 Με ομόφωνο ψήφισμά της η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για πώληση και αποστολή όπλων και στρατευμάτων, απόφαση που παραβιάζει το εμπάργκο για τη Λιβύη και καλεί τον ΟΗΕ να εποπτεύσει την εφαρμογή του εμπάργκο πώλησης όπλων του ΟΗΕ και της ΕΕ από την Τουρκία, έτσι ώστε να επιβληθούν κυρώσεις εκεί που πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο της ΕΕ και την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λιβυκό λαό.

Η Ολομέλεια της Βουλής καταγράφοντας με ανησυχία τη νέα κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας και της απόπειρας της Τουρκίας για αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες που βλάπτονται πιο άμεσα από τα μνημόνια συναντίληψης Τουρκίας – Σάρατζ.

Η Βουλή σημειώνει την απόφαση του Κοινοβουλίου της Λιβύης να καταγγείλει ως παράνομα τα ανωτέρω τουρκολιβυκά «Μνημόνια Συνεργασίας», που βλάπτουν και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Περαιτέρω η Βουλή υπογραμμίζει την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που υποδηλώνει το «Μνημόνιο Συναντίληψης» της Τουρκίας και της κυβέρνησης Σάρατζ περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας, που δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα άλλων παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Καταδικάζει τις πρόσφατες αυξανόμενες πωλήσεις τουρκικών όπλων προς τις δυνάμεις πολιτοφυλάκων της κυβέρνησης Σάρατζ, κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων για την επιβολή εμπάργκο του ΟΗΕ και της ΕΕ στην πώληση όπλων.

Εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα ότι η νέα αυτή τουρκική κίνηση που συμπεριλαμβάνει και την υπογραφή μνημονίου αμυντικής συνεργασίας, δυναμιτίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Πριν από τη ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι οι εξελίξεις τρέχουν στη χώρα στον λαό της οποίας θέλουμε να συμπαρασταθούμε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου διευκρίνισε περαιτέρω ότι για την ΕΔΕΚ τα δικαιώματα δεν αφορούν μόνο τα παράκτια κράτη, αλλά την υφαλοκρηπίδα και τα νησιά. Πρόσθεσε πως θα προτιμούσε η Βουλή να χαιρετίσει την απόφαση του λιβυκού κοινοβουλίου και επανέλαβε τη σθεναρή θέση της ΕΔΕΚ ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα