Κλείνουν σωφρονιστικά ιδρύματα: Οι Σουηδοί δεν έχουν ποιον να βάλουν φυλακή

Κλείνουν σωφρονιστικά ιδρύματα: Οι Σουηδοί δεν έχουν ποιον να βάλουν φυλακή
PHOTOGRAPH: PAUL DOYLE/ALAMY

Μπορεί στη Σουηδία τα σωφρονιστικά ιδρύματα να παραπέμπουν σε πολυτελή ξενοδοχεία χάρη στις ανέσεις που προσφέρουν στους κρατούμενους, όμως η Στοκχόλμη αποφασίζει να βάλει λουκέτο σε τέσσερα από αυτά

Λουκέτο σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση της Σουηδίας καθώς τα δυο τελευταία χρόνια υπήρξε μείωση στις συλλήψεις.

Παρελθόν θα γίνουν οι φυλακές της  Åby, Håja, Båtshagen και Kristianstad. Δυο από αυτές πιθανότατα θα πουληθούν ενώ οι άλλες δύο θα χρησιμοποιηθούν από κυβερνητικές αρχές. Σε περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των έγκλειστων υπάρχει η πιθανότητα να επαναλειτουργήσουν δύο από αυτές.

Σε δηλώσεις του στον Βρετανικό  Guardian ο επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της Σουηδίας, Nils Öberg, κατά την περίοδο 2011-2012 η πτώση στον αριθμό των κρατουμένων έφτασε μέχρι το 6% και προέβλεψε ότι περαιτέρω μείωση θα σημειωθεί και το 2013.

Η μείωση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι δικαστές επιβάλουν πιο ήπιες ποινές  για εγκλήματα που αφορούν στα ναρκωτικά και όπως υποστηρίζει ο Öberg, οι άνθρωποι που φυλακίστηκαν για ναρκωτικά ήταν 200 λιγότεροι σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Μελέτης Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων η Σουηδία κατατάσσεται στην 112η  θέση σε αριθμό έγκλειστων με 4.852 ανθρώπους να βρίσκονται στις φυλακές, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με 2.239.751, στη δεύτερη θέση έρχεται η Κίνα με 1.640.000 και στην τρίτη η Ρωσία με 681.600 φυλακισμένους.

Πηγή: Guardian

SHARE:

24Media Network