Κλιμακώνεται η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Κλιμακώνεται η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Παράλυση στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης από την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ακυρώσεις πτήσεων

Το γερμανικό συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας GdF ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι θα κλιμακώσει τις απεργιακές του κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πρώτο της Γερμανίας και το τρίτο της Ευρώπης, και έχει στόχο να προκαλέσει πλήρη παράλυση της κυκλοφορίας το πρωί της Τετάρτης μεταξύ 06:00 και 12:00 ώρα Ελλάδος.

Εδώ και δέκα ημέρες το GdF που είναι σε σύγκρουση με την Fraport, τη διαχειρίστρια εταιρία του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, για μισθολογικά θέματα, είχε κηρύξει έξι ημέρες απεργίας των σχεδόν 200 ελεγκτών κυκλοφορίας εδάφους των αεροσκαφών επί της πίστας του αεροδρομίου. Η απεργία προκάλεσε την ακύρωση σχεδόν 200 πτήσεων χθες Δευτέρα, ενώ ανάλογος αριθμός πτήσεων αναμένεται να ακυρωθεί σήμερα.

Μέχρι στιγμής το Fraport είχε καταφέρει ωστόσο να διασφαλίσει καθημερινά σχεδόν το 80% των πτήσεων, καταφεύγοντας στις υπηρεσίες προσωπικού που έχει συνταξιοδοτηθεί ή έχει εκπαιδευτεί ειδικά για την περίσταση. Οι διηπειρωτικές πτήσεις δεν έχουν επηρεαστεί.

Έτσι, το GdF αποφάσισε να καλέσει όλο το προσωπικό των πύργων ελέγχου να απεργήσει την Τετάρτη, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ελεγκτές κυκλοφορίας εδάφους, σύμφωνα με ανακοίνωση.

"Αν ο πύργος ελέγχου απεργεί, ουσιαστικά τίποτε δεν κινείται", δήλωσε ο Μάρκους Σιμπερς, στέλεχος της διοίκησης του συνδικάτου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του GdF και του Fraport βρίσκονται στο σημείο μηδέν, αλλά το συνδικάτο προειδοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απεργίας αρκετών εβδομάδων.

Μέχρι στιγμής η Lufthansa έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από την απεργία αυτή, κυρίως οι εσωτερικές γραμμές. Η γερμανική αεροπορική εταιρία, που είναι η πρώτη στην Ευρώπη, χάνει σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ ημερησίως, ποσό που θα αυξηθεί κατακόρυφα αν οι εργαζόμενοι στους πύργους ελέγχου απεργήσουν.

SHARE:

24Media Network