Κοινό μέτωπο ΗΠΑ-Βρετανίας: Η Ρωσία αψηφά τους διεθνείς κανόνες

British Deputy Ambassador to the United Nations Jonathan Allen, right, listens as American Ambassador to the United Nations Nikki Haley speaks during a Security Council meeting on the situation between Britain and Russia, Wednesday, March 14, 2018 at United Nations headquarters. Britain said Wednesday it would expel 23 Russian diplomats and sever high-level bilateral contacts after Russia ignored a deadline to explain how a Soviet-developed nerve agent was used against ex-spy Sergei Skripal and his daughter Yulia. (AP Photo/Mary Altaffer)
British Deputy Ambassador to the United Nations Jonathan Allen, right, listens as American Ambassador to the United Nations Nikki Haley speaks during a Security Council meeting on the situation between Britain and Russia, Wednesday, March 14, 2018 at United Nations headquarters. Britain said Wednesday it would expel 23 Russian diplomats and sever high-level bilateral contacts after Russia ignored a deadline to explain how a Soviet-developed nerve agent was used against ex-spy Sergei Skripal and his daughter Yulia. (AP Photo/Mary Altaffer) AP

Η αμερικανική κυβέρνηση συμφωνεί με την εκτίμηση της Βρετανίας για ρωσική υπαιτιότητα στην επίθεση κατά του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και στηρίζει την απέλαση Ρώσων διπλωματών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί με την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα στη βρετανική επικράτεια που είχε στόχο έναν ρώσο πρώην διπλό πράκτορα και υποστηρίζει την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει ρώσους διπλωμάτες, τόνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η αμερικανική προεδρία θεωρεί ότι η επίθεση αυτή "ταιριάζει με τον τρόπο συμπεριφοράς" της Ρωσίας, η οποία "αψηφά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες", "υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια χωρών σε όλο τον κόσμο" και "αποπειράται να ανατρέψει και να καταρρακώσει τους δυτικούς δημοκρατικούς θεσμούς και τις (δημοκρατικές) διαδικασίες", αναφέρει η ανακοίνωση.

Διένεξη στον ΟΗΕ

Νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης, η διένεξη Λονδίνου και Μόσχας για τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία μεταφέρθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ οι δύο πλευρές κλιμάκωσαν επικίνδυνα την ένταση τα τελευταία 24ωρα, με εκατέρωθεν απειλές, κατηγορίες και εξαγγελίες μέτρων.

Η δηλητηρίαση του πράκτορα δεν αποτελεί ένα "κοινό έγκλημα" τόνισε στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου, που συγκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζόναθαν 'Αλεν.

Ο Βρετανός διπλωμάτης κατηγόρησε τη Μόσχα όχι μόνο ότι δεν ανταποκρίθηκε στα βρετανικά αιτήματα για τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα  στρατιωτικής προέλευσης με την ονομασία "Νόβιτσοκ" στην επίθεση που σημειώθηκε επί βρετανικού εδάφους, αλλά και ότι έχει καταστρατηγήσει όλες τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την καταστροφή των χημικών όπλων που είχε στο οπλοστάσιό της. Τόνισε επίσης ότι η Μόσχα απειλεί συστηματικά όσους θεωρεί "προδότες", αναφέροντας ανάλογα περιστατικά επιθέσεων τόσο στη Βρετανία όσο και αλλού στον κόσμο.

Την "απόλυτη αλληλεγγύη" των ΗΠΑ προς την Μεγάλη Βρετανία εξέφρασε η Επρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χάλεϊ, τονίζοντας ότι πρέπει επειγόντως να ληφθούν μέτρα κατά της χρήσης χημικών όπλων.

Η τοποθέτηση της Χάλεϊ είχε τεράστια βαρύτητα, αφού οι ΗΠΑ για πρώτη φορά τόνισαν ξεκάθαρα ότι θεωρούν πως η Μόσχα ευθύνεται για την επίθεση, ζητώντας να ληφθεί δράση από τον ΟΗΕ ενάντια σε ανάλογα περιστατικά.

"Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση ενάντια σε δύο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας ένα νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικού τύπου" τόνισε η Χέιλι, σημειώνοντας ότι "δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό". "Οι ΗΠΑ στέκονται απολύτως αλληλέγγυες με το Ηνωμένο Βασίλειο", συμπλήρωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Στήριξη στο Λονδίνο προσέφεραν επίσης οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας, που καταδίκασαν την επίθεση.

Ρωσία: Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας αρνήθηκε κάθε ανάμιξη της Μόσχας στην επίθεση. Κατηγόρησε τη Βρετανία ότι "έσυρε" τη χώρα του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφήνοντας αιχμές και για το τελεσίγραφο της Τερέζα Μέι. Όπως υπογράμμισε, η Βρετανία θα πρέπει να κοιτάει τα "του οίκου της". Τέλος απείλησε με αντίποινα για κάθε πιθανή εχθρική πράξη προς τη χώρα του.

Η Ρωσία απαιτεί να δει απτές αποδείξεις του νευροτοξικού παράγοντα που η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι απόδειξη ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια.

SHARE:

24Media Network