Κολομβία: Κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους - "Εμπόλεμη ζώνη" το Κατατούμπο

Έλεγχος Αστυνομίας
Έλεγχος Αστυνομίας AP

"Οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή, διατρέχουν κίνδυνο να πέσουν θύματα φόνων, εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, σεξουαλικής βίας, αναγκαστικής στρατολόγησης, ειδικά ανηλίκων, ναρκών, εκτοπισμών και απαγωγών".

Η σύγκρουση ανάμεσα σε τρεις ένοπλες οργανώσεις για τον έλεγχο εδαφών και της διακίνησης ναρκωτικών στη βορειοανατολική Κολομβία εκθέτει περίπου 300.000 αμάχους στον κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, έκρινε την Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Μονάδες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), αποστάτες της πλέον διαλυμένης οργάνωσης πρώην ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) που αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα αφού απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το 2016, καθώς και μέλη της συμμορίας Λος Πελούσος δρουν στην περιοχή Κατατούμπο, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

ADVERTISING

«Στο Κατατούμπο γίνεται πόλεμος μέχρις εσχάτων μεταξύ ατάκτων ένοπλων οργανώσεων. Αυτός ο πόλεμος έχει αιχμαλωτίσει τον άμαχο πληθυσμό», είπε ο διευθυντής του τμήματος του Παρατηρητηρίου που είναι αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο. «Πρόκειται για φτωχούς κατοίκους αγροτικών περιοχών που δεν έχουν δει ίχνος του Κράτους της Κολομβίας εδώ και δεκαετίες και εκτίθενται σε σοβαρές παραβιάσεις», συνέχισε.

Οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή, ανάμεσά τους περίπου 25.000 πολίτες της Βενεζουέλας που έφυγαν για να σωθούν από την πολιτικοοικονομική κρίση στη δική τους χώρα, διατρέχουν κίνδυνο να πέσουν θύματα φόνων, εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, σεξουαλικής βίας, αναγκαστικής στρατολόγησης, ειδικά ανηλίκων, ναρκών, εκτοπισμών και απαγωγών, απαρίθμησε ο Βιβάνκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετανάστες είναι εξαιρετικά ευάλωτοι. Ορισμένα παιδιά από τη Βενεζουέλα εργάζονται στη συγκομιδή των φύλλων κόκας — της πρώτης ύλης στη διαδικασία παρασκευής της κοκαΐνης — ενώ μετανάστριες εξαναγκάζονται να δουλεύουν στη βιομηχανία του σεξ έναντι 2 δολαρίων την ημέρα, κατά τον ίδιο.

Κατά το Παρατηρητήριο, οι ένοπλες οργανώσεις στρατολογούν συχνά μετανάστες που περνούν τα πορώδη σύνορα μήκους 2.219 χιλιομέτρων των δύο χωρών.

Η αποστράτευση των χιλιάδων μαχητών των FARC το 2017 δημιούργησε κενό εξουσίας σε διάφορες περιοχές της χώρας των Άνδεων και πυροδότησε αιματηρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε άλλες ένοπλες οργανώσεις για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και των παράνομων μεταλλείων.

«Τόσο εντός όσο και εκτός της Κολομβίας πιθανόν έχει δοθεί η εντύπωση ότι η κρίση επιλύθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας και ότι στη χώρα επικρατεί ειρήνη», επισήμανε ο Βιβάνκο, αλλά «η χώρα βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο στο Κατατούμπο.»

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενεζουέλα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΗΠΑ: Σύλληψη άνδρα με αλεξίσφαιρο γιλέκο, γεμισμένο τουφέκι και 100 σφαίρες

ΗΠΑ: Πολιτικοποίηση των επιθέσεων σε Οχάιο και Τέξας "βλέπει" το πανίσχυρο λόμπι όπλων

Πώς Τραμπ και Fox News "όπλισαν" το χέρι του μακελάρη του Ελ Πάσο με την θεωρία περί "εισβολής"

Ελ Πάσο: Η μητέρα του δράστη είχε τηλεφωνήσει στην Αστυνομία πριν την επίθεση

"Ταξιδιωτικές οδηγίες" για τους επισκέπτες στις ΗΠΑ μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις

SHARE:

24Media Network