Κολομβία: Τρεις νεαρές γυναίκες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε εμπορικό κέντρο

Κολομβία: Τρεις νεαρές γυναίκες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε εμπορικό κέντρο

Οι οργανώσεις FARC και ELN διαβεβαιώνουν ότι δεν ενέχονται στην αιματηρή βομβιστική επίθεση

Συνολικά τρεις νεαρές γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν μια βόμβα εξερράγη χθες Σάββατο σε ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Κολομβίας.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Caracol, ανάμεσά στα θύματα ήταν μια 23χρονη Γαλλίδα, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη εννέα ανθρώποι.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 17:00 τοπική ώρα (01:00 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) μέσα σε μια τουαλέτα στον δεύτερο όροφο του εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μπογοτά Ενρίκε Πενιαλόσα, επρόκειτο για μια «ποταπή» τρομοκρατική ενέργεια.

Νωρίτερα, ο Πενιαλόσα είχε κάνει λόγο για έναν θάνατο και 11 τραυματισμούς από την επίθεση.

Αμέσως μετά την έκρηξη οι αρχές εκκένωσαν το εμπορικό κέντρο Centro Andino, το οποίο ήταν κατάμεστο την ώρα της έκρηξης καθώς πολλοί είχαν σπεύσει για να αγοράσουν δώρα για την ημέρα του πατέρα σήμερα, Κυριακή.

Η περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο αποκλείστηκε από την αστυνομία και ασθενοφόρα έσπευσαν επί τόπου. Οι αρχές προσπαθούν να εξιχνιάσουν ποιος ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος διέταξε νωρίτερα τον στρατηγό Χόρχε Νιέτο, τον αρχηγό της αστυνομίας της Κολομβίας, να αρχίσει μια έρευνα σε βάθος για την επίθεση.

Police officers line up outside the Centro Andino shopping mall after it was rocked by and explosion in Bogota, Colombia, Saturday, June 17, 2017. The blast killed at east three women, authorities said. Bogota Mayor Enrique Penalosa condemned what he called a "cowardly terrorist bombing" at the upscale mall, in the heart of Bogota's tourist district.( AP Photo/Ricardo Mazalan) AP

 

Οι ανακοινώσεις FARC και ELN για την επίθεση

Οι οργανώσεις Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη στη βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Μπογοτά.

Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης τόνισε ότι «δεν θα προχωρούσε ποτέ σε ενέργειες με στόχο τον άμαχο πληθυσμό», καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε την κυβέρνηση να διεξαγάγει εξονυχιστική έρευνα για να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Η οργάνωση αυτή άρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κολομβίας την 8η Φεβρουαρίου. Στις αρχές Απριλίου, συμφωνήθηκε να διεξαχθούν κοινές επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης, κατά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων, ο οποίος διεξήχθη στον Ισημερινό.

Από την πλευρά της, η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) επίσης αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την επίθεση στο Centro Andino και εξέφρασε την «αλληλεγγύη της στα θύματα».

«Η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να διαπραχθεί μόνο από εκείνους που θέλουν να φράξουν τον δρόμο προς την ειρήνη και τη συμφιλίωση», τόνισε μέσω Twitter ο ηγέτης των FARC, ο Ροδρίγο Λοντόνιο Ετσέβερι.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας υπέγραψε μια συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση αυτή τον Νοέμβριο του 2016 και η διαδικασία αφοπλισμού των ανταρτών των FARC άρχισε τον Φεβρουάριο.

Firefighters stand outside the Centro Andino shopping center in Bogota, Colombia, Saturday, June 17, 2017. A explosion rocked the mall, one of the busiest in Colombia's capital, killing at least one woman and injuring 11 others according to authorities. (AP Photo/Ricardo Mazalan) AP

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Ricardo Mazalan)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα