Κόντε: Να βοηθήσει η Ευρώπη για να μη νικήσει ο εθνικισμός

Κόντε: Να βοηθήσει η Ευρώπη για να μη νικήσει ο εθνικισμός
Την οργανωμένη στήριξη της ΕΕ στον αγώνα της Ιταλίας ξεπεράσει τον κορονοϊό ζήτησε ο Τζουζέπε Κόντε Roberto Monaldo/LaPresse via AP

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ξεκαθάρισε πως είναι πολύ σημαντικό το πότε θα βγει η χώρα του από την ύφεση λόγω κορονοϊού και κάλεσε την ΕΕ να βοηθήσει ουσιαστικά.

Συνέντευξη στην ισπανική πολιτική εφημερίδα “El Pais” παραχώρησε ο Τζουζέπε Κόντε, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας να εξηγεί μεταξύ άλλων για ποιο λόγο θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της χώρας του να σηκωθεί όρθια παρά το τσουνάμι της πανδημίας που την έχει σαρώσει.

“Όσοι αντιτίθενται στις απαιτήσεις που έχει η Ιταλία από την Ευρώπη, επιχειρηματολογούν έχοντας μία παλιά νοοτροπία και ανεπαρκή εικόνα της κρίσης”, δήλωσε ο Κόντε, ο οποίος για το ζήτημα των ευρωομολόγων και το αν θα επιμείνει η χώρα του, απάντησε:

“Το αποκαλούσα Ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης και επανεπένδυσης, δεν σκέφτομαι ένα ενιαίο μέσο, αλλά είναι καιρός να εισάγουμε κοινά ευρωπαϊκά χρεόγραφα. Το πρόβλημα δεν είναι να βγούμε από την ύφεση, αλλά  να βγούμε από το συντομότερο δυνατόν. Ο χρόνος είναι βασικός παράγοντας”.

Και συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφορικά με το χρέος της χώρας του και την ανάγκη για οργανωμένη ενίσχυση από την Ευρώπη: “Η Ιταλία δεν ζητά να μοιραστεί όλο το δημόσιο χρέος που έχει συσσωρεύσει μέχρι στιγμής, το οποίο θα εξακολουθήσει να βαραίνει κάθε χώρα.

Έκκληση για να μην βρει πάτημα ο εθνικισμός εν μέσω κρίσης

Η Ιταλία είχε τη βέλτιστη συμπεριφορά μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του χρέους. Κανείς δεν ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει κρατικό χρέος αλλά μόνο να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα μοναδικό πλήγμα για να βγούμε από αυτό το τσουνάμι.

Τα εθνικιστικά ένστικτα στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες θα είναι πολύ ισχυρά εάν η ΕΕ δεν σταθεί στο ύψος της. Η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για μία πιο κοινωνική Ευρώπη”.

Μεταξύ άλλων ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του πως η χώρα του φτάνει στην κορυφή της καμπύλης όσον αφορά στα θύματα που μετράει καθημερινά από τον κορονοϊό, και προειδοποίησε λέγοντας τα εξής: “Ο αριθμός των ανέργων που θα έχουμε μετά το τσουνάμι θα είναι πολύ υψηλός. Πρέπει να είμαστε σε θέση να ξαναρχίσουμε μια ανασυγκρότηση από το μηδέν πριν συμβεί αυτό”.

Σε ερώτηση τέλος για το αν η Ιταλία είναι σε θέση να βγει από την ολική καραντίνα πριν το τέλος της πανδημίας, είπε: “Είναι πολύ πρόωρο να το αποφασίσουμε. Όταν η επιστημονική επιτροπή μάς πει πως η καμπύλη αρχίζει να κατεβαίνει, τότε θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε για ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων. Θα πρέπει όμως να γίνει σταδιακά αυτό”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα