Κοροναϊός: Η British Airways αναστέλλει τις πτήσεις στην Κίνα

Άνθρωποι έρχονται στην ουρά για να αγοράσουν προστατευτικές μάσκες προσώπου σε κατάστημα στη Μανίλα
Άνθρωποι έρχονται στην ουρά για να αγοράσουν προστατευτικές μάσκες προσώπου σε κατάστημα στη Μανίλα AP

Η Βρετανία ασκεί πιέσεις στην Κίνα να επιτρέψει να φύγουν συγγενείς πολιτών της. Την ίδια στιγμή, πληρώματα καμπίνας της Air France ζητούν να σταματήσουν οι πτήσεις στην Κίνα.

Εκπρόσωπος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας δήλωσε ότι όλες οι πτήσεις προς το Πεκίνο και τη Σαγκάη αναστέλλονται έως το τέλος του Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν αφορά τις πτήσεις προς το Χονγκ Κονγκ.

Την ίδια ώρα το Λονδίνο ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν στα μέλη των οικογενειών Βρετανών πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας που βρίσκεται στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του κοροναϊού, να φύγουν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Βρετανία ελπίζει ότι θα επιτραπεί να αναχωρήσει το ταχύτερο δυνατό από την Κίνα πτήση με την οποία προβλέπεται να απομακρυνθούν Βρετανοί πολίτες από την Ουχάν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η πτήση αυτή αναμενόταν να αναχωρήσει νωρίτερα σήμερα, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει άδεια.

"Υπάρχει επιπλέον η επιδίωξη σύντροφοι ή σύζυγοι Βρετανών πολιτών να μπορέσουν να αναχωρήσουν επίσης. Έχουμε τονίσει αυτό το σημείο στις κινεζικές αρχές", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα συνδικάτα του προσωπικού καμπίνας της Air France ζήτησαν από τη γαλλική αεροπορική εταιρεία να σταματήσει τις πτήσεις στην Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν εκπρόσωποι του προσωπικού στο Reuters, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να εκτεθούν κατά τις πτήσεις στον νέο κοροναϊό και να συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού.

Τα κύρια συνδικάτα προσωπικού καμπίνας της Air France ζήτησαν από τους διευθυντές σε συνάντηση που είχαν χθες Τετάρτη να σταματήσουν οι πτήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους των UNAC και SNPNC, των δύο από τα τέσσερα μεγαλύτερα συνδικάτα.

Ερωτηθείς να κάνει κάποιο σχόλιο, εκπρόσωπος της Air France-KLM, απάντησε: "Η Air France παρακολουθεί τη γρήγορη εξέλιξη της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο. Η υγεία και η ασφάλεια των πληρωμάτων της παραμένει απόλυτη προτεραιότητα".

Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa και της British Airways έχουν ήδη αναστείλει τις πτήσεις τους στην Κίνα, η Air France και η KLM συνεχίζουν τις υπηρεσίες τους σε ένα περιορισμένο μέγεθος λόγω της πτώσης της ζήτησης.

Το αίτημα των συνδικάτων προσωπικού καμπίνας για να σταματήσουν οι πτήσεις της Air France προς το Πεκίνο και τη Σαγκάη αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε συμβούλιο που θα γίνει και αυτό έχει την υποστήριξη και τουλάχιστον ενός συνδικάτου κυβερνητών, του SPAF, το οποίο ζήτησε και αυτό μεμονωμένα τη διακοπή των πτήσεων.

Η Air France έχει ήδη εφαρμόσει ένα σύστημα που επιτρέπει σε πιλότους και πλήρωμα να απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους σε πτήσεις στην Κίνα.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Μεγάλη Βρετανία
SHARE: