Κοροναϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα – Πάνω από 200 οι νεκροί

Κοροναϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα – Πάνω από 200 οι νεκροί
Επιβάτες φορούν μάσκες σε αεροδρόμιο, Αρχείο AP

Πληθαίνουν τα κρούσματα κοροναϊού σε ευρωπαϊκές χώρες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκφράζει την έντονη ανησυχία. Αναλυτικά τι συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη.

Ταινία τρόμου θυμίζει η εξάπλωση του κοροναϊού που οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον πλανήτη. Μία μετά την άλλη οι γειτονικές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους με την Κίνα και πολλές ανά τον κόσμο επιβάλουν αεροπορικό εμπάργκο. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, οι νεκροί στη χώρα φθάνουν τους 250, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις δέκα χιλιάδες. Σοκ προκαλεί η εικόνα από την Γιουχάν νεκρού άνδρα σε πεζοδρόμιο της πόλης.

Τρεις Έλληνες σε καραντίνα στη Χουμπέι

Τρεις Έλληνες βρίσκονται σε καραντίνα, λόγω του κοροναϊού, στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Από τους τρεις, ο ένας είναι μόνιμος κάτοικος και οι άλλοι δύο βρέθηκαν στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους. Προς το παρόν, παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς οι κινεζικές Αρχές δεν επιτρέπουν την προσέγγιση κανενός μεταφορικού μέσου στην επαρχία Χουμπέι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι καλά στην υγεία τους και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συντονισμό με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.  

Το Πεκίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να επαναπατριστούν κάτοικοι της Ουχάν από το εξωτερικό

Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Ουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Ουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ. Η Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

ΗΠΑ: Απαγορεύεται η είσοδος σε αλλοδαπούς που επισκέφτηκαν την Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς πολίτες που επισκέφθηκαν την Κίνα εντός των προηγούμενων 14 ημερών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Από το μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα (ώρα Ελλάδας) θα εξαιρεθούν οι συγγενείς (άμεσα μέλη της οικογένειας) Αμερικανών πολιτών καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, διευκρίνισε.

Επίσης, όλοι οι Αμερικανοί που επιστρέφουν από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών. Όποιος Αμερικανός πολίτης επέστρεψε από την ηπειρωτική Κίνα τις προηγούμενες 14 ημέρες θα υποβληθεί σε εξετάσεις σε επιλεγμένα σημεία εισόδου, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Κεν Κουτσινέλι, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε εξάλλου ότι από την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, οι πτήσεις από την Κίνα θα μπορούν να προσγειώνονται μόνο σε επτά αεροδρόμια σε όλες τις ΗΠΑ (JFK στη Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ, Ατλάντα, Χονολουλού και Λος Άντζελες).

Κατά την ίδια ενημέρωση του Τύπου στον Λευκό Οίκο ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ έκρινε ότι ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς πολίτες από την επιδημία του νέου κοροναϊού είναι χαμηλός. Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος 191 πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπό παρακολούθηση για τον ιό.

Ο Αζάρ χαρακτήρισε τα μέτρα προληπτικά και συμφώνησε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, επισημαίνοντας όμως ότι η δουλειά των αρχών είναι να τον διατηρήσουν χαμηλό.

Ακολουθεί λίστα με τις χώρες και τα εδάφη όπου έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού 2019-nCoV: 

ΚΙΝΑ

Περισσότερα από 10.000 κρούσματα και 213 νεκροί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της 31ης Ιανουαρίου. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι έχουν καταγραφεί στην επαρχία Χουμπέι.

-Δέκα κρούσματα αναφέρθηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Πολλοί ασθενείς είχαν περάσει ή διαμένουν μόνιμα στην πόλη Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι.

-Επτά κρούσματα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

-Ένα κρούσμα στο Θιβέτ.

ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Αυστραλία: Εννέα κρούσματα.

Καμπότζη: Ένα κρούσμα, ένας άνδρας 60 ετών από την πόλη Ουχάν που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Νότια Κορέα: Έντεκα κρούσματα.

Ινδία: Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη στο κρατίδιο Κεράλα.

Ιαπωνία: Δεκατέσσερα κρούσματα.

Μαλαισία: Το όγδοο κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη και πρόκειται για έναν Κινέζο πολίτη.

Νεπάλ: Ένα κρούσμα, ένας άνδρας 32 ετών που έφτασε από την Ουχάν και πήρε ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο, αφού ανέρρωσε.

Φιλιππίνες: Ένα κρούσμα.

Σιγκαπούρη: Δεκατρία κρούσματα.

Σρι Λάνκα: Ένα κρούσμα, μια Κινέζα τουρίστρια 43 ετών από την επαρχία Χουμπέι.

Ταϊβάν: Οκτώ κρούσματα.

Ταϊλάνδη: Δεκατέσσερα κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, εκτός από μια 73χρονη Ταϊλανδή που είχε περάσει από την Ουχάν.

Βιετνάμ: Πέντε κρούσματα.

ΑΜΕΡΙΚΗ

Καναδάς: Τέσσερα κρούσματα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο άνδρες που είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

ΗΠΑ: Συνολικά έξι κρούσματα.

ΕΥΡΩΠΗ

Βρετανία: Δύο κρούσματα.

Γερμανία: Επτά κρούσματα.

Φινλανδία: Ένα κρούσμα, ένας Κινέζος τουρίστας από την Ουχάν που νοσηλεύεται σε καραντίνα.

Γαλλία: Έξι κρούσματα.

Ιταλία: Δύο κρούσματα, πρόκειται για δύο Κινέζους τουρίστες.

Ρωσία: Δύο κρούσματα, Κινέζοι πολίτες.

Σουηδία: Ένα κρούσμα, μια γυναίκα που είχε περάσει από την Ουχάν και έφτασε στη Σουηδία στις 24 Ιανουαρίου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τέσσερα κρούσματα, μέλη μιας οικογένειας Κινέζων από την Ουχάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα