Κοροναϊός: Πανικός στην Κίνα – Φορούν σακούλες και μπουκάλια για προστασία

Κοροναϊός: Πανικός στην Κίνα – Φορούν σακούλες και μπουκάλια για προστασία
Κοροναϊός Twitter @FlaviusFX

Πανικό προκαλούν εικόνες Κινέζων που φορούν σακούλες και μπουκάλια, προκειμένου να μην μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό, την ίδια στιγμή που τα fake news τροφοδοτούν τη σύγχυση.

Από τα fake news, στις ακραίες αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι πάνω στον πανικό τους φορούν ότι βρουν για να προστατευθούν. Ας τα πάρουμε από την αρχή. 

Ένα παραπλανητικό βίντεο που δείχνει μία γυναίκα να τρώει νυχτερίδα με «ξυλάκια», φουσκωμένοι απολογισμοί κρουσμάτων και θανάτων…ένας ορυμαγδός παραπλανητικών πληροφοριών για την επιδημία της κινεζικής ιογενούς πνευμονίας κατακλύζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτώντας τον φόβο και την σύγχυση των πληθυσμών.

Στον Χονγκ Κονγκ, μία 40χρονη γιατρός είναι αγανακτισμένη από τα μηνύματα που έχει δεχθεί στο Whatsapp σε μια ομάδα που έχει δημιουργήσει η οικογένειά της.

«Είδα μια πληροφορία…μία συμβουλή να χρησιμοποιείς σεσουάρ για τα μαλλιά για την αποστείρωση του προσώπου και των χεριών και να πίνεις ζεστό νερό 60 βαθμών Κελσίου για να παραμείνεις υγιής. Είδα επίσης ένα μήνυμα στο Facebook που συνιστά στους ανθρώπους να πίνουν Dettol».

Ως γιατρός, γνωρίζει ότι κανένα από τα μέτρα αυτά δεν είναι αποτελεσματικό…αλλά μπορεί να αποβούν επικίνδυνα.

Από την ανακοίνωση στις αρχές του Ιανουαρίου της εμφάνισης του νέου κινεζικού ιού στην πόλη Ουχάν, τα fake news έχουν εισβάλει στο Ιντερνετ.

Η Κριστίνα Ταρνταγκίλα, ειδική των μέσων ενημέρωσης του Poynter Institute δηλώνει ότι περισσότεροι από 50 οργανισμοί που κάνουν διασταύρωση για τον εντοπισμό των fake news έχουν εντοπίσει «τρία κύματα» τέτοιων πληροφοριών.

«Το ένα αφορά την προέλευση του ιού, το δεύτερο ψεύτικες πατέντες φαρμακευτικών προϊόντων και το τρίτο τρόπους πρόληψης ή θεραπείας», εξηγεί.

Την ίδια στιγμή συγκλονίζουν οι αντιδράσεις πολιτών, οι οποίοι κυκλοφορούν, φορώντας σακούλες και μπουκάλια, προκειμένου να αποφύγουν μια πιθανή μόλυνση. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας πανικό στους πολίτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα