Κορονοϊός: 12 φορές πιο πάνω τα κρούσματα στην Βραζιλία

Απολύμανση στη Βραζιλία
Απολύμανση στη Βραζιλία AP

Στη Βραζιλία τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό είναι πιθανότατα 12πλάσια από αυτά που ανακοινώνονται επίσημα.

Στη Βραζιλία ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό είναι πιθανότατα δωδεκαπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται επίσημα από την κυβέρνηση, καθώς γίνονται πολύ λίγες διαγνωστικές εξετάσεις και η αναμονή για τα αποτελέσματά τους είναι συχνά πολύ μεγάλη, υποδεικνύει μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ερευνητές σε βραζιλιάνικα πανεπιστήμια και ινστιτούτα εξέτασαν τον λόγο κρουσμάτων προς θανάτους ή ιάσεις ως τη 10η Απριλίου. Αφαίρεσαν τους ασθενείς που συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον ιό. Κατόπιν συνέκριναν τα αποτελέσματα με τον προσδοκώμενο δείκτη θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα βάσει των δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ADVERTISING

Ο θεαματικά υψηλότερος του αναμενόμενου δείκτης θανάτων στη Βραζιλία με βάση τους επίσημους αριθμούς σημαίνει πως υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από αυτά που καταμετρώνται. Οι συντάκτες της μελέτης υπολογίζουν πως επισήμως καταγράφεται μόλις το 8% των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου δίνει την έμφαση στην εξέταση μόνο των σοβαρότερων περιπτώσεων και όχι όλων των ύποπτων κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών, το αποκαλούμενο Κέντρο Επιχειρήσεων και Πληροφοριών για την Υγεία. Τόσο η ομάδα, όσο και υγειονομικοί στηλιτεύουν το γεγονός ότι πολύ συχνά η αναμονή για τη διάγνωση είναι μακρά.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη Βραζιλία ανερχόταν σε 1.223 θανάτους ως προχθές Κυριακή ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθανε τα 22.169, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας.

«Ο υψηλός βαθμός αδιάγνωστων κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει να σχηματιστεί εσφαλμένη εντύπωση όσον αφορά τον έλεγχο της ασθένειας και, κατά συνέπεια, θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση των μέτρων περιορισμού» της εξάπλωσης, προειδοποιεί η ομάδα των ερευνητών.

Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό της Βραζιλίας, ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση. Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου υποβαθμίζει τους κινδύνους της ασθένειας COVID-19, που έχει αποκαλέσει επανειλημμένα «γριπούλα», αξιώνοντας η χώρα να επιστρέψει στην ομαλότητα. Ο υπουργός Υγείας, κυβερνήτες πολιτειών και τοπικοί αξιωματούχοι απεναντίας τάσσονται υπέρ της επιβολής αυστηρότερων μέτρων για να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Βραζιλία, Covid-19
SHARE:

24Media Network