Κορονοϊός: Αισιοδοξία επιστημόνων για το εμβόλιο

Κορονοϊός: Αισιοδοξία επιστημόνων για το εμβόλιο

Αισιόδοξοι οι επιστήμονες ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Το ποσοστό αποτελεσματικότητας και ο παράγοντας της ποσότητας.

Θετικά είναι τα μηνύματα από τους Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ υποστήριξε πως το θέμα του εμβολίου προχωρά, κάνοντας μία εκτίμηση για άμεση παραγωγή, ενώ έκανε λόγο και για ένα “στοίχημα” που αφορά στην ποσότητα της παραγωγής ώστε η διάθεση να είναι παγκόσμια.

“Πιστεύω και φαίνεται από τα δεδομένα που έχουμε ότι το θέμα του εμβολίου προχωρά. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα για τα αποτελέσματα στην ανοσιακή απάντηση στη δεύτερη φάση. Υπάρχουν θετικές εξελίξεις για δύο με τρεις εταιρείες με εμβόλια για τον κορονοϊό. Είχα πάντα την αίσθηση ότι το εμβόλιο θα βγει γρήγορα σχετικά. Το πρόβλημα είναι οι κλινικές μελέτες και κατά πόσο καλύπτει το 60% της ανοσίας που θέλουμε για να μπορέσει να είναι αποτελεσματικό. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε κάποια συγκεκριμένα εμβόλια που θα έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι παράλληλα με τις μελέτες ετοιμάζονται και μεγάλες παραγωγές από εργοστάσια. Το στοίχημα είναι να διατεθεί παγκοσμίως σε μεγάλη κλίμακα για να έχουμε μία 60-70% ανοσοποίηση του πληθυσμού. Το εμβόλιο μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματικό σε ένα 50-60%”, είπε ο κ. Γώγος.

“Είμαι αισιόδοξη”

Ανάλογη αισιοδοξία και από την καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία δήλωσε στην κάμερα του ΑΝΤ1:Είμαι αισιόδοξη για το εμβόλιο γιατί η Οξφόρδη με την AstraZeneca όντως θα έχουν σύντομα εμβόλιο. Το θέμα είναι η ποσότητα, όμως γιατί πρέπει να παραχθεί μία ποσότητα που να είναι τεράστια. Οι πάντες πρέπει να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια”.

Παράλληλα, αναφορικά με την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, η Αναστασία Κοτανίδου είπε: “Χτυπάει το καμπανάκι, δεν έχουμε μπει σε δεύτερο κύμα και ελπίζω ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα μπούμε σε δεύτερο κύμα. Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Σχεδόν κανένας δεν τηρεί τα μέτρα που είχαμε θέσει από την αρχή της επιδημίας. Οπωσδήποτε υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης γιατί έχουμε και τον τουρισμό. Γι’ αυτό και έχουμε επιστήσει την προσοχή όλου του κόσμου. Προσωπικά θεωρώ ότι αν έχουμε δεύτερο κύμα θα το έχουμε αργά. Η χώρα μας έχει καλό καιρό. Όταν κλειστούμε στα σπίτια μας και έχουμε κλειστά παράθυρα, αν δεν έχουμε εμβόλιο ίσως να έχουμε και δεύτερο κύμα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα