Κορονοϊός - Αυστρία: Μείωση κρουσμάτων, περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών

Κυκλοφορία μετά την άρση της απαγόρευσης.

Σε επτά από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρες δεν έχει καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο κανένα νέο περιστατικό ενώ τις προηγούμενες επτά ημέρες ο αριθμός των νοσούντων στη χώρα μειώθηκε κατά 41%.

Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό στην Αυστρία συνεχίζει να μειώνεται, σε εθνικό επίπεδο καταγράφονταν την Κυριακή (31/05), στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) συνολικά 470 περιπτώσεις, 27 λιγότερες από χθες. Το σύνολο των έως τώρα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.638, ενώ έχουν διενεργηθεί συνολικά 448.534 διαγνωστικά τεστ. Σε 97 έχει μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με συμπτώματα κορονοϊού, και από αυτούς οι 27 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 638.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την περαιτέρω σταθεροποίηση της κατάστασης της επιδημίας στην Αυστρία, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ επισήμανε σε δηλώσεις του ότι σε επτά από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρες δεν έχει καταγραφεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο κανένα νέο περιστατικό, ενώ τις προηγούμενες επτά ημέρες ο αριθμός των νοσούντων στη χώρα μειώθηκε κατά 41%.

ADVERTISING

Στο μεταξύ, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Ιουνίου, περίπου 300.000 μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους στα πολυτεχνικά σχολεία, στα επαγγελματικά σχολεία, στους ανώτερους βαθμούς των γενικών δευτεροβάθμιων σχολείων και στις επαγγελματικές σχολές μέσης και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι πλέον επιστρέφουν όλα τα σχολικά επίπεδα, μετά το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της πανδημίας πέραν βέβαια των τελευταίων τάξεων, των οποίων έχουν ήδη διενεργηθεί οι απολυτήριες εξετάσεις μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες. Δεν υπάρχουν πλέον σχολικές εργασίες, ενώ, άλλες επιλεκτικές εξετάσεις επίδοσης, όπως διαγωνίσματα, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και δεν απαιτούνται πλέον προαιρετικά μαθήματα.

Σε αντίθεση με τα άλλα σχολεία, στους ανώτερους βαθμούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούν να διεξάγονται μαθήματα και το απόγευμα, εκτός της γυμναστικής, ενώ η επιτροπή σχολικής κοινότητας της εκάστοτε περιοχής θα μπορεί επίσης να αποφασίζει εάν το σχολείο θα λειτουργεί το Σάββατο. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Χάιντς Φάσμαν, θα εξακολουθήσει να ισχύει η εκ περιτροπής λειτουργία των τάξεων στα σχολεία, στα οποία καταργείται πλέον η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας προτίθεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη μία περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι οι περιορισμοί εισόδου που θεσπίστηκαν προσωρινά τον Μάρτιο ήταν "σημαντικοί και σωστοί", όπως φαίνεται από την πολύ καλή εξέλιξη των αριθμών μόλυνσης. Λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά επιδημιολογικά στοιχεία, η κυβέρνηση μπορεί τώρα "να εξετάσει συγκεκριμένα την έγκαιρη απόσυρση των συνοριακών ελέγχων στις περισσότερες γειτονικές μας χώρες", ανέφερε. Πρόσθεσε συγχρόνως ότι "ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι απέχουμε πολύ από μια κανονική κατάσταση, οι καλοκαιρινές διακοπές του 2020 θα είναι διαφορετικές από τις τελευταίες, και αυτό μας λέει ήδη η κοινή λογική".

Με τη Γερμανία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, η Αυστρία έχει ήδη συμφωνήσει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων από τις 15 Ιουνίου, ενώ από τα μέσα Ιουνίου αναμένεται επίσης να χαλαρώσουν οι περιορισμοί εισόδου στην Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, με τις οποίες η Βιέννη είχε συμφωνήσει κατ΄ αρχήν σε αυτό, ήδη την Δευτέρα, χωρίς όμως να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Η Σλοβενία, η οποία μέχρι τώρα περιμένει μάταια για θετικά μηνύματα από τη Βιέννη, μπορεί επίσης να ελπίζει σε ένα άνοιγμα των συνόρων. "Η εξέλιξη με τη Σλοβενία ​​είναι πολύ θετική και πιστεύω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο εδώ", δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών. Ταυτόχρονα, ο ίδιος διευκρίνισε πως "είναι σαφές ότι προχωρούμε βασιζόμενοι στα γεγονότα και θέλουμε να διατηρήσουμε τους συνοριακούς ελέγχους όσο το δυνατόν συντομότερους, αλλά και για όσο το δυνατόν περισσότερο χρειάζεται".

Απέναντι στην Ιταλία, η οποία καταργεί τους περιορισμούς εισόδου ήδη την Τετάρτη, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι, "όπως ανέφερε σαφώς την Πέμπτη ο Αυστριακός υπουργός Υγείας, Ρούντολφ Άνσομπερ παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ιταλία και ειδικά στην περιοχή κρίσης της Λομβαρδίας και στις γύρω περιοχές κοντά στην Αυστρία".

Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία είχαν ανακοινώσει μία χαλάρωση των συνοριακών τους περιορισμών, ήδη την Τρίτη, μία ημέρα μετά από την τηλεδιάσκεψη του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του των τριών αυτών χωρών. Οι πολίτες των τριών χωρών που ταξιδεύουν σε μία από τις τρεις αυτές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιστρέφουν εντός 48 ωρών, από την περασμένη Τετάρτη δεν χρειάζονται πλέον αρνητικό τεστ για κορονοϊό και δεν θα πρέπει να περάσουν σε καθεστώς καραντίνας. Πέραν αυτών, οι Σλοβάκοι πολίτες δεν χρειάζεται να επιδείξουν βεβαίωση αρνητικού τεστ για κορονοϊό όχι μόνον επιστρέφοντας από Τσεχία και Ουγγαρία, αλλά επίσης και από Αυστρία, Πολωνία, Κροατία, Σλοβενία, Ελβετία και Γερμανία, εφόσον βέβαια επιστρέφουν εντός 48 ωρών.

Πηγή: 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Αυστρία
SHARE:

24Media Network