Τραμπ: Επέστρεψε στον Λευκό Οίκο – Έβγαλε επιδεικτικά την μάσκα

Τραμπ: Επέστρεψε στον Λευκό Οίκο – Έβγαλε επιδεικτικά την μάσκα
Επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, μετα την περιπέτεια που είχε με την υγεία του AP

Υστερα από τρεις μέρες νοσηλείας, ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε εξιτήριο και επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, όπου θα συνεχίσει τη θεραπεία, κατά τα λεγόμενα των γιατρών του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βγήκε τη Δευτέρα (5/10) από το στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ, όπου του προσφέρθηκαν φροντίδες μετά τη μόλυνσή του από τον κορονοϊό, κι επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.

Φορώντας μάσκα, βάδισε από την κεντρική είσοδο ως τη λιμουζίνα που τον μετέφερε στο προεδρικό ελικόπτερο, το Marine One, για τη σύντομη πτήση της επιστροφής στο κτίριο της αμερικανικής προεδρίας, σφίγγοντας τη γροθιά και κατόπιν υψώνοντας τον αντίχειρα προς τις κάμερες προτού μπει στο αυτοκίνητο.

Όταν δημοσιογράφος φώναξε την ερώτηση πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αποκρίθηκε «ευχαριστώ πάρα πολύ».

Βγήκε από το ελικόπτερο, συνεχίζοντας να φορά μάσκα, σε ένα σημείο του περιβόλου της προεδρίας με γρασίδι. Ανέβηκε μερικά σκαλιά, έβγαλε τη μάσκα, ύψωσε ξανά τον αντίχειρα και στάθηκε μπροστά στις κάμερες, με το πρόσωπο ακάλυπτο, για αρκετές στιγμές.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δήλωσε πως αισθάνεται «πολύ καλά».

Τι είχε δηλώσει μέσα από το νοσοκομείο

Σε tweet του μέσα από το νοσοκομείο είπε ότι αισθάνεται «καλύτερα απ’ ότι 20 χρόνια πριν»: «Θα λάβω εξιτήριο από το εκπληκτικό Walter Reed Medical Center, σήμερα, στις 06.30 (τοπική ώρα – 01.30 ώρα Ελλάδος). Αισθάνομαι πραγματικά πολύ καλά! Μην φοβάστε τον κορονοϊό. Μην τον αφήσετε να κυριεύσει τις ζωές σας. Έχουμε αναπτύξει υπό την διοίκηση Τραμπ σπουδαίες θεραπείες και γνώσεις. Νιώθω καλύτερα απ’ ότι 20 χρόνια πριν» ήταν το μήνυμά του.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του στους γιατρούς να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και να συνεχίσει την θεραπεία του από τον Λευκό Οίκο.

Το εσπευσμένο εξιτήριο εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση υγείας του Αμερικανού προέδρου: H ιατρική ομάδα που τον επιτηρεί είχε δηλώσει ότι κατά τη νοσηλεία του τού χορηγούσαν ειδική ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή και συμπληρωματικό οξυγόνο. Ακόμα και όταν ο Τραμπ είπε στους συμβούλους του ότι αισθάνεται καλύτερα και θέλει να βγει από το νοσοκομείο, τον είχαν ενθαρρύνει να παραμείνει, προειδοποιώντας τον ότι εάν η κατάστασή του επιδεινωθεί θα χρειαστεί δεύτερη νοσηλεία, κάτι που θα είναι κακό και για τη δημόσια εικόνα του.

«Έχει τελειώσει με το νοσοκομείο» δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου για τη διάθεση που είχε χθες, Κυριακή. Ο Τραμπ φέρεται να ανησυχεί ότι η εικόνα του ως νοσηλευόμενο «τον κάνει να φαίνεται αδύναμο» πρόσθεσε.

Κόνλεϊ: Ο Τραμπ δεν έχει αναρρώσει πλήρως

Με τη σειρά τους οι θεράποντες γιατροί του, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσαν πως ο Τραμπ νιώθει πολύ καλά και συνεχίζει την αγωγή του, ενώ δεν έχει πυρετό εδώ και 72 ώρες. Απέφυγαν ωστόσο να απαντήσουν στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν έχει βγει αρνητικό το τεστ για κορονοϊό.

O γιατρός του Λευκού Οίκου Δρ. Σον Κόνλεϊ δήλωσε πως οι «αξιολογήσεις των ειδικών και η κλινική του κατάσταση επιτρέπουν την επιστροφή του στο σπίτι, όπου θα έχει περίθαλψη 24 ώρες το 24ωρο». Παραδέχτηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αναρρώσει πλήρως ακόμα, ωστόσο όπως είπε «στέλνουμε συνεχώς άτομα που νοσούν σπίτι τους, τα οποία πρέπει να ακολουθούν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Κάθε παραπάνω ημέρα που μένουν στο νοσοκομείο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι επιζήμια.»

«Ο πρόεδρος περιβάλλεται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Έχουμε εξετάσει πολύ προσεκτικά πώς θα διαμορφωθεί ο Λευκός Οίκος για την επιστροφή του. Μένουμε επιφυλακτικά αισιόδοξοι» τόνισε και είπε ότι περιμένουν 24 ώρες να δουν εάν η κατάσταση υγείας του Αμερικανού προέδρου παραμείνει σταθερή. Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να ταξιδέψει, απάντησε «Θα δούμε», ενώ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ δεν πίεσε ποτέ τους γιατρούς του για το ο,τιδήποτε αλλά αντίθετα ήταν πολύ συνεργάσιμος.

Είπε μάλιστα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Με τη σειρά του ο πνευμονολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και μέλος της ιατρικής ομάδας του Τραμπ, Μπράιαν Γκαριμπάλντι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε τρίτη δόση της ρεμντεσιβίρης και η λειτουργία των ζωτικών οργάνων του «συνεχίζει να είναι φυσιολογική».

«Το σχέδιό μας είναι να του δώσουμε την τέταρτη δόση της θεραπείας σήμερα, πριν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ενώ η πέμπτη και τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για αύριο το απόγευμα».

Σύμφωνα με τον γιατρό, εξακολουθεί να λαμβάνει δεξαμεθαζόνη. Όσον αφορά στο οξυγόνο, οι ειδικοί είπαν πως χρειάστηκε να του χορηγηθεί δύο φορές μέχρι στιγμής καθώς έπεσαν για λίγο τα επίπεδα. «Αμέσως επανήλθαν μετά την χορήγησή του», τόνισαν.

Επίθεση σε ΜΜΕ για την κριτική στη βόλτα με τη λιμουζίνα

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε μήνυμα στο Twitter, με το οποίο εξαπέλυε επίθεση εναντίον των ΜΜΕ, για την κριτική που του άσκησαν με αφορμή τη βόλτα που πραγματοποίησε με τη λιμουζίνα, έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην ουσία ειρωνεύτηκε τα media, γράφοντας πως αν δεν έκανε τη βόλτα αυτή, τα ΜΜΕ θα τον αποκαλούσαν «αγενή» , διότι δεν θα είχε ευχαριστήσει τους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο.

Μελάνια Τραμπ: “Νιώθω καλά”

Και η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ έγραψε νωρίτερα στο Twitter ότι «αισθάνεται καλά και θα συνεχίσει να ξεκουράζεται στο σπίτι της» αφού διαγνώστηκε με κορωνοϊό, μαζί με τον πλανητάρχη.

Η ίδια ευχαρίστησε το ιατρικό προσωπικό και τους φροντιστές και είπε ότι προσεύχεται για όσους έχουν μολυνθεί από τον φονικό ιό.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως στην ανάρτησή της δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στον σύζυγό της, Ντόναλντ Τραμπ.

Αναλυτικά το μήνυμά της: «Η οικογένειά μου είναι ευγνώμων προς όλους για τις προσευχές και την υποστήριξη! Νιώθω καλά και θα συνεχίσω να ξεκουράζομαι στο σπίτι. Ευχαριστώ το ιατρικό προσωπικό και τους φροντιστές. Συνεχίζω να προσεύχομαι για εκείνους που είναι άρρωστοι και τις οικογένειές τους, που έχουν επηρεαστεί από την ασθένεια».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια, διαγνώστηκαν με κορονοϊό την περασμένη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου. Την είδηση γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω ανάρτησής του στο Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά: “Εγώ και η Μελάνια διαγνωστήκαμε θετικοί στον κορονοϊό. Θα ξεκινήσουμε αμέσως τη διαδικασία καραντίνας και ανάρρωσης. Θα το ξεπεράσουμε μαζί!”.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε μεταφερθεί με ελικόπτερο από τον Λευκό Οίκο στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed την Παρασκευή. Όπως διέρρευσε και παραδέχθηκαν στη συνέχεια οι γιατροί, παρουσίαζε πυρετό, αφυδάτωση, δύσπνοια και υποστηριζόταν από συσκευή παροχής οξυγόνου.

Ένα 24ωρο μετά, το Σάββατο, παρουσίασε σαφή βελτίωση στην υγεία του, καθώς μπορούσε να λειτουργεί δίχως την υποστήριξη οξυγόνου. Ωστόσο, παρέμενε σε κατάσταση εξάντλησης και οι γιατροί του παρείχαν δυνατά κοντέιλ φαρμάκων, τα οποία φαίνεται πως δρουν ενάντια στον κορoνοϊό, αν και δεν έχουν πάρει έγκριση από την Επιτροπή Φαρμάκων.

Την Πέμπτη (01/10) έγινε γνωστό πως η στενή συνεργάτιδα του Ντόναλντ Τραμπ, Χόουπ Χιξ, έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, γι’ αυτό και ο Αμερικανός πρόεδρος μαζί με τη σύζυγό του υποβλήθηκαν σε τεστ.

Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Τραμπ επιβεβαίωσε τα νέα για τη Χόουπ Χιξ, ενώ έγραψε ότι σκόπευε να τεθεί σε καραντίνα μαζί με τη σύζυγό του και πως ανέμενε τα αποτελέσματα του τεστ.

Ακόμα και αν όλα κυλήσουν ομαλά, τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ο γιατρός του Λευκού Οίκου Δρ. Σον Κόνλεϊ είχε δηλώσει με σημείωμα που δόθηκε στους δημοσιογράφους, ότι ο 74χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του θα παραμείνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. «Ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία είναι καλά αυτή τη στιγμή, και σκοπεύουν να παραμείνουν στο σπίτι εντός του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Η ιατρική ομάδα του Λευκού Οίκου και εγώ θα παρακολουθούμε την κατάσταση. Εκτιμώ την υποστήριξη που παρέχεται από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες ιατρικής και από τα ιδρύματα της χώρας μας. Να είστε βέβαιοι ότι περιμένω από τον Πρόεδρο να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του χωρίς διακοπή, καθώς αναρρώνει. Θα σας ενημερώσω για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις» έγραψε ο Κόνλεϊ.

Θετικά αρκετά στελέχη του Λευκού Οίκου

Μετά την ανακοίνωση ότι το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό, ακολούθησαν αντίστοιχες ανακοινώσεις από στελέχη του Λευκού Οίκου: Το Σάββατο 3/10 Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μπιλ Στέπιεν, διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο Στέπιεν ταξίδεψε προς και από το Κλίβελαντ με τον Τραμπ και τη Χόουπ Χικς.

Στη συνέχεια θετική στη νόσο βγήκε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι. «Αφού είχα επανειλημμένως αρνητικά αποτελέσματα στις εξετάσεις για την Covid-19, κάθε ημέρα από την Πέμπτη, διαγνώστηκα θετική σήμερα στην Covid-19, χωρίς να έχω εκδηλώσει συμπτώματα», έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter, όπου διευκρίνισε ότι μπήκε σε καραντίνα.

«Επιπλέον, σαφώς δεν είχα καμία γνώση της διάγνωσης της Χόουπ Χικς πριν από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησα την Πέμπτη», τονίζει η ΜακΕνάνι, αναφερόμενη στη σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, η θετική διάγνωση της οποίας αποκαλύφθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Ο Τσαντ Γκιλμάρτιν, υψηλόβαθμο στέλεχος στο Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, βρέθηκε επίσης θετικός στον κορονοϊό, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. Ο Γκιλμάρτιν είναι πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου και εξάδελφος του συζύγου της Κέιλι ΜακΕνάνι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, άλλο ένα μέλος του Γραφείου Τύπου, η Κάρολιν Λίβιτ, έχει προσβληθεί από τον ιό. Ένας δημοσιογράφος του Bloomberg ανέφερε ότι έχουν βρεθεί θετικά και άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα