Κορονοϊός: Η Κίνα είπε όχι στον ΠΟΥ για νέα έρευνα

Κορονοϊός: Η Κίνα είπε όχι στον ΠΟΥ για νέα έρευνα
Ασθενοφόρο στην Κίνα AP

Η απάντηση της Κίνας στο αίτημα του ΠΟΥ για νέα έρευνα στη Ουχάν ήταν αυτή τη φορά αρνητική.

Η Κίνα απέρριψε την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προχωρήσει σε μια δεύτερη φάση της έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού στην ασιατική χώρα όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της covid-19 στα τέλη του 2019.

Κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα να διεξαχθεί μια δεύτερη φάση της έρευνας στα εργαστήρια και τις αγορές της Ουχάν, ενώ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιδείξουν διαφάνεια.

Η πρόταση αυτή αποτελεί «έλλειψη σεβασμού προς την κοινή λογική και αλαζονεία προς την επιστήμη», δήλωσε ο Ζενγκ Γισίν, ο Κινέζος υφυπουργός Υγείας στους δημοσιογράφους.

Ο Ζενγκ δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν διάβασε για πρώτη φορά το σχέδιο του ΠΟΥ, διότι αναφέρει ως πιθανή προέλευση του κορονοϊού την ενδεχόμενη παραβίαση των πρωτοκόλλων σε ένα κινεζικό εργαστήριο.

Ο Τέντρος είχε επισημάνει νωρίτερα τον Ιούλιο ότι οι έρευνες για την πηγή της πανδημίας covid-19 στην Κίνα εμποδίζονται από την έλλειψη στοιχείων για τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης της ασθένειας εκεί.

Ο Ζενγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι κάποια από τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευθούν στο σύνολό τους λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα