Κορονοϊός: Ρωτήσαμε 20 αισθητικούς και κομμωτές αν έρχονται κατ’ οίκον

Κορονοϊός: Ρωτήσαμε 20 αισθητικούς και κομμωτές αν έρχονται κατ’ οίκον
Κέντρο αισθητικής shutterstock

Το News 24/7 επικοινώνησε με 20 εργαζομένους σε χώρους αισθητικής ρωτώντας αν συνεχίζουν να παρέχουν κατ΄οίκον υπηρεσίες μετά την απαγόρευση.

Η χώρα έχει μπει σε συνθήκες καραντίνας μιας και ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού καθημερινά αυξάνεται. Το ίδιο και τα μέτρα περιορισμού, που γίνονται ακόμη πιο αυστηρά, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει το κλείσιμο και των εμπορικών καταστημάτων,  με στόχο την διαφύλαξη της υγείας των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, μάλιστα, οι αρμόδιοι επέκτειναν τις απαγορεύσεις, κλείνοντας όλα τα εμπορικά κέντρα, τα καφέ μπαρ και καφετέριες, τους χώρους εστίασης εκτός delivery και take away, τις βιβλιοθήκες, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα πρακτορεία τυχερών παιγνίων, τα πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα, εκτός από τους ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους, όπου θα δοθούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για σημεία με μεγάλο συνωστισμό, τα κέντρα τατουάζ, τα εκπτωτικά χωριά, εμπορικά κέντρα, mall και shops-in-a-shop.

Από τη λίστα -που συνεχώς μεγαλώνει- δεν απουσιάζουν τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και μασάζ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι πολίτες δεν συμμορφώθηκαν με τα ήδη ληφθέντα μέτρα. Αψηφώντας τους αυστηρούς ελέγχους και τις προειδοποιήσεις για σοβαρές κυρώσεις και πρόστιμα αντί να μειωθούν τα περιστατικά παραβάσεων των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, αυξήθηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι συλλήψεις.

Και δεν είναι μόνο οι παραλίες και τα χιονοδρομικά. Οι υπηρεσίες στο σπίτι παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των κέντρων αισθητικής, μασάζ, κομμωτηρίων είναι αυτό που μπήκε στο στόχαστρο του σημερινού μας θέματος.

Τηρούν τα έκτακτα μέτρα;

Επικοινωνήσαμε λοιπόν με 20 εργαζόμενους σε χώρους αισθητικής (μακιγιάζ, μαλλιά, μανικιούρ), ρωτώντας τους αν μπορούν και συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατ’ οίκον.

Από το σύνολο του δείγματος (20 άτομα) οι 16 ήταν τελείως αρνητικοί να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο σπίτι, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων που εργάζονται, αναφέροντας πως είναι θέμα προστασίας τόσο των ίδιων (ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα πρόβλημα υγείας) και των οικογενειών τους, όσο και του γενικού καλού. Μάλιστα, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, ζητήθηκε από αρκετές πελάτισσες κατ’ οίκον ραντεβού πριν ακόμα κλείσουν τα μαγαζιά, δεδομένης της έξαρσης του κορονοϊού, αναφέροντας πως υπήρχε «μεγάλη ζήτηση».

Τρεις περιπτώσεις απάντησαν θετικά στο ότι θα συνεχίσουν την εξυπηρέτηση «πιο επιλεγμένων προσώπων (φίλων, συγγενών, γνωστών) και όχι νέων πελατών» λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα (γάντια, μάσκες, αποστειρωμένα εργαλεία), όπως και μετακίνηση με δικό τους όχημα, για καθαρά βιοποριστικούς και οικονομικούς λόγους, ενώ σε μία περίπτωση δεν υπήρχε ξεκάθαρη ετυμηγορία- η απάντηση ήταν αρνητική «γι αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον».

Με τα δικά τους λόγια

«Δουλεύω σε μεγάλο κεντρικό κομμωτήριο της Αθήνας το οποίο έκλεισε μετά τις σχετικές ανακοινώσεις. Όπως καταλαβαίνεις τα έξοδα τρέχουν κι έχω ανάγκη το μεροκάματο αλλά κρίνω αναγκαίο να μείνω σπίτι. Ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και ήταν δύσκολο να προστατευθώ. Μένω σπίτι και δεν βγαίνω παρά μόνο για τις απαραίτητες αγορές. Λέω όχι σε φίλες, γνωστές και πελάτισσες να πάω σπίτι τους για μανικιούρ και μαλλιά. Αυτό που θέλω να πω είναι να κάνουμε υπομονή».

Κ.Κ.

 

 «Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Πριν ακόμα κλείσουν τα μαγαζιά, αρκετές πελάτισσες μου είχαν συζητήσει να πάω σπίτι τους για να τους φτιάξω τα νύχια. Πήγα σε μία-δύο αλλά μετά το κλείσιμο αποφάσισα να μην το ρισκάρω γιατί έχω κι ένα παιδάκι 5 ετών στο σπίτι».

Λ.Τ.

 

«Για αρχή λέω όχι αλλά τα οικονομικά μας είναι αρκετά πιεσμένα και δεν ξέρω πώς θα πάει από εδώ και πέρα. Πολλές με ρώτησαν αν θα δουλεύω σε σπίτια. Υπάρχει ζήτηση, ας μην κρυβόμαστε. Θα μείνω σπίτι για 14 ημέρες και στην πορεία βλέπουμε».

Ε. Β.

 

«Το αποφεύγω να πηγαίνω σε ραντεβού προκειμένου να προστατευτώ ο ίδιος και η οικογένειά μου»

Ε.Κ (κομμωτής)

 

«Όχι δεν πηγαίνω σε σπίτια πλέον και δεν δέχομαι ραντεβού. Προέχει η προστασία της υγείας μας»

Η.Κ (αισθητικός)

 

«Είσαι η έκτη πελάτισσα που μου ζητάει ραντεβού για νύχια, από τότε που έκλεισαν τελείως τα μαγαζιά. Από τις μία τις καταλαβαίνω γιατί αυτή είναι η δουλειά μου, από την άλλη, δεν θα διακινδύνευα την υγεία τη δική μου και της οικογένειάς μου για κανένα λόγο.»

Ι.Λ

 

«Όχι, δεν κάνω νύχια αυτές τις ημέρες. Έκανα μέχρι το προηγούμενο Σάββατο. Τώρα, έχω φύγει για το πατρικό μου στην επαρχία και προσπαθώ να προστατευτώ όσο μπορώ. Θα μείνω εδώ δύο εβδομάδες περίπου. Καμία δεν κάνει πλέον νύχια από τις κοπέλες που δουλεύουμε μαζί»

Μ.Α

 

«Δεν μπορώ να έρθω στο σπίτι. Για την ακρίβεια έχω σταματήσει γιατί δεν θέλω να κολλήσουμε τον ιό»

X.E (κομμώτρια)

 

«Όχι, δεν θα κάνω κανένα ραντεβού για τα μαλλιά. Προέχει η υγεία. Κλείσαμε και στο κομμωτήριο»

Λ.Κ

 

«Μόλις τελείωσα τις χημειοθεραπείες οπότε για κανένα λόγο δεν μπορώ να κάνω ραντεβού για νύχια αυτή την περίοδο.»

Β.Μ

 

«Ναι κάνω νύχια. Απλά τώρα με τον κορονοϊό δε ξέρω κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι ασφαλές. Πες στην κοπέλα να περιμένει λίγο, τουλάχιστον γι αυτή την εβδομάδα σίγουρα όχι. Μετά βλέπουμε».

Μ.Μ

 

«Ναι, συνεχίζω στο σπίτι να κάνω νύχια, όμως πολύ πιο επιλεγμένα. Το ίδιο και το παιδί που κουρεύει στο κομμωτήριο. Τα έξοδά μας τρέχουν και κάπως πρέπει να ζήσουμε. Με προσοχή όμως. Πάντα με μάσκα και γάντια».

Π.Σ (μανικιουριστ)- Ι.Κ (κομμωτής)

 

«Δεν κάνω νύχια και καμία κοπέλα που ξέρω δεν κάνει αυτόν τον καιρό. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα χρειάζεται όλοι να προστατευτούμε»

Φ.Τ

 

 «Όχι δεν πάω σε σπίτια. Κλείσαμε το κομμωτήριο και καθόμαστε όλοι στο σπίτι.»

Λ.Ο

 

«Έκλεισα από την πρώτη στιγμή το κατάστημά μου και ακολουθώ τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Είναι αλήθεια πως πολλές πελάτισσές μου με έχουν πάρει τηλέφωνο ζητώντας μου να πάω στο σπίτι να τους φτιάξω τα νύχια. Δεν το κάνω. Φαντάζεσαι τι θα γίνει αν ξεκινάμε και πηγαίνουμε στα σπίτια; Εγώ φοβάμαι πολύ και παραμένω σπίτι. Το ίδιο και άλλες συνάδελφοί μου που ξέρω. Δεν το διακινδυνεύουν. Τώρα αν αυτό συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα πραγματικά δεν ξέρω τι θα κάνουμε».

Κ.Π

 

«Βρίσκομαι σε κεντρικό σημείο και με το που προέκυψε η ιστορία με τον κορονοϊό, έβλεπα πως αντιδρούν οι άνθρωποι τελείως ανεύθυνα, σαν να είναι όλο μια συνωμοσία και όχι πραγματικότητα και είχα αγχωθεί πολύ. Αν δεν μας έκλεινε η κυβέρνηση, θα το έκανα μόνη μου για κάποιες μέρες. Εννοείται πως δεν πάω και σε ραντεβού στο σπίτι »

Μ.Ε (ιδιοκτήτρια nail salon)

 

«Είμαστε ούτως ή άλλως εξαιρετικά σχολαστικές με την απολύμανση και των εργαλείων και του χώρου και οι κοπέλες που δουλεύουν χρησιμοποιούν πάντα γάντια -συχνά και μάσκα. Οπότε αν συνεχίζαμε να εργαζόμαστε, απλώς θα ενισχύαμε κι άλλο τα μέτρα που ήδη παίρναμε. Ωστόσο, βλέποντας την ταχύτητα και την ευκολία διασποράς του κορονοϊού, ήταν πολύ σωστή απόφαση να κλείσουμε και να μην εργαζόμαστε τόσο στο κατάστημα όσο και στα σπίτια. Όλα τα κορίτσια. Γιατί όσο σίγουρη και να είμαι για το πόσο προσέχουμε εμείς, δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για το πόσο προσέχουν οι πελάτες που έρχονται και δεν θέλω να το ρισκάρω για καμιά μας».

Γ. Τ (ιδιοκτήτρια nail salon)

 

«Σταμάτησα πριν την απαγόρευση να πηγαίνω στα σπίτια να κάνω μανικιούρ- πεντικιούρ. Φοβάμαι πάρα πολύ και δεν υπάρχει τρόπος να ξέρω σε κάθε σπίτι που μπαίνω ούτε αν απολυμαίνουν επιφάνειες, ούτε αν αυτοί που μένουν εκεί τηρούν τους κανόνες υγιεινής ενάντια στον κορονοϊό».

Ε.Τ

 

«Πηγαίνω ακόμα σε κάποιες πελάτισσες να κάνω νύχια, μόνο όμως σε ανθρώπους που ξέρω καιρό και εμπιστεύομαι ότι είναι υπεύθυνοι ως προς το να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό. Δεν θα πάω π.χ. σε καινούργιο πελάτη. Και ευτυχώς έχω δικό μου αυτοκίνητο. Αν έπρεπε να παίρνω ΜΜΜ θα είχα σταματήσει».

Η.Λ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα