Κορονοϊός - Κολομβία: Ανοίγει σταδιακά τα σύνορά της με τη Βενεζουέλα

Γυναίκα με μάσκα στην Κολομβία
Γυναίκα με μάσκα στην Κολομβία AP

Η Μπογοτά, που έκλεισε τα σύνορα τον Μάρτιο του 2020, ανέφερε πως η υπηρεσία μετανάστευσης θα ορίζει τις ώρες που θα επιτρέπεται η διέλευση και θα επιβάλει περιορισμούς όταν κρίνει πως απαιτείται.

Οι αρχές της Κολομβίας άρχισαν χθες Τετάρτη αυτήν που η κυβέρνηση της χώρας αποκαλεί διαδικασία σταδιακού ανοίγματος των συνόρων με τη Βενεζουέλα, που είχαν κλείσει πριν από 14 μήνες για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Κολομβία, τα πορώδη σύνορα της οποίας με τη Βενεζουέλα εκτείνονται σε μήκος περίπου 2.200 χιλιομέτρων, συγκαταλέγεται στους βασικούς προορισμούς πολιτών της δεύτερης που εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας της οικονομικοπολιτικής κρίσης των τελευταίων ετών. Οι κυβερνήσεις των δύο κρατών έχουν διακόψει πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις τους από το 2019.

Το σταδιακό άνοιγμα των χερσαίων και ποτάμιων διελεύσεων εγκρίθηκε να αρχίσει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών του κράτους των Άνδεων. Στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι είναι υποχρεωτικό να τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τους διερχόμενους.

Η Μπογοτά, που έκλεισε τα σύνορα τον Μάρτιο του 2020, ανέφερε πως η υπηρεσία μετανάστευσης θα ορίζει τις ώρες που θα επιτρέπεται η διέλευση και θα επιβάλει περιορισμούς όταν κρίνει πως απαιτείται.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε πως ανοίγει τα σύνορα με τη Βραζιλία, τον Ισημερινό, το Περού και τον Παναμά τη 19η Μαΐου.

Στη χώρα έχουν εγκατασταθεί περίπου 1,7 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας. Ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε να δώσει καθεστώς προσωρινής προστασίας για περίοδο 10 ετών στους μετανάστες αυτούς.

Η Μπογοτά κατηγορεί την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας, του Νικολάς Μαδούρο, ότι προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε αποστάτες των FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και σε αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN). Από τη δική του πλευρά το Καράκας κατηγορεί την κυβέρνηση της Κολομβίας ότι απεργάζεται την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών με κυβερνήσεις ιδεολογικά αντίπαλες παραμένουν εξαιρετικά τεταμένες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κολομβία, Βενεζουέλα, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network