Κορονοϊός: Κρουαζιερόπλοιο με ασθενείς επιβάτες έδεσε στην Κούβα

Κορονοϊός: Κρουαζιερόπλοιο με ασθενείς επιβάτες έδεσε στην Κούβα
Το κρουαζιερόπλοιο Braemar APN

Βρετανικό κρουαζιερόπλοιο που λιμάνι πάνω από μία εβδομάδα στην Καραϊβική, αφού επιβεβαιώθηκαν αρκετά κρούσματα κορονοϊού, τελικά θα προσδέσει στην Κούβα.

Ένα βρετανικό κρουαζιερόπλοιο το οποίο αναζητεί λιμάνι εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα στην Καραϊβική αφού επιβεβαιώθηκαν αρκετά κρούσματα του κορονοϊού μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό, τελικά θα προσδέσει σήμερα στην Κούβα, όπου και θα αποβιβαστούν οι επιβάτες προτού επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του χθες Τρίτη (17/3) προς την Κούβα που πρόσφερε ασφαλές λιμάνι στο Braemar, με περισσότερους από 1.000 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Βρετανοί τουρίστες, αφού αρκετά λιμάνια στην Καραϊβική αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να δέσει.

“Η πρόληψη και ο περιορισμός του νέου κορονοϊού απαιτούν προσπάθειες από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα”, δήλωσε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες. “Ας ενισχύσουμε την υγεία, την αλληλεγγύη και τη διεθνή συνεργασία”.

Η εταιρεία Fred Olsen Cruise Lines, στην οποία ανήκει το Braemar, ανακοίνωσε ότι το κρουαζιερόπλοιο θα φτάσει στο λιμάνι Μαριέλ, δυτικά της Αβάνας, νωρίς σήμερα το πρωί.

Οι επιβάτες θα επιστρέψουν στη Βρετανία από το διεθνές αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας με τέσσερις ειδικά ναυλωμένες πτήσεις, εκ των οποίων η μία θα είναι αποκλειστικά για όσους επιβάτες έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 ή έχουν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης. Όποιοι δεν είναι αρκετά καλά για να ταξιδέψουν θα λάβουν ιατρική βοήθεια στην Κούβα.

Στο κρουαζιερόπλοιο υπάρχουν 28 επιβάτες που έχουν συμπτώματα του κορονοϊού, ανάμεσά τους και δύο που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό στο τελευταίο λιμάνι που έδεσε το πλοίο στο Κουρασάο, στις 10 Μαρτίου. Από τότε το Braemar έχει αποπειραθεί χωρίς επιτυχία να βρει λιμάνι στα νησιά Μπαρμπέιντος και τις Μπαχάμες, τα οποία ανήκουν στη βρετανική κοινοπολιτεία.

“Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε τι έκανε η Κούβα για εμάς, προσφέρθηκε να βοηθήσει όταν καμία από τις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στην περιοχή δεν το έκαναν”, έγραψε ο Στιβ Ντέιλ, επιβάτης, στο Twitter. Μέχρι στιγμής στην Κούβα έχουν επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα του κορονοϊού.

Οι αρχές της χώρας ελέγχουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν στα αεροδρόμια και έχει αυξήσει την παραγωγή προστατευτικών μασκών, ενώ έχει απαγορεύσεις τις μεγάλες πολιτιστικές συγκεντρώσεις. Οι οικογενειακοί γιατροί κάνουν περισσότερες επισκέψεις κατ’ οίκον για να ελέγχουν την υγεία στις τοπικές κοινότητες.

Ωστόσο η κυβέρνηση της Κούβας δεν έχει αναστείλει τις πτήσεις από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, δεν έχει περιορίσει τις μετακινήσεις ούτε απαγορεύσει τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε κάποιους Κουβανούς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα