Κορονοϊός: Νέα στοιχεία από την αγορά στη Γουχάν, παραμένει “στον αέρα” η προέλευση του ιού

Κορονοϊός: Νέα στοιχεία από την αγορά στη Γουχάν, παραμένει “στον αέρα” η προέλευση του ιού
Γουχάν AP

Ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν στην έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, δόθηκε στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία για την προέλευση του ιού και οι θεωρίες ότι ξέφυγε από εργαστήριο.

Μια ερευνητική ομάδα στην Κίνα δημοσίευσε ανάλυση δειγμάτων που ελήφθησαν πριν από τρία και πλέον χρόνια από την αγορά που συνδέεται με την πανδημία της Covid-19.

Η αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων Χουανάν αποτέλεσε κομβικό σημείο στην έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού. Όμως αυτή είναι η πρώτη μελέτη με βιολογικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την αγορά το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι επιστήμονες συνδέοντας τον ιό με τα ζώα που πωλήθηκαν στην αγορά, θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες γραμμές έρευνας για το πώς ξεκίνησε η πανδημία. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα επιχρίσματα που βρέθηκαν θετικά στον ιό περιείχαν επίσης γενετικό υλικό από άγρια ζώα. Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η ασθένεια μεταδόθηκε αρχικά από μολυσμένο ζώο σε άνθρωπο.

Άλλοι όμως προέτρεψαν σε προσοχή ως προς την ερμηνεία των ευρημάτων και παραμένει ασαφές γιατί χρειάστηκαν τρία χρόνια για να δημοσιοποιηθεί το γενετικό περιεχόμενο των δειγμάτων. Μια άλλη θεωρία επικεντρώνεται στην υπόθεση ότι ο ιός διέρρευσε κατά λάθος από ένα εργαστήριο στη Γουχάν.

Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε μια πρώιμη έκδοση της μελέτης της στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν δημοσίευσε τις πλήρεις γενετικές πληροφορίες που περιείχαν τα δείγματα που συγκεντρώθηκαν από την αγορά.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μια άλλη διεθνής ομάδα ερευνητών μοιράστηκε τη δική της εκτίμηση για το τι είχαν αποκαλύψει αυτά τα κρίσιμα επιχρίσματα της αγοράς, αφού εντόπισε ότι οι γενετικές αλληλουχίες είχαν αναρτηθεί σε έναν ιστότοπο ανταλλαγής επιστημονικών δεδομένων.

Αυτή η νέα ανάλυση, η οποία επικυρώθηκε από άλλους επιστήμονες πριν δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature, περιλαμβάνει περισσότερες σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των εν λόγω δειγμάτων, τα οποία συλλέχθηκαν από πάγκους, επιφάνειες, κλουβιά και μηχανήματα στο εσωτερικό της αγοράς. Το έγγραφο της κινεζικής ερευνητικής ομάδας έδειξε ότι ορισμένα δείγματα -που είχαν συλλεχθεί από χώρους όπου πωλούνταν άγρια ζώα- είχαν βρεθεί θετικά στον ιό.

Η ανάλυσή τους έδειξε επίσης ότι τα ζώα που είναι πλέον γνωστό ότι είναι ευαίσθητα στον ιό, ιδίως τα ρακούν, πωλούνταν ζωντανά σε αυτές τις τοποθεσίες. Ωστόσο, οι Κινέζοι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ανακαλύψεις τους δεν αποτελούν οριστική απόδειξη για το πώς ξεκίνησε η επιδημία. “Αυτά τα δείγματα δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα ζώα είχαν μολυνθεί“, εξηγεί το έγγραφο. Παραμένει η πιθανότητα, προσθέτει η ανάλυση, ο ιός να μεταφέρθηκε στην αγορά από κάποιο μολυσμένο άτομο και όχι από κάποιο ζώο.

Τα εν λόγω ευρήματα έρχονται να δείξουν, ότι, εν μέσω ενδείξεων, η θεωρία της διαρροής στο εργαστήριο κερδίζει έδαφος μεταξύ των αρχών στις ΗΠΑ. Η κινεζική κυβέρνηση έχει αρνηθεί σθεναρά τις υποδείξεις ότι ο ιός προήλθε από μια επιστημονική εγκατάσταση, αλλά το FBI δήλωσε ότι τώρα πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι το “πιθανότερο”, όπως και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα