Κορονοϊός στην Ολλανδία: Ξανανοίγουν τα coffee shops

Κορονοϊός στην Ολλανδία: Ξανανοίγουν τα coffee shops
Άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να πάρουν λίγη μαριχουάνα στην Ολλανδία AP

Μόνο για αγορά και όχι για επί τόπου κατανάλωση ανοίγουν και πάλι τα cofee shops της Ολλανδίας, τα οποία είχαν κλείσει στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Την ώρα που η πλειονότητα των πολιτών στην Ολλανδία αγωνιά υπό τα περιοριστικά μέτρα για την πορεία της αντιμετώπισης του κορονοϊού, οι «μερακλήδες» χρήστες μαριχουάνας υποδέχθηκαν ως χαράς ευαγγέλια την είδηση πως ξανανοίγουν τα γνωστά coffee shops, που πωλούν ινδική κάνναβη, αλλά μόνον για αγορά κι όχι επί τόπου κατανάλωση.

Τα καταστήματα πώλησης μαριχουάνας και χασίς είχαν λάβει εντολή να κλείσουν, μαζί με τις σάουνες και τα ερωτικά κλαμπ, έπειτα από τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου για να τιθασεύσει την έξαρση της επιδημίας στη χώρα.

Μία περιορισμένη λειτουργία των καταστημάτων διάθεσης κάνναβης επετράπη προκειμένου να αποτραπεί η μαύρη αγορά του προϊόντος, αλλά και για να εξασφαλισθεί η τροφοδοσία σε θεραπευτική κάνναβη. Ωστόσο, καθόσον παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση συναθροίσεων, οι αγοραστές δεν θα επιτρέπεται να παραμένουν μέσα στα coffee shops για να καπνίσουν.

«Εκείνο που διαπιστώσαμε ήταν ότι ο κόσμος συνέρρεε στα coffee shops για να αγοράσει κάτι. Αποφασίσαμε την επομένη, μαζί με την κυβέρνηση, τουλάχιστον να μπορεί ο κόσμος να αγοράζει», τονίζει ο δήμαρχος του Ναϊμέγκεν (ανατολικά) Χούμπερτ Μπρουλς, τονίζοντας πως οι αρχές δεν θέλησαν να ωθήσουν την αγορά στην παρανομία. «Είναι μία επιλογή ανάμεσα σε δύο κακά, γιατί από τη μία λέμε να κλείσουν τα coffee shops, αλλά από την άλλη γνωρίζουμε πως το παράνομο εμπόριο θα επιστρέψει», τονίζει.

Στο Jetset coffee shop του Ναϊμέγκεν λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε οι πωλητές κι οι αγοραστές να μην διατρέχουν κίνδυνο μετάδοσης: «απαγορεύεται η είσοδος σε όσους βήχουν ή φτερνίζονται και κατά την είσοδο απαιτείται η απολύμανση των χεριών», τονίζεται σε ειδικές πινακίδες.

Όπως τονίζει ο Σταν Εσμάιγερ, ιδιοκτήτης του διπλανού Kronkel coffee shop «έχουμε πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς: ως παυσίπονο, για την σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθενείς σε χημειοθεραπεία, που γι’αυτούς είναι ευεργετικό. Επίσης παρέχει ένα αίσθημα χαλάρωσης. Ιδίως σε τούτους τους καιρούς είναι ωραίο να μπορείς να χαλαρώνεις κάποιες στιγμές. Ένας μπορεί να πίνει ένα ποτό, άλλος όμως ανάβει ένα τσιγαράκι», τονίζει.

Στην Ολλανδία επιτρέπεται η πώληση μικρής ποσότητας κάνναβης, ως μέτρο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και διαχείρισης των κινδύνων για την υγεία. Αποτέλεσμα είναι η χρήση ναρκωτικών στη χώρα να είναι μικρότερη σε σχέση με άλλα κράτη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα