Κορονοϊός: Ως μόνιμους κατοίκους αντιμετωπίζει η Πορτογαλία τους μετανάστες

Κορονοϊός: Ως μόνιμους κατοίκους αντιμετωπίζει η Πορτογαλία τους μετανάστες
Λισαβόνα. AP

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε οτι οι μετανάστες θα αντιμετωπίζοται ως μόνιμοι κάτοικοι της χώρας ωστε να έχουν την ίδια πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Όλοι οι ξένοι στην Πορτογαλία, των οποίων οι αιτήσεις για άδεια διαμονής εκκρεμούν, θα αντιμετωπίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι από τη Δευτέρα και μέχρι τουλάχιστον την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσαν οι αρχές ώστε να διασφαλισθεί πως οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες στη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού.

Οι αιτούμενοι, περιλαμβανομένων αυτών που ζητούν άσυλο, χρειάζεται μόνο να έχουν στοιχεία ότι υπάρχει αίτημα σε εξέλιξη για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, σε επιδόματα πρόνοιας, τραπεζικούς λογαριασμούς και σε συμβόλαια εργασίας και μίσθωσης.

“Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να στερούνται τα δικαιώματά τους στην υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες μόνο και μόνο επειδή η αίτησή τους δεν έχει ακόμη εξετασθεί”, δήλωσε στο Ρόιτερ η Κλαούντια Βελόζο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων. “Σ’ αυτούς τους ασυνήθιστους καιρούς, τα δικαιώματα των μεταναστών πρέπει να είναι εγγυημένα”.

Η πολιτική αυτή έχει επίσης στόχο να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης ελαχιστοποιώντας τις επαφές ανάμεσα στο προσωπικό της υπηρεσίας τελωνειακού ελέγχου και τους αιτούντες, αναφέρεται στη δήλωση.

Η Πορτογαλία έχει καταγράψει 5.170 κρούσματα του ιού και 100 θανάτους, πολύ λιγότερους από τη γειτονική Ισπανία.

Οι υγειονομικές αρχές αναμένουν ότι τα κρούσματα θα κορυφωθούν στα τέλη Μαΐου.

Δεν είναι γνωστό πόσες αιτήσεις διαμονής βρίσκονται υπό εξέταση, όμως οι κυβερνητικές στατιστικές δείχνουν πως αριθμός ρεκόρ 580.000 μεταναστών διέμενε το 2019 στην Πορτογαλία και πως 135.000 άνθρωποι πήραν άδεια διαμονής μόνο εκείνη τη χρονιά.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι Βραζιλιάνοι, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, και ακολουθούν Ρουμάνοι, Ουκρανοί, Βρετανοί και Κινέζοι.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα