Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνει ένας ταξιδιώτης αν βρεθεί θετικός στις διακοπές του;

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνει ένας ταξιδιώτης αν βρεθεί θετικός στις διακοπές του;
Έλεγχοι στο αεροδρόμιο Βενιζέλος EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τι συμβαίνει όταν βρεθεί κάποιος ταξιδιώτης θετικός στον κορονοϊό αφού φτάσει στον προορισμό των διακοπών του; Η περίπτωση ενός ζευγαριού από τις ΗΠΑ που έκανε καραντίνα στην Ελλάδα.

Οι διακοπές μέσα στην πανδημία είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη συνθήκη, με τους περιορισμούς στα σύνορα να μεταβάλλονται διαρκώς, νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού να εμφανίζονται, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να βρίσκονται σε διαρκή αναταραχή.

Πολλές χώρες απαιτούν από τους ταξιδιώτες αρνητικά μοριακά τεστ Covid κατά την είσοδό τους στη χώρα, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, και σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνουν επαναλαμβάνουν τα τεστ, ενώ ορισμένοι προορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, απαιτούν από τους ταξιδιώτες αρνητικό τεστ πριν από το ταξίδι της επιστροφής τους.

Τι συμβαίνει όμως εάν βρεθεί κάποιος θετικός αφού φτάσει στον προορισμό του; Αυτό εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων, από τα μέτρα που υιοθετεί η κάθε χώρα στα σύνορά της, μέχρι την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση.

Πρόκειται για μια καθόλου ευχάριστη συνθήκη στην οποία έχουν βρεθεί αρκετοί ταξιδιώτες εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Το CNN μεταφέρει την εμπειρία ενός ζευγαριού από τη Νότια Καρολίνα, της April DeMuth και του Warren Watson τον περασμένο Αύγουστο, οι οποίοι ετοιμαζόταν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ μετά από ταξίδι δύο εβδομάδων στην Ελλάδα, όταν το θετικό αποτέλεσμα του τεστ Covid τους σταμάτησε.

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη τους πτήση για επιστροφή στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι ο Watson είχε βγει θετικός στον κορονοϊό.

Καθώς η Ελλάδα επιτρέπει την είσοδο χωρίς τεστ στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα χωρίς περιορισμούς, το ζευγάρι δεν ήταν υποχρεωμένο να υποβάλει τεστ PCR πριν από το ταξίδι. Ωστόσο, έπρεπε να δώσουν αρνητικό τεστ Covid για να πετάξουν πίσω στο σπίτι τους.

Λίγο μετά τα αποτελέσματα, ο DeMuth και ο Watson δέχτηκαν κλήση από τις ελληνικές αρχές και έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη μεταφορά τους σε ξενοδοχείο καραντίνας που τους παρείχε η κυβέρνηση.

“Μας έδιναν τρία γεύματα την ημέρα. Μας φέρθηκαν πολύ καλά και δεν μας κόστισε τίποτα. Ξέρω ότι σε άλλες χώρες, είναι αρκετά ακριβό” είπε ο Watson.

Το ζευγάρι μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι επτά ημέρες αργότερα χωρίς να επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος.

Τα πράγματα θα μπορούσαν σίγουρα να ήταν πολύ διαφορετικά αν είχαν επιλέξει να κάνουν διακοπές σε άλλο προορισμό. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες στην Ιταλία υποχρεούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα καραντίνας από την αρχή της.

Ενώ ο Watson δεν χρειάστηκε καμία ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και έκανε πλήρη ανάρρωση, άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί.

Το 2020, η Gloria και ο Jose Arellano από την Καλιφόρνια βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 αφού ταξίδεψαν στο Μεξικό για διακοπές.

Αν και η Gloria ανάρρωσε, η κατάσταση του συζύγου της επιδεινώθηκε και εισήχθη σε τοπικό νοσοκομείο.

Δυστυχώς, η υγεία του Jose συνέχισε να επιδεινώνεται και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Ναυτικό Ιατρικό Κέντρο της La Jolla, όπου πέθανε από πνευμονική μόλυνση στις 28 Δεκεμβρίου.

Τα ιατρικά και μεταφορικά έξοδα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία ήταν μεγάλα και η οικογένεια άνοιξε έναν λογαριασμό GoFundMe για να καλύψει τα ποσά, καθώς η ασφάλισή τους δεν αρκούσε.

Ενώ τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητα οι συνηθισμένες, η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι αυτή που θα παίξει σημαντικό ρόλο αν όλα πάνε στραβά.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ, έαν ένας επισκέπτης τουριστικού καταλύμματος παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με την λοίμωξη COVID-19, εφαρμόζονται τα παρακάτω:

– Καλείται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα για αξιολόγηση του περιστατικού. Επί αδυναμίας προσέλευσης ιατρού στο τουριστικό κατάλυμα, ο ασθενής μπορεί να μεταβεί ή να μεταφερθεί με όχημα (με την ενδεικνυόμενη χρήση ΜΑΠ) εάν η κλινική του κατάσταση το επιτρέπει προς τοπική Μονάδα Υγείας, αφού πρώτα ειδοποιηθεί τηλεφωνικά η Μονάδα αυτή.

– Αν ο ασθενής έχει επείγουσα ανάγκη νοσηλείας, παρουσιάζει σοβαρή κλινική εικόνα, διακομίζεται προς την οικεία μονάδα υγείας, ως ύποπτο κρούσμα COVID-19. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης περιστατικού COVID-19 από τις υγειονομικές υποδομές της περιοχής πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά του ασθενή (ΕΚΑΒ, πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) στην πλησιέστερη μονάδα υγείας η οποία μπορεί να το διαχειριστεί.

– Αν ο ασθενής εμφανίζει ήπια κλινική εικόνα, σύμφωνα με την κλινική εκτίμηση λαμβάνεται από τον ασθενή δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση COVID-19.

– Εφόσον το περιστατικό επιβεβαιωθεί ως COVID-19, ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054 ή τον ειδικό τετραψήφιο αριθμό 1135 (όλο το 24ωρο), για δήλωση του κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του. Ο ιατρός οφείλει να δηλώσει το επιβεβαιωμένο κρούσμα μέσω του Μητρώου COVID-19. Επί αδυναμίας χρήσης της πλατφόρμας του Μητρώου, μπορεί να δηλώσει το κρούσμα στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ μέσω του συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης.

– Ο ασθενής με ήπια κλινική εικόνα παραμένει στο δωμάτιό του, μέχρι τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου.

– Κατά την ως άνω αναμονή, αποφεύγεται η είσοδος προσωπικού στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος προσωπικού του καταλύματος συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με το πιθανό κρούσμα.

– Ο ιατρός και το προσωπικό του ξενοδοχείου που θα εισέλθει στο δωμάτιο του ύποπτου ή αργότερα επιβεβαιωμένου κρούσματος πρέπει να χρησιμοποιήσει ΜΑΠ. Ο ιατρός χρησιμοποιεί ΜΑΠ υψηλής προστασίας (μάσκα υψηλής προστασίας, γυαλιά ή προσωπίδα, αδιάβροχες μιας χρήσης ρόμπες) εάν κατά την κρίση του, υπάρχει πιθανότητα έκθεσης σε μολυσματικό αερόλυμα (πχ διαχείριση ασθενούς που βήχει ανεξέλεγκτα και αδυνατεί να χρησιμοποιήσει μάσκα). Το προσωπικό καθαρισμού, που θα ασχοληθεί με το καθαρισμό δωματίου ασθενή με COVID-19, πρέπει να φέρει μάσκα, γάντια ποδιά προστασίας, καθώς και γυαλιά προστασίας ή προσωπίδα, αν υπάρχει κίνδυνος εκτόξευσης βιολογικών υγρών ή χημικών καθαριστικών.

– Αν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα COVID, πρέπει αυτό να απομονωθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες κείμενες διατάξεις και να αντιμετωπιστεί ως επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 εκτός νοσοκομείου ή να μεταφερθεί σε κατάλληλη υγειονομική μονάδα, αν χρήζει νοσηλείας. Αν δεν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα COVID-19, αντιμετωπίζεται στον χώρο του ξενοδοχείου με τις οδηγίες του εξετάζοντος ιατρού.

– Ο ασθενής μεταβαίνει ή μεταφέρεται με όχημα (με την ενδεικνυόμενη χρήση ΜΑΠ) στον ορισμένο χώρο απομόνωσης ή την τοπική Μονάδα Υγείας, αφού πρώτα ειδοποιηθεί τηλεφωνικά η Μονάδα αυτή.

– Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.

– Πρέπει πάντα να καταγράφονται τα στοιχεία επαφής συγγενικού προσώπου του ασθενή σε περίπτωση που χρειαστεί συναίνεση για ιατρικές επεμβάσεις, αν ο ασθενής δεν μπορεί να επικοινωνήσει.

– Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα μίας χρήσεως, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.

– Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

– Καθαρισμός και απολύμανση του δωματίου και άλλων κοινόχρηστων χώρων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα