Κορονοϊός – Βολιβία: Αύξηση των μολύνσεων και σε κοινότητες των αυτοχθόνων

Κορονοϊός – Βολιβία: Αύξηση των μολύνσεων και σε κοινότητες των αυτοχθόνων
Μια γυναίκα με μάσκα στη Βολιβία AP

Η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και στις κοινότητες των αυτοχθόνων στη Βολιβία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό αυξάνεται στις τάξεις των κοινοτήτων των αυτοχθόνων Τσαράγουα Ιγιαμπάε και Γιούκι, στην ανατολική και την κεντρική Βολιβία, γνωστοποίησαν αντιπρόσωποί τους και οι τοπικές υγειονομικές αρχές.

«Στην περιοχή των ιθαγενών Τσαράγουα Ιγιαμπάε (Σάντα Κρους), έχουν καταγραφεί 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης» από τον SARS-CoV-2, δήλωσε ο Αντεμάρ Φλόρες, διευθυντής του κέντρου επιχειρήσεων άμεσης βοήθειας (Centro de Operaciones de Emergencia, COE). Στοιχεία για το θέμα αναρτήθηκαν στον ιστότοπο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, του Κέντρου Νομικών Μελετών και Κοινωνικής Έρευνας (Centro de Estudios Jurídicos e Investigación Social, CEJIS).

Ο Φλόρες σημείωσε ότι για αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού, οι άνθρωποι που θέλουν να εισέλθουν στα αυτόνομα εδάφη φυλών αυτοχθόνων θα πρέπει πλέον να υποβάλλονται σε τεστ. Πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί ζουν σε οικισμούς Μενονιτών, οι οποίοι βρίσκονται στο εσωτερικό των αυτόνομων εδαφών των αυτοχθόνων. Στην κοινότητα των ιθαγενών Γιούκι, στην Κοτσαμπάμπα, έχουν καταγραφεί άλλα 26 κρούσματα μόλυνσης.

Αρκετοί από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν διακομίστηκαν στην κοντινή πόλη Ιβιργαρσάμα και στην Κοτσαμπάμπα για να τους προσφερθούν ιατρικές φροντίδες. «Ο λαός μου χρειάζεται τροφή (…) στην κοινότητά μου, στην Μπία Ρεκουάτε, τρώμε μπανάνες, ψάρια και μανιόκα, αλλά δεν έχουμε τρόφιμα που θα καλύψουν τις ανάγκες μας πιο μακροπρόθεσμα.

Τα μέλη της οικογένειάς μας χρειάζονται υποστήριξη», δήλωσε η Κάρμεν Ισατέγουα, επικεφαλής της τοπικής κοινότητας της φυλής Γιούκι. Στη Βολιβία των 11 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 2.400 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 66.400 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα