Κορονοϊός-Ζιμπάμπουε: Η δικαιοσύνη απαιτεί η κυβέρνηση να προμηθεύσει εξοπλισμό σε γιατρούς και νοσηλευτές

Τεστ για τον κορονοϊό στη Ζιμπάμπουε
Τεστ για τον κορονοϊό στη Ζιμπάμπουε AP

Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή κατόπιν προσφυγής της Ένωσης Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ζιμπάμπουε.

Η δικαιοσύνη της Ζιμπάμπουε απαίτησε χθες, Τρίτη (14/4), η κυβέρνηση να προμηθεύσει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την ένωση δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας.

Δικαστήριο «διέταξε» την κυβέρνηση να εγγυηθεί πως «όλο το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής που εργάζεται σε δημόσια νοσοκομεία στη Ζιμπάμπουε (...) θα λάβει τον προσήκοντα εξοπλισμό προστασίας» και ότι θα υπάρχουν «επαρκείς ποσότητες (διαγνωστικών) τεστ» στα νοσοκομεία, στα αεροδρόμια και στα σημεία ελέγχου στα σύνορα, σύμφωνα με την ένωση των δικηγόρων.

Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή κατόπιν προσφυγής της Ένωσης Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ζιμπάμπουε.

Η οργάνωση αυτή κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έθεσε σε εφαρμογή «τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επαγγελματιών της υγείας στη χώρα».

Επισήμως, στη Ζιμπάμπουε έχουν επιβεβαιωθεί 17 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και τρεις θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19.

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, ο Έμερσον Μνανγκάγκουα, διέταξε τους 16 εκατ. συμπολίτες του να μείνουν σπίτι ως τουλάχιστον τη 19η Απριλίου για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα έκαναν στάση εργασίας τον περασμένο μήνα για να καταγγείλουν τη δραματική κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας, που έχει καταρρεύσει, όπως και όλες οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, έπειτα από δύο δεκαετίες καταστροφικής οικονομικής κρίσης.

Η Ζιμπάμπουε είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις προϊόντων πρώτης ανάγκης, ανάμεσά τους φαρμάκων, ενώ ο μισός πληθυσμός απειλείται από λιμό, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network