Κρίση στη γερμανική κυβέρνηση: Ο Σόιμπλε κάλεσε στο γραφείο του Μέρκελ - Ζεεχόφερ

O Wolfgang Schauble
O Wolfgang Schauble AP

Ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της CSU υπέβαλε την παραίτηση του το βράδυ της Παρασκευής κατηγορώντας την καγκελάριο ότι απέτυχε να επιβάλλει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής επιχειρεί μία προσπάθεια συμβιβασμού

Η κρίση στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση απειλεί τη γερμανική κυβέρνηση με κατάρρευση και μπροστά στο αδιέξοδο, παρενέβη σήμερα ο πρόεδρος πλέον της γερμανικής Βουλής και πρώην τσάρος της γερμανικής (και ευρωπαϊκής) οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ.Σόιμπλε σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ κάλεσε στο γραφείο του την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ σε μία προσπάθεια συμβιβασμού.

Ο Ζέεχοφερ που έχει μπροστά του τις εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας υπέβαλε την παραίτηση του και από τα δύο αξιωμάτα του, το κυβερνητικό και το κομματικό, το βράδυ της Παρασκευής κατηγορώντας την καγκελάριο ότι απέτυχε να επιβάλλει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Δήλωσε ωστόσο οτι θα έμπαινε σε νέες συνομιλίες με την CDU. Και σε δηλώσεις του σήμερα στη Sueddeutsche Zeitung είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως θα τον "πετάξει έξω" η Μέρκελ. "Δε θα απολυθώ απο την καγκελάριο που είναι καγκελάριος μόνο εξαιτίας μου" είπε.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle η Μέρκελ έστω και αυτή την ύστατη ώρα ελπίζει σε μία λύση στην κυβερνητική κρίση. "Υπάρχει μία ισχυρή επιθυμία να το λύσουμε" δήλωσε σήμερα το πρωί και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το βράδυ της Δευτέρας τα δύο κόμματα θα έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία.

Ο πρώην πρόεδρος της CSU Έρβιν Χούμπερ πάντως εκτιμά ότι η παραίτηση του Ζεεχόφερ είναι πλέον αναπόφευκτη, αλλά εκφράζει την άποψη ότι δε θα θέσει σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, που είναι μέλος της CDU, σχολίασε ότι η CSU έχει τη δυνατότητα να ορίσει νέο υπουργό Εσωτερικών εάν ο Ζεεχόφερ τελικά παραιτηθεί, ώστε να μπορεί να συνεχίσει τη συνεργασία της με την CDU.

Η SPD εν τω μεταξύ ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής το πρωί της Τρίτης.

Ποιες είναι οι αιτίες της σύγκρουσης;

Η κόντρα αφορά τα δύο κόμματα που αποτελούν την Ένωση της οποίας ηγείται η Μέρκελ: Τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές. Η κρίση εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουνίου, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, πρόεδρος του συντηρητικού βαυαρικού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), είδε το σχέδιο που ήθελε να παρουσιάσει για την αυστηροποίηση της πολιτικής της χώρας ως προς το άσυλο να απορρίπτεται από την καγκελάριο Μέρκελ. Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εναντιώνεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά μέτρα που εισηγήθηκε ο υπουργός της: την προβλεπόμενη επαναπροώθηση στα γερμανικά σύνορα των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ. Η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», που σχηματίστηκε έπειτα από πολλές δυσκολίες τον Μάρτιο, αποτελείται από το CSU, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου και τους σοσιαλδημοκράτες.

ο Ζεεχόφερ έδωσε τελεσίγραφο στην καγκελάριο: απείλησε να επιβάλει επαναπροωθήσεις στα σύνορα με υπουργικό διάταγμα στις αρχές Ιουλίου εάν δεν λαμβάνονταν ισοδύναμα, πολύ περιοριστικά, μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την πλευρά της, η καγκελάριος αρνήθηκε να υποκύψει στην απαίτηση της επαναπροώθησης των μεταναστών και των προσφύγων, φοβούμενη ότι θα ακολουθούσε ντόμινο παρόμοιων κινήσεων σε όλη την Ευρώπη. Ο βαυαρός υπουργός θεωρεί ανεπαρκή τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτεί να ληφθούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Αφορά η διένεξη μόνο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες;

Τα αίτια είναι πολύ πιο βαθιά. Το βαυαρικό κόμμα, που υποστηρίζεται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος της ίδιας της Μέρκελ, μοιάζει αποφασισμένο να ξεκαθαρίσει μια και καλή τους λογαριασμούς του με την καγκελάριο. Δεν έπαψε ποτέ να καταγγέλλει την απόφασή της να άρει τις πύλες το 2015 και να επιτρέψει να εισέλθουν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο το 2015. Αλλά, πέραν των μεταναστών, είναι η ίδια η Μέρκελ που βρίσκεται στο στόχαστρό του. Η CSU κρίνει εδώ και πολύ καιρό ότι μετακίνησε υπερβολικά, τα 13 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, τη συντηρητική παράταξη προς το κέντρο. Η γερμανική αριστερά από την άλλη καταγγέλλει ένα «πραξικόπημα της δεξιάς» στη Γερμανία. Πολλά γερμανικά ΜΜΕ ταυτόχρονα διακρίνουν στην επίθεση αυτή την έλευση του «Τραμπισμού» στη χώρα. Η CSU, η οποία τάσσεται υπέρ του δόγματος «πρώτα η Γερμανία» σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, εξεγείρεται επίσης εξαιτίας του ότι πλησιάζουν οι κρατιδιακές εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, όταν σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ενδέχεται να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία της εξαιτίας της ανόδου της αντιμεταναστευτικής άκρας δεξιάς, του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ποια είναι τα σενάρια για τη συνέχεια;

Αν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός in extremis, το βαυαρικό κόμμα δεν θα έχει πλέον άλλες επιλογές παρά είτε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ή να περάσει στην επίθεση. Ο υπουργός Εσωτερικών θα μπορούσε να επιβάλλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα με μονομερή του απόφαση. Αλλά η καγκελάριος στην περίπτωση αυτή θα καθαιρούσε τον υπουργό της, πράγμα που θα πυροδοτούσε την αποχώρηση της CSU από τον συνασπισμό και το τέλος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», καθώς θα έχανε την πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή. Αυτό θα σήμαινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Εκτός εάν η καγκελάριος κατάφερνε να παραμείνει στην εξουσία για κάποιο καιρό, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με συμμάχους μόνο τους σοσιαλδημοκράτες, ή επικεφαλής μιας πιο ευρείας κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Πρασίνων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Μέρκελ, Μεταναστευτικό, Σόιμπλε
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σε τεντωμένο σκοινί η γερμανική κυβέρνηση

Μέρκελ: Επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα μόνο σε συνεννόηση με την Αθήνα

Προς παραίτηση ο Ζεεχόφερ - Πολιτική κρίση στη Γερμανία

ADVERTISING

SHARE: