Κρίση στην Ουκρανία: Ισχυρή έκρηξη στο Λουγκάνσκ – 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή

Κρίση στην Ουκρανία: Ισχυρή έκρηξη στο Λουγκάνσκ – 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή
Δορυφορική εικόνα από τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας AP

Μετά την έκρηξη σε αυτοκίνητο στο Ντόνετσκ, το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο Λουγκάνσκ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Παρατηρητές του ΟΑΣΕ) ανέφεραν μια απότομη κλιμάκωση των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας.

Κλιμακώνεται η ένταση στην ουκρανική κρίση, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για σκηνοθετημένες ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Περίπου 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ με ίδια μέσα, ενώ περίπου 10.000 θα φύγουν με οργανωμένες αυτοκινητοπομπές, δήλωσε ο Γεβγκένι Κατσαβάλοφ, υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων των αρχών των φιλορώσων αυτονομιστών, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Περίπου 25.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα (σ.σ. με τη Ρωσία) με τα δικά τους αυτοκίνητα», είπε ο αξιωματούχος, ενώ «σχηματίζεται οχηματοπομπή για την εκκένωση περίπου 10.000 ανθρώπων» με λεωφορεία.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν χθες ότι απομακρύνουν τους αμάχους από τις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Η Δύση βλέπει στην απρόσμενη εξέλιξη το πρόσχημα που ερίζει ότι αναζητεί η Ρωσία για να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Ισχυρή έκρηξη στο Λουγκάνσκ

Μετά την έκρηξη σε αυτοκίνητο στο Ντόνετσκ, το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο Λουγκάνσκ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν σχετικό βίντεο. Ωστόσο, τα γεγονότα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι των περιοχών που έχουν αποσχισθεί και αυτονομηθεί υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία έχει παραβιάσει το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός και κάνει χρήση βαρέων όπλων, όπως όλμους.

Ανταποκριτές του ρωσικού sputnik ανέφεραν ότι από την ισχυρή έκρηξη στο Λουγκάνσκ, ξέσπασε φωτιά σε αγωγό φυσικού αερίου.

Το RT, επικαλούμενο το sputnik, κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες εκρήξεις που συντάραξαν την Λουγκάνσκ.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια «μεγάλη» έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κυβερνητικό κτήριο στο κέντρο του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε και, όπως μετέδωσε το ρωσικό Interfax, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός από την έκρηξη.

Βίντεο από το σημείο κατέγραψαν σοβαρές ζημιές σε ένα στρατιωτικό όχημα, κοντά στα κεντρικά γραφεία της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR)», μια από τις περιοχές της που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Το επίσημο κανάλι του DPR ανέφερε ότι «γύρω στις 19:00, ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στο πάρκινγκ κοντά στο κτήριο του κυβερνητικού μεγάρου. Το κύμα έκρηξης ακούστηκε σε όλη την πόλη».

Το όχημα που υπέστη σοβαρές ζημιές αναγνωρίστηκε από το CNNi ως τζιπ ρωσικής κατασκευής. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί τι προκάλεσε τις ζημιές στο όχημα ή τη φωτιά.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για σκηνοθετημένη προκλητική ενέργεια», δήλωσε στο CNNi σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Ένας εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και είπε ότι περιστατικά όπως η έκρηξη οχήματος και «οι εκκλήσεις αυτονομιστών ηγετών για εκκένωση λόγω υποτιθέμενης ουκρανικής επιθετικότητας αντιπροσωπεύουν τις προσπάθειες να συγκαλυφθεί μέσω ψεμάτων και παραπληροφόρησης ότι η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος σε αυτή τη σύγκρουση».

ΗΠΑ: Το 40% των ρωσικών δυνάμεων έχει λάβει θέση επίθεσης

Πάνω από το 40% των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας έχει πλέον λάβει θέση επίθεσης, δήλωσε χθες Παρασκευή εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, συμπληρώνοντας ότι η φάση της αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Ρωσία έχει «αρχίσει».

Οι ΗΠΑ, που υπολογίζουν πως οι ρώσοι στρατιώτες ανεπτυγμένοι βόρεια, νότια και ανατολικά της Ουκρανίας είναι πάνω από 150.000, παρατηρούν κινήσεις στρατευμάτων προς τα σύνορα από την Τετάρτη, είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Το 40 ως 50%» των στρατευμάτων αυτών «έχει λάβει θέση για επίθεση. Αναπτύσσεται σε σημεία τακτικής συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών», δήλωσε σε μερικούς δημοσιογράφους.

Ο όρος «σημεία τακτικής συγκέντρωσης» αναφέρεται σε περιοχές κοντά στις γραμμές μετώπων όπου πάνε στρατιωτικές μονάδες προτού εξαπολύσουν επίθεση.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Μόσχα έχει πλέον αναπτύξει 125 τάγματα του στρατού ξηράς κοντά στα ουκρανικά σύνορα, έναντι των 60 που βρίσκονται εκεί υπό κανονικές συνθήκες και των 80 που είχαν αναπτυχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

“Θεαματική αύξηση” των παραβιάσεων της εκεχειρίας

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσαν πως διαπιστώνουν «θεαματική αύξηση» των παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, όπου αναμετρώνται φιλορώσοι αυτονομιστές και κυβερνητικά στρατεύματα από το 2014.

Κατέγραψαν «θεαματική αύξηση» των εχθροπραξιών κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΕ, εκτιμώντας πως το επίπεδο της βίας πλέον έχει επανέλθει εκεί όπου βρισκόταν πριν από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2020 για την εδραίωση της εκεχειρίας.

Έκανε λόγο για 222 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένων 135 «εκρήξεων», έναντι 189 την Τετάρτη και 24 την Τρίτη.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, που επίσης ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ο Οργανισμός έκανε λόγο για 648 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων 519 «εκρήξεων», έναντι 402 την Τετάρτη και 129 την Τρίτη.

Ο ΟΑΣΕ «καλεί τα μέλη να τηρούν αυστηρά όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθούν οι εντάσεις», καθώς και «να εργαστούν για την άμεση αποκλιμάκωση για χάρη των αθώων αμάχων και στις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου που συνεχίζουν να υποφέρουν εξαιτίας αυτής της σύρραξης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός, στον οποίο είναι μέλη τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ, ανέπτυξε αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία το 2014, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα και το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, περιοχή γνωστή επίσης με την ονομασία Ντονμπάς. Ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο.

“Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις”

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βάλερι Ζαλούζνι, προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους στις ανατολικές περιοχές, διαμηνύοντας ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει σχέδιο να εξαπολύσει επίθεση.

«Οι δηλώσεις για την υποτιθέμενη επιθετική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και τα βίαια σενάρια απελευθέρωσης των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών δεν είναι αληθινές», είπε.

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις. Η μόνη αποδεκτή επιλογή για εμάς είναι η πολιτική και διπλωματική», υπογράμμισε.

«Μια επιθετική επιχείρηση στο Ντονμπάς αναπόφευκτα θα προκαλέσει απώλειες αμάχων, γι’ αυτό δεν εξετάζονται καν τέτοια σενάρια», είπε ο Ζαλούζνι σε μήνυμά του στο Facebook.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Ουκρανοί υπήκοοι διαμένουν και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής. Η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία τους αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για την Ουκρανία. Οι ισχυρισμοί ότι η ουκρανική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει μια επιθετική επιχείρηση στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ είναι εκτός πραγματικότητας. Επίσης, η Ουκρανία δεν διεξάγει, ούτε σχεδιάζει δολιοφθορές στο Ντονμπάς.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις προσπάθειες της Ρωσίας να κλιμακώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση ασφαλείας. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση και, μαζί με τους εταίρους μας, μεγιστοποιούμε τις προσπάθειες για τη μείωση της έντασης και τη διατήρηση της κατάστασης σε ευθυγράμμιση με τον διπλωματικό διάλογο.

Αντίθετα, παρατηρούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να ξεδιπλώνει την εκστρατεία της για τη διάδοση μαζικής παραπληροφόρησης, αυξάνοντας τον βομβαρδισμό ουκρανικών θέσεων και μη στρατιωτικών υποδομών, χρησιμοποιώντας τα όπλα που απαγορεύονται από τις Συμφωνίες του Μινσκ και κλιμακώνοντας την κατάσταση ασφαλείας».

Οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή σήμερα Παρασκευή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών να ταξιδέψει στη νοτιοανατολική Ρωσία για να οργανώσει τη διαμονή των κατοίκων που εγκαταλείπουν τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας, όπως και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ) στον κάθε πρόσφυγα που φθάνει στην περιοχή του Ροστόφ.

Ο Πούτιν έδωσε την εντολή αυτή ανταποκρινόμενος στην παράκληση του κυβερνήτη της περιοχής του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο οποίος του ζήτησε να μεριμνήσει για την παροχή έκτακτης βοήθειας λόγω της απροσδόκητης μεγάλης εισροής προσφύγων.

«Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Αναγκών, Αλεξάντερ Τσουπριγιάν, και του έδωσε εντολή να μεταβεί επειγόντως στην περιοχή του Ροστόφ για να οργανώσει επιτόπιες εργασίες για τη δημιουργία συνθηκών διαμονής, την παροχή ζεστών γευμάτων και ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης» δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει επειγόντως ότι κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην περιοχή από το Ντονμπάς θα λαμβάνει 10.000 ρούβλια», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ σχεδιάζουν να στείλουν στη Ρωσία περίπου 700.000 ανθρώπους.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιφέρειας αυτής είναι ρωσόφωνοι. Σε πολλούς έχει ήδη χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα.

Κοινό ανακοινωθέν Γαλλίας-Γερμανίας

Σε κοινό ανακοινωθέν τα υπουργεία Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας εκφράζουν ανησυχία ότι «τα σκηνοθετημένα επεισόδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση».

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Παρατηρήσαμε την ανακοίνωση των ηγετών των αυτοαποκαλούμενων “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ να εκκενώσουν τους κατοίκους της περιοχής προς τη Ρωσία ως λεγόμενο προληπτικό μέτρο εν όψει μιας πιθανής ουκρανικής επίθεσης. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για αυτούς τους ισχυρισμούς και παροτρύνουμε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες για να ενθαρρύνει την αυτοσυγκράτηση και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση.

»Ανησυχούμε ότι τα σκηνοθετημένα επεισόδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα