Κριστίν Λαγκάρντ: Οι πρόσφυγες μπορούν να είναι το αντίδοτο στη γήρανση της Ευρώπης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ EUROGROUP
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ EUROGROUP (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Η επικεφαλής του ΔΝΤ βλέπει πίσω από την προσφυγική τραγωδία μια μοναδική ευκαιρία οικονομικής ανάκαμψης και επίλυσης του ασφαλιστικού στην Ευρώπη.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα τις πλούσιες χώρες να «διευρύνουν τον ορίζοντά τους» και να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, καθώς η τεράστια προσέλευση προσφύγων και μεταναστών με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη θα μπορούσε, όπως έκρινε, να αποδειχθεί τελικά επωφελής για την οικονομική ανάπτυξη.

«Ορισμένες χώρες έχουν συμφωνήσει να υποδεχθούν ένα μεγάλο πλήθος προσφύγων και έχουν κάνει τα πάντα εντός των δυνάμεών τους για να τους προσφέρουν τροφή και στέγη», ανέφερε η Λαγκάρντ σε ανάρτησή της στο επίσημο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

«Άλλες, ειδικά ορισμένες από χώρες με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, θα όφειλαν να εξετάσουν (...) την υποδοχή περισσότερων προσφύγων», συνέχισε η Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας να υπάρξει διεθνής δράση, μερικές ημέρες πριν από τη σύνοδο των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αντάλια (Αττάλεια) της Τουρκίας.

Οι αγορές εργασίες να "απορροφήσουν" τους μετανάστες

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε κυρίως να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθεί η δυνατότητα των αγορών εργασίας να «απορροφήσουν τους μετανάστες», να βελτιωθεί η πρόσβασή τους στην επιμόρφωση κα την κατάρτιση και να γίνουν απλούστερες οι διαδικασίες αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό.

Η κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη αποτελεί σοβαρή δοκιμασία για τη συνοχή της ΕΕ, τα κράτη μέλη της οποίας διχάζονται για την ανακατανομή των προσφύγων που φθάνουν μέσω της Μεσογείου. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια ειδική σύνοδος γα το ζήτημα με τη συμμετοχή ηγετών κρατών της ΕΕ και της Αφρικής.

Για την Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, εάν αντιμετωπιστεί με τη λήψη «κατάλληλων μέτρων», θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμη για τις χώρες υποδοχής, αυξάνοντας τον ενεργό πληθυσμό τους και τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα.

Η Λαγκάρντ βλέπει αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στο θέμα των προσφύγων

«Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί του ΔΝΤ καταδεικνύουν μια μέτρια αύξηση της ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ λόγω [της έλευσης] των μεταναστών», ανέφερε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Κατά την ίδια, η μαζική μετακίνηση ενός νεαρού πληθυσμού θα συμβάλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού στις πλούσιες χώρες και στην «μείωση της πίεσης» του κόστους των συστημάτων ασφάλισης και των δαπανών για την υγεία.

Από την άλλη πλευρά όμως οι χώρες προέλευσης των μεταναστών θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η φυγή των νεότερων και επαγγελματικά πιο καταρτισμένων πολιτών τους, αναγνώρισε η Λαγκάρντ στο ίδιο κείμενο.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις μεταφορές χρημάτων και τα εμβάσματα των μεταναστών προς τις οικογένειές τους, που ανήλθαν συνολικά σε 436 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, ή «πάνω από τρεις φορές» το ποσό που χορηγήθηκε ως αναπτυξιακή βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, καλώντας παράλληλα να μειωθεί το κόστος της μεταφοράς χρημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ, Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό. Τι προσδοκά η ελληνική πλευρά

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Μάλτα. Πίεση στην Τουρκία για το προσφυγικό

SHARE:

24Media Network