Κυκλώνας “βόμβα” στις ΗΠΑ: Αυξάνονται οι νεκροί – “Κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά”

Κυκλώνας “βόμβα” στις ΗΠΑ: Αυξάνονται οι νεκροί – “Κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά”
Χιονιάς στο Μπάφαλο των ΗΠΑ 2022 Bridget Haslinger/AP

Στους 28 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τη σφοδρή κακοκαιρία στις ΗΠΑ, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να αυξηθεί. Πολίτες εγκλωβισμένοι για μέρες στα οχήματά τους.

Η φονική, αρκτική καταιγίδα που έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ τις ημέρες των διακοπών των Χριστουγέννων συνεχίζει να πλήττει με σφοδρότητα και την Κυριακή την πόλη του Μπάφαλο στα βόρεια της Νέας Υόρκης, καθώς οι θερμοκρασίες που άγγιξαν μέχρι και τους -50 βαθμούς Κελσίου είχαν ως αποτέλεσμα αυτό που οι μετεωρολόγοι έπειτα χαρακτήρισαν “δυνητικά απειλητικό για τη ζωή κίνδυνο”.

Είκοσι οκτώ θάνατοι που αποδίδονται στις καιρικές συνθήκες έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη τη χώρα, με τους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον Guardian, να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θανάτων πιθανόν να αυξηθεί, καθώς “ο αρκτικός αέρας που περιβάλλει τα δύο τρίτα των ΗΠΑ στα ανατολικά θα είναι αργός έως μέτριος”.

Σε ορισμένες περιοχές, η παραμονή στην ύπαιθρο μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά“, ανέφερε σε δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). Η υπηρεσία συνέστησε σε όσους ταξιδεύουν ή βγαίνουν έξω να “προετοιμαστούν για το ακραίο κρύο χρησιμοποιώντας διαστρωμάτωση για το ντύσιμό τους, καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες από τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος και δημιουργώντας ένα κιτ χειμερινής ασφάλειας στα οχήματά σας”.

Η καταιγίδα, η οποία εκτείνεται από τις Μεγάλες Λίμνες κοντά στον Καναδά έως το Ρίο Γκράντε κατά μήκος των μεξικανικών συνόρων, είχε ως αποτέλεσμα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στο Κολοράντο, το Κάνσας, την Οκλαχόμα, τη Νεμπράσκα, τη Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες. Την Κυριακή, στο 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ υπήρξε σύσταση λόγω της κακοκαιρίας.

Εγκλωβισμένοι για μέρες στα αυτοκίνητα

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο ήταν το Μπάφαλο, όπου δύο ημέρες σφοδρής χιονόπτωσης και ισχυρών ανέμων δημιούργησαν συνθήκες που σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους ήταν πιθανότατα οι πιο σοβαρές από το 1977.

Τρεις ημέρες μετά τη χιονοθύελλα, οι άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Κάποια στιγμή, κάθε πυροσβεστικό όχημα στην πόλη ήταν αποκλεισμένο, δήλωσε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul, ενώ τα ασθενοφόρα χρειάζονταν κατά μέσο όρο τρεις ώρες ανά διαδρομή.

“Είναι σαν τυφώνας κατηγορίας 3 με ένα σωρό χιόνι ανακατεμένο”, δήλωσε ο επικεφαλής Tim Carney του τοπικού γραφείου του σερίφη, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το Μπάφαλο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της κομητείας, Mark Poloncarz, επιβεβαίωσε επτά θανάτους νωρίς την Κυριακή. “Αυτά δεν είναι τα Χριστούγεννα που κανείς μας δεν ήλπιζε ούτε περίμενε, αλλά προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν πιο χαρούμενα Χριστούγεννα σήμερα”, έγραψε στο Twitter.

Ο Poloncarz πρόσθεσε: “Θυμηθείτε το πνεύμα των γιορτών και γιατί είμαστε μια κοινότητα καλών γειτόνων. Και πάλι, τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα”.

Περίπου 250.000 άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Σχεδόν 28.000 άνθρωποι ήταν χωρίς ρεύμα εκεί και σε κοντινά προάστια από τις 4 π.μ., σύμφωνα με το PowerOutage.us. Ωστόσο, ο Poloncarz δήλωσε ότι οι συνθήκες ήταν ηπιότερες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και οι υπηρεσίες της πόλης ήταν “σε θέση να αυξήσουν σημαντικά” τις επιχειρήσεις ανακούφισης και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σε ολόκληρη τη χώρα, η χειμερινή καταιγίδα έκοψε το ρεύμα σε έως και 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι προειδοποιήθηκαν ότι το ρεύμα θα μπορούσε να διακοπεί και να μειώσουν τη χρήση τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου.

Περίπου 250.000 άνθρωποι ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από το πρωί της Κυριακής – ένας αριθμός που περιλαμβάνει 100.000 σε ολόκληρο το Μέιν. Οι προμηθευτές φυσικού αερίου στη Νέα Υόρκη και τη Μασαχουσέτη ζήτησαν από τους πελάτες να μειώσουν τη χρήση μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Η καταιγίδα, την οποία οι μετεωρολόγοι ονόμασαν Elliott, προκάλεσε την ακύρωση ή την καθυστέρηση χιλιάδων πτήσεων σε όλη την εορταστική περίοδο. Άλλες 1.200 ακυρώθηκαν την Κυριακή.

Το NWS δήλωσε ότι οι συνθήκες “αναμένεται να βελτιωθούν αργά καθώς το σύστημα εξασθενεί”. Ωστόσο, οι άνεμοι “θα συνεχίσουν να φιλτράρουν τον κρύο καναδικό αέρα στα ανατολικά δύο τρίτα της χώρας”.

Αναμενόμενο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής

Η καταιγίδα είναι πιθανό να επαναφέρει την προσοχή στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η οποία πιθανόν να έχει επιδεινώσει τις συνθήκες που δημιούργησαν τον “κυκλώνα-βόμβα”. Το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF) ανέφερε στον ιστότοπό του ότι “οι περισσότερες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας είναι ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής”.

Αυτό συμβαίνει επειδή ένας θερμότερος πλανήτης εξατμίζει περισσότερο νερό στην ατμόσφαιρα. Αυτή η πρόσθετη υγρασία σημαίνει περισσότερες βροχοπτώσεις με τη μορφή ισχυρών χιονοπτώσεων ή νεροποντών, ανέφερε. Κατά τους θερμότερους μήνες, είπε το EDF, αυτό μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες ρεκόρ, “αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα – όταν το μέρος του κόσμου μας γέρνει μακριά από τον ήλιο – οι θερμοκρασίες πέφτουν και αντί για νεροποντές μπορεί να έχουμε μαζικές χειμερινές καταιγίδες”.

Ένα πιο ασταθές ρεύμα που αποδίδεται στην ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής επιτρέπει στον ψυχρό πολικό αέρα να διεισδύσει νοτιότερα από το κανονικό, δήλωσε το EDF.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα