Κύπρος: Ένοχος για σεξουαλική παρενόχληση σε ανήλικη ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου

Κύπρος: Ένοχος για σεξουαλική παρενόχληση σε ανήλικη ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου
Ιεράρχης (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος κατηγορείται για άσεμνη επίθεση σε 16χρονη το 1981. Ιστορική απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά που κρίθηκε ένοχος ανώτατος ιεράρχης.

Ένοχο έκρινε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου, Χρυσόστομο, ο οποίος κατηγορείται πως επιτέθηκε άσεμνα στο γραφείο του το 1981, σε κοπέλα που ήταν τότε 16 χρόνων.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση καθώς είναι η πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά που κρίθηκε ένοχος ανώτατος ιεράρχης.

Στο άκουσμα της απόφασης όσοι ήταν στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ κάποιοι φώναξαν στον κατηγορούμενο πως πρέπει να ντρέπεται και πως προσβάλλει το σχήμα του.

Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”, ο ανώτατος ιεράρχης έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης, με το Δικαστήριο να κρίνει ως αξιόπιστη τη μαρτυρία της 58χρονης σήμερα παραπονούμενης και των μαρτύρων υπεράσπισης. Η απόφαση ήταν καταπέλτης για τον τέως Μητροπολίτη.

Υπενθυμίζεται πως κατά την ακροαματική διαδικασία, κατέθεσε η παραπονούμενη, η οποία ανέφερε πως είχε επισκεφθεί πέντε φορές στο γραφείο του τον Μητροπολίτη Κιτίου, προκειμένου να λάβει επίδομα ως ορφανό, επειδή είχε αποβιώσει ο πατέρας της. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η παραπονούμενη ο Μητροπολίτης Κιτίου, την πέμπτη φορά την κλείδωσε στο γραφείο του και της επιτέθηκε άσεμνα σε καναπέ.

Σύμφωνα με το Sigmalive.com, όσον αφορά το θέμα που είχε εγείρει η υπεράσπιση πως επηρεάστηκε το δικαίωμα του Μητροπολίτη τέως Κιτίου να τύχει δίκαιης δίκης διότι ουσιαστικοί μάρτυρες για την υπεράσπιση του έχουν αποβιώσει, το δικαστήριο την έκρινε ως αβάσιμη γι αυτο και την απέρριψε.

Για την στάση του Μητροπολίτη τέως Κιτίου ενώπιον του δικαστηριου η δικαστής την περιέγραψε ως απογοητευτική αφού ήταν «υπεροπτικός, ειρωνικός και είχε εναλλαγή στη συμπεριφορά του».

Ειδική αναφορά έγινε από την Δικαστή στο ότι ο κατηγορούμενος θύμωσε με την εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής για τις ερωτήσεις που του επέβαλλε κατά την ακροαματική διαδικασία και χτύπησε με το χέρι του το Ιερό ευαγγέλιο σε μια από τις ακροάσεις.

Για τον κατηγορούμενο η δικαστής ανεφερε πως στερείται πειστικότητας η μαρτυρία του και οι πράξεις του αποτελούν άσεμνη επίθεση.

Ο ποινικός κώδικας τότε προέβλεπε ποινή φυλάκισης 2 έτη ενώ με την πρόσφατη τροποποίηση προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη.

Το Δικαστήριο όρισε τη 26η Μαΐου, στις 11:00, για αγόρευση για μετριασμό της ποινής.

Να σημειωθεί πως μέλη του δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών βρέθηκαν στο δικαστήριο και πραγματοποίησαν εκδήλωση συμπαράστασης στη παραπονούμενη.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο του 2021, ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος αθώωθηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικειο Λάρνακας Αμμοχώστου για την υπόθεση βιασμού.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα