Κύπρος: Πολιτική θύελλα για τις καταθέσεις. Πρόταση για δημοψήφισμα ετοιμάζει το ΑΚΕΛ

Κύπρος: Πολιτική θύελλα για τις καταθέσεις. Πρόταση για δημοψήφισμα ετοιμάζει το ΑΚΕΛ

Αναβρασμός στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για φορολόγηση των καταθέσεων. Έκτακτη σύσκεψη αρχηγών. Πυρά της αντιπολίτευσης κατά Αναστασιάδη. Όλα τα σενάρια

Έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο, μετά την απόφαση του Eurogroup για φορολόγηση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε λεπτομερώς τους αρχηγούς για την απόφαση του Eurogroup.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ, όπως έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση, ή την Κυριακή, θα έχει έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, ο Κύπριος Πρόεδρος προτίθεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει την ολομέλεια, ώστε να να περάσουν τα νομοσχέδια, που ετοιμάζονται, και να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Την Κυριακή θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.

Εξάλλου, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και στην Κεντρική Τράπεζα, υπό τον διοικητή της, Πανίκο Δημητριάδη, με τη συμμετοχή όλων των εμπορικών τραπεζών. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η απόφαση του Eurogroup σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων, υπό μορφή εφάπαξ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του, από τις Βρυξέλλες, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι "η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός" και διευκρίνισε ότι το ποσό που θα κοπεί από τις καταθέσεις θα αντισταθμιστεί με μετοχές ή άλλους τρόπους.

"Το Eurogroup πήρε μια απόφαση για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης της Κύπρου" είπε και πρόσθεσε: "Η απόφαση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων".

"Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι φτάσαμε σε μια κατάσταση οριακή, λόγω της αποφυγής λύσης μέτρων, της αναβλητικότητας και της αναποφασιστικότητας" τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: "Το δίλημμα ήταν εάν θα παραχωρούσαμε το 6,75% ή αν θα χάναμε το 100%. Το ποσοστό που κόβεται είναι περίπου ισόποσο με τους τόκους 18 μηνών για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσεύματα. Διασφαλίστηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές".

Οργισμένη αντίδραση από την αντιπολίτευση

Δεν αποκλείεται το ΑΚΕΛ να θέσει και θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της πολιτικής συμφωνίας για οικονομική στήριξη της Κύπρου, που ελήφθη στο Eurogroup.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Σημείωσε πως στη συνεδρίαση θα μελετηθούν διάφορα ενδεχόμενα, ακόμα και πιθανή έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, αρνούμενος, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Νωρίτερα, θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ενώ σήμερα συνεδρίασε η γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής και ανέλυσε τα δεδομένα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ εκφράζει δυσφορία για "τον εκδικητικό και νεοαποικιακό τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε η τρόικα το θέμα της Κύπρου".

Επέκρινε, δε, τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και την κυβέρνηση ότι "επέλεξαν μοναχική πορεία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κυπριακό λαό και τον τόπο", ενώ, όπως σημείωσε, από μια πρώτη ανάγνωση τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά και "η κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως από τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις της".

"Απαράδεκτους" χαρακτηρίζει, εξάλλου, και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ "τους εκβιασμούς, που ασκήθηκαν σε βάρος της Κύπρου, από διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθεί κλίμα πανικού και να υπάρξει ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση της κατάστασης και προσθέτει ότι, πριν διαμορφωθούν πολιτικές τοποθετήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας, πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση.

Το Κίνημα Οικολόγων θα εξετάσει την κατάσταση της οικονομίας στην πολιτική επιτροπή, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Περδίκης και τόνισε πως χρειάζεται πλήρης ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο των δεσμεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE: