Κυβέρνηση Μεξικού: “Μειώσαμε κατά 74,5% την παράτυπη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ”

Κυβέρνηση Μεξικού: “Μειώσαμε κατά 74,5% την παράτυπη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ”
Ο Μαρσέλο Εμπράρδ, υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού και ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. AP

Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ ανέπτυξε πάνω από 25.000 στελέχη της εθνοφρουράς στα νότια και στα βόρεια σύνορα της χώρας και άρχισε να επαναπροωθεί μετανάστες.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η ροή παράτυπων μεταναστών προς τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 74,5% μέσα σε οκτώ μήνες, από τον Μάιο του 2019, όταν παρουσίαζε το σχέδιό της για το ζήτημα.

«Ο αριθμός εκείνων που περνούν τα σύνορα προς τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 74,5%», τόνισε ο Μαρσέλο Εμπράρδ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της καθημερινής πρωινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ο Εμπράρδ έκανε λόγο για «θετικά» αποτελέσματα, «όχι μόνο επειδή επιτύχαμε μείωση της ροής των παράτυπων μεταναστών, κάτι που «ήταν ο κύριος στόχος», αλλά και «επειδή όσοι βρίσκονται στην [μεξικανική] επικράτεια είναι ασφαλείς».

Ο μεξικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η χώρα του προσέφερε 60.000 θέσεις εργασίας στους μετανάστες στην επικράτειά της.

«Σκοπός» κατ’ αυτόν δεν είναι μόνο να προσφερθεί «ασφαλές καταφύγιο σε αυτούς που του ζητούν» αλλά ταυτόχρονα να «μειωθεί ο πολύ υψηλός κίνδυνος να αποφασίσουν να μεταναστεύσουν».

Από τον Οκτώβριο του 2018 οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με κύμα παράτυπης μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους, γεγονός που αύξησε πολύ ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Μεξικό.

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλλει δασμούς οι οποίοι προοδευτικά θα έφθαναν το 25% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό ανεξαιρέτως αν η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ δεν ανέκοπτε τη ροή των μεταναστών, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειονότητα εγκαταλείπουν χώρες της κεντρικής Αμερικής για να σωθούν από την ανέχεια και την ενδημική βία, ιδίως τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα.

Υπό ασφυκτική πίεση, η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ ανέπτυξε πάνω από 25.000 στελέχη της εθνοφρουράς, νέου σώματος αποτελούμενου από στρατιωτικούς και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, στα νότια και στα βόρεια σύνορα της χώρας και άρχισε με τη σειρά της να επαναπροωθεί μετανάστες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα