#LastWords: Αυτά είναι τα τελευταία λόγια ανθρώπων που πέθαναν από αστυνομικά πυρά

#LastWords: Αυτά είναι τα τελευταία λόγια ανθρώπων που πέθαναν από αστυνομικά πυρά
Αμερικανίδα αστυνομικός σε πορεία κατά των θυμάτων αστυνομικής βίας AP

Έχετε αναρωτηθεί ποιές μπορεί να ήταν οι τελευταίες κουβέντες ανθρώπων που έπεσαν νεκροί από σφαίρες αστυνομικών; Ένα φιλόδοξο project στις ΗΠΑ έρχεται να δώσει την απάντηση, σε μία περίοδο που το θέμα της αστυνομικής βίας, κυρίως κατά μειονοτήτων, διχάζει όσο ποτέ άλλοτε την αμερικανική κοινωνία

Η αλόγιστη και αναίτια χρήση βίας από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, έτσι όπως καταγράφηκε μέσα από δεκάδες περιστατικά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε όπως ήταν επόμενο κύμα αντίδρασης και αμφισβήτησης ενάντια σε μία μορφή εξουσίας με την οποία οι Αμερικανοί έχουν μάθει να μην… “παίζουν”. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στις ΗΠΑ η παραμικρή αντίσταση κατά της αστυνομικής αρχής μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να σε οδηγήσει στο κρατητήριο και στη χειρότερη… στον άλλο κόσμο.

Στις ΗΠΑ, μία χώρα με βαθιά ριζωμένη την “κουλτούρα” των όπλων, η ένοπλη βία έχει κοστίσει μέχρι στιγμής φέτος τη ζωή σε 3.646 ανθρώπους. Οι στατιστικές αυτές δεν περιλαμβάνουν μόνο θύματα από εγκλήματα, μακελειά, περιστατικά οικογενειακής βίας, κ.λπ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2017, 1.129 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ, αριθμός που υπερβαίνει αυτό των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε κάποιο πεδίο μάχης ανά την υφήλιο την ίδια χρονιά.

Η αμερικανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει να αντιδρά, δημιουργώντας και στηρίζοντας κινήματα όπως το “Black Lives Matter” υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Είναι γεγονός ότι τα περιστατικά αστυνομικής βίας έχουν κατά κύριο λόγο ως στόχο Αφροαμερικανούς και τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται μοιραία, παρά το γεγονός ότι έκθεση της αμερικανικής αστυνομίας παραδέχεται ότι τα θύματα είναι συνήθως άοπλα και δεν αντιστέκονται. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοσιογράφος Shirin Barghi εμπνεύστηκε μια πρωτότυπη καμπάνια, με την ονομασία “#LastWords”, αναπαράγοντας στα social media τα τελευταία λόγια ανθρώπων λίγο πριν πέσουν νεκροί από σφαίρες αστυνομικών. Σε όλες τις περιπτώσεις αποτυπώνεται η αγωνία των νέων ανθρώπων που αντιλαμβάνονται το τέλος να πλησιάζει και στις περισσότερες από αυτές, καθίσταται σαφές ότι οι άνθρωποι αυτοί είτε δεν προκάλεσαν, είτε δεν είχαν ιδέα γιατί τους πυροβόλησαν…

Ακολουθούν οι τελευταίες κουβέντες θυμάτων αστυνομικής βίας, από περιπτώσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη:

Christian Taylor: “Δεν θέλω να πεθάνω τόσο νέοοοοοοος”

Ο 18χρονος Αφροαμερικανός ποδοσφαιριστής έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικού στο Τέξας. Φέρεται να είχε κάνει χρήση ουσιών και να συμμετείχε σε βανδαλισμό αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Ήταν όμως άοπλος και δεν απείλησε κανέναν, ενώ όταν τον σκότωσαν δεν συμμετείχε στο βανδαλισμό.

Trayvon Martin: “Γιατί με ακολουθείτε;”

Ο 17χρονος Αφροαμερικανός επέστρεφε σπίτι του έχοντας αγοράσει αναψυκτικά και γλυκά, όταν τον πυροβόλησε θανάσιμα εκπαιδευόμενος φύλακας ασφαλείας γιατί τον θεώρησε “ύποπτο”. Η αθώωση του φύλακα πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις, ενώ συνοδεύτηκε και από παραιτήσεις στην αστυνομία και την εισαγγελία.

Lavon King: “Γιατί με πυροβολήσατε;”

Ο 20χρονος Αφροαμερικανός πυροβολήθηκε ύστερα από καταδίωξη και μάχη με αστυνομικούς. Παρά το γεγονός ότι εναντίον του εκκρεμούσαν κατηγορίες για πολλά αδικήματα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι λίγο πριν πεθάνει ρώτησε τους αστυνομικούς γιατί τον πυροβόλησαν, για να λάβει την απάντηση “για να μάθεις να μην τα βάζεις μαζί μας”.

Kajieme Powell: “Πυροβολήστε με τώρα. Σκοτώστε με τώρα.”

O 25χρονος νεαρός μόλις είχε κλέψει αναψυκτικά από κατάστημα και απειλούσε με μαχαίρι τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο για να τον συλλάβουν. Οι αστυνομικοί “άδειασαν” επάνω του 12 σφαίρες για να τον ακινητοποιήσουν, ενώ σύμφωνα με όλα τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα αλλά και τους αυτόπτες μάρτυρες, ήταν εμφανές ότι έπασχε από ψυχική διαταραχή.

Michael Brown: “Δεν έχω όπλο. Σταματήστε να πυροβολείτε.”

Η εν ψυχρώ και άνευ λόγου δολοφονία του άοπλου 18χρονου Αφροαμερικανού στο Φέργκιουσον αποτέλεσε σημείο αναφοράς στον αγώνα κατά της αστυνομικής βίας, με διαδηλώσεις να διοργανώνονται στην μνήμη του όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό. Η δολοφονία του επανέφερε στο προσκήνιο το πόσο βαθιές ρίζες έχουν οι φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική και όλα αυτά επί προεδρίας του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Eric Garner: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”

Ο 43χρονος πατέρας έξι παιδιών και μικροπωλητής αρνήθηκε τον έλεγχο που ήθελαν να του κάνουν αστυνομικοί, οι οποίοι τον κατηγορούσαν ότι πουλά λαθραία τσιγάρα. Ύστερα από λογομαχία, ο ένας από τους αστυνομικούς επιχείρησε να τον συλλάβει, κάνοντας μία λαβή που αποδείχθηκε μοιραία, αφού έπνιξε τον παχύσαρκο άνδρα, με όλο το σκηνικό να καταγράφεται από κάμερες.

Kimani Gray: “Σας παρακαλώ, μην με αφήσετε να πεθάνω”

Ο νεαρός Αφροαμερικανός βρέθηκε αντιμέτωπος με περιπολία της αστυνομίας, ύστερα από καταγγελίες για φασαρία που έκανε η παρέα του. Αφού σημάδεψε τους αστυνομικούς με όπλο, ενώ απομακρυνόταν από τους φίλους του, αυτοί τον πυροβόλησαν θανάσιμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν αφού το 16χρονο αγόρι είχε πετάξει το όπλο του και είχε παραδοθεί.

Amadou Diallo: “Μαμά, πάω στο κολλέγιο.”

O 23χρονος άνδρας από τη Γουινέα έπεσε νεκρός από 41 σφαίρες! Οι αστυνομικοί θεώρησαν – λανθασμένα όπως αποδείχθηκε – ότι ήταν ύποπτος για βιασμό που είχε λάβει χώρα ένα χρόνο πριν. Ήταν μετανάστης και είχε μετακομίσει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να σπουδάσει.

Kendrec McDade: “Γιατί με πυροβολήσατε;”

Ο 19χρονος Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών ύστερα από καταγγελία για ληστεία και βάσει ψευδών ισχυρισμών ότι ήταν οπλισμένος. Στην πραγματικότητα, ήταν άοπλος και οι αστυνομικοί δεν ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία κατά τη σύλληψή του, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα