Λάβρος ο Κέρι κατά της Τουρκίας: Η Αμερική δεν είχε καμία ανάμειξη στο πραξικόπημα

default image

Ένταση στις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον, μετά τις τουρκικές υπόνοιες για εμπλοκή των ΗΠΑ στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο υπουργός εξωτερικών της Αμερικής εκφράζει τώρα ανησυχίες για "ρωγμή στη δημοκρατία" από τον Ερντογάν

Την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, μετά την αποτροπή του πραξικοπήματος από το καθεστώς Ερντογάν εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλο και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC “είμαστε όλοι ανήσυχοι και εκφράσαμε τις ανησυχίες μας αυτές… ότι το καθεστώς Ερντογάν θα εισχωρήσει πιο βαθιά (ενν. στις εκκαθαρίσεις) από τον κύκλο όσων ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα” κάτι που θα προκαλέσει ρωγμή στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.

Ο Κέρι τόνισε πως προφανώς υπήρξαν ορισμένοι που επιχείρησαν το πραξικόπημα – μην δίνοντας τροφή στα όσα διαρρέουν τελευταία εντός και εκτός Τουρκίας, για δάκτυλο Ερντογάν πίσω από τα γεγονότα – και αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να άρει τις ανησυχίες των Αμερικανών για την έκταση των εξουσιών και το εύρος των πολιτικών εκκαθαρίσεων από την κυβέρνηση Ερντογάν με πρόφαση το πραξικόπημα. Οι δηλώσεις έρχονται εν μέσω πιέσεων από την Άγκυρα για την έκδοση του Φεχτουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται στις ΗΠΑ και τον οποίο δείχνει ο Τούρκος πρόεδρος ως υποκινητή του πραξικοπήματος. 

“Όσο πιο σύντομα μας δώσουν αποδείξεις, όχι απλές υποθέσεις, τόσο πιο γρήγορα θα εκτιμήσουμε την υπόθεση” σημείωσε άλλωστε ο Τζον Κέρι για το θέμα της έκδοσης του ιεροκήρυκα στην Τουρκία. Οι δηλώσεις αυτές μοιάζουν με μια προσπάθεια του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών να περάσει στην αντεπίθεση, έπειτα από σειρά δημόσιων τοποθετήσεων Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και του ίδιου του Ερντογάν, που άφηναν υπόνοιες για εμπλοκή της Αμερικής στην προσπάθεια ανατροπής του.

Δημόσιοι υπαινιγμοί και αξιώσεις περί της οποιαδήποτε εμπλοκής των ΗΠΑ στο αποτυχημένο πραξικόπημα είναι εντελώς λανθασμένοι και επιζήμιοι για τις διμερείς μας σχέσεις

Ο κ. Κέρι “ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παράσχουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές προκειμένου να διεξάγουν την απαραίτητη έρευνα σχετικά με όσους βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα”, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του State Department αργά το βράδυ του Σαββάτου. “Όμως δημόσιοι υπαινιγμοί και αξιώσεις περί της οποιαδήποτε εμπλοκής των ΗΠΑ στο αποτυχημένο πραξικόπημα είναι εντελώς λανθασμένοι και επιζήμιοι για τις διμερείς μας σχέσεις” συμπλήρωσε το State Department. 

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε από την πρώτη στιγμή πως πίσω από το πραξικόπημα κρύβεται ο Γκιουλέν, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως μια χώρα στρατηγικός εταίρος, όπως η Αμερική δεν μπορεί να του παρέχει άσυλο. “Λέω στην Αμερική: Είτε εκτελέστε τον είτε δώστε τον άνθρωπο αυτό που ζει σε μια οικία 400.000τμ. στην Πενσυλβάνια. Σας καλώ και πάλι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Παραδώστε τον στην Τουρκία” δήλωνε χαρακτηριστικά σε συγκεντρωμένο πλήθος υποστηρικτών του. 

ΠΗΓΗ ABC NEWS

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα