Λευκορωσία: Οι διαδηλώτριες των λουλουδιών απαιτούν ίσα δικαιώματα

Λευκορωσία: Οι διαδηλώτριες των λουλουδιών απαιτούν ίσα δικαιώματα
Οι διαδηλώτριες των λουλουδιών στη Λευκορωσία. AP

Όλο και περισσότερες γυναίκες κατεβαίνουν στους δρόμους, κρατώντας λουλούδια και σχηματίζοντας αλυσίδες αλληλεγγύης, ζητώντας ισότητα.

Οι κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία συνεχίζονται, αυτή τη φορά από κινήματα γυναικών, που καταγγέλλουν ανισότητα και διακρίσεις από την κυβέρνηση της χώρας.

“Ο πρόεδρός μας είπε ότι το Σύνταγμά μας δεν είναι φτιαγμένο για γυναίκες και ότι οι γυναίκες μπορούν μόνο να υπηρετούν την κυβέρνηση, τους άντρες. Ότι δεν έχουμε δύναμη, γνώσεις ή τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε. Πιστεύω ότι το σύμβολο των τριών γυναικών έδειξε ότι έχουμε δύναμη και φωνή. Είμαστε ίσοι και σε κάποιες περιπτώσεις είμαστε ακόμα πιο δυνατές” δήλωσε διαδηλώτρια στο euronews.

Ο Αλεξάντερ Λουκασέντο επανεξελέγη, για έκτη φορά, πρόεδρος της Λευκορωσίας με ποσοστό 80%. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι προετοιμάζει το γιο του για διάδοχο, όταν αυτός τελικά αποχωρήσει. Σε αυτές τις προεδρικές εκλογές βρήκε απέναντί του έναν αντίπαλο που φαινόταν ικανός να προκαλέσει ανατροπή.

Ο αντίπαλός αυτός ήταν μία γυναίκα: η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Δίπλα της είχε δύο ακόμα γυναίκες, μέλη της αντιπολίτευσης, που τη βοήθησαν να κάνει το μήνυμά της να ακουστεί και εκτός συνόρων.

Από την ομάδα των τριών, μόνο η Μαρία Καλεσνίκαβα έχει μείνει στη Λευκορωσία. Οι άλλες δύο έφυγαν από την χώρα για λόγους ασφάλειας. Η Καλεσνίκαβα όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να φύγει,γιατί η δουλειά της δεν έχει τελειώσει.

Οι διαδηλώτριες των λουλουδιών στη Λευκορωσία. AP

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι αρχές στη Λευκορωσία προχωρούν σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Οι ίδιες οι ακτιβίστριες καταγγέλλουν ότι στη διάρκεια των διαδηλώσεων δέχθηκαν απειλές για σεξουαλικά εγκλήματα και ότι θα τους πάρουν τα παιδιά τους.

Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία έδωσαν νέα δυναμική στο φεμινιστικό κίνημα. Όλο και περισσότερες γυναίκες κατεβαίνουν, τις τελευταίες μέρες, στους δρόμους, κρατώντας λουλούδια και σχηματίζοντας αλυσίδες αλληλεγγύης, ζητώντας αλλαγή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα