Λεσότο: Διέφυγε ο πρωθυπουργός – Κατηγορείται για το φόνο της συζύγου του

Λεσότο: Διέφυγε ο πρωθυπουργός – Κατηγορείται για το φόνο της συζύγου του
Ο πρωθυπουργός του Λεσότο, Τόμας Ταμπάνε AP

Ο Ταμπάνε διέφυγε στη Νότια Αφρική, επικαλούμενος «ιατρικούς λόγους», ενώ ο γιος του τον υποστήριξε, λέγοντας ότι ο πατέρας του δεν είναι φυγάς από τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός του Λεσότο Τόμας Ταμπάνε, εναντίον του οποίου επρόκειτο σήμερα να απαγγελθούν κατηγορίες για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του, διέφυγε στη γειτονική Νότια Αφρική επικαλούμενος «ιατρικούς λόγους» και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση αυτή με τις πολλαπλές πολιτικο-δικαστικές πτυχές.

Ο γιος του Ταμπάνε, ο Ποτλάκο, δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Reuters πως ο πατέρας του βρίσκεται στη Νότιο Αφρική «για να δει έναν γιατρό» και «δεν είναι φυγάς από τη χώρα».

Το ίδιο επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γραμματέας του Τάμπο Τακαλεκοάλα, τονίζοντας πως «δεν θα έλθει στο δικαστήριο διότι έφυγε για ιατρικές εξετάσεις στην Νότιο Αφρική» χθες. «Είναι ένας έλεγχος ρουτίνας, όταν οι γιατροί εκτιμήσουν ότι όλα πάνε καλά θα τον αφήσουν να φύγει».

Την Παρασκευή, στις 09.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος), ο 80 χρονος Ταμπάνε ήταν προγραμματισμένο να παρουσιασθεί στο δικαστήριο για τη δολοφονία της 58χρονης Λιπολέλο Ταμπάνε στις 14 Ιουνίου 2017 ενώ μετέβαινε με το αυτοκίνητό της στην πρωτεύουσα Μαζέρου, μόλις δύο ημέρες προτού ορκισθεί πρωθυπουργός ο εν διαστάσει σύζυγός της. Το διαζύγιο που επρόκειτο να πάρει το ζεύγος, διήρχετο μία φάση οξύτατης αντιπαράθεσής τους, όταν δολοφονήθηκε η Λιπολέλο. Ένα ύποπτο τηλεφώνημα από το κινητό του πρωθυπουργού εντοπίσθηκε και τοποθέτησε τον Ταμπάνε στον τόπο και χρόνο του εγκλήματος.

Η τωρινή σύζυγός του, η 42χρονη Μισάια Ταμπάνε, την οποία ο πρωθυπουργός παντρεύθηκε δύο μήνες μετά τον φόνο της Λιπολέλο, ήδη αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι παρήγγειλε τον φόνο της ανταγωνίστριάς της κι είναι προσωρινά ελεύθερη με εγγύηση.

Η υπόθεση της δολοφονίας αυτής έχει συγκλονίσει το μικροσκοπικό κράτος των δύο εκατ. κατοίκων, που περιβάλλεται από τη Νότιο Αφρική. Ο Ταμπάνε έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί και ήδη έχουν εμφανισθεί πολλοί υποψήφιοι μνηστήρες για τη θέση του.

Η αστυνομία, οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι περίεργοι που ανέμεναν έξω από τα δικαστήρια να δουν την άφιξη του Ταμπάνε, έμειναν ανικανοποίητοι. Χθες, η αστυνομία είχε ενημερώσει πως εναντίον του Ταμπάνε θα απαγγέλλονταν κατηγορίες για φόνο.

«Μας ενημέρωσαν πως έχει φύγει για ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας. Σύμφωνα με τις πηγές βρίσκεται στη Νότια Αφρική. Αναμένουμε να μιλήσουμε με τον δικηγόρο του για να μας πεί πού ακριβώς βρίσκεται», δήλωσε έξω από το δικαστήριο ο αρχηγός της αστυνομίας Πασέκα Μοκέτε.

«Διαθέτουμε πολλά στοιχεία κατά του πρωθυπουργού. Το κινητό του τηλέφωνο δεν είναι το μόνο αποδεικτικό στοιχείο, έχουμε πολλές άλλες αποδείξεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα