Λέβιτσα: “Αριστερά” στο μίξερ με εθνικισμό και προβλέψεις για περίπτωση ΠΑΣΟΚ

Λέβιτσα: “Αριστερά” στο μίξερ με εθνικισμό και προβλέψεις για περίπτωση ΠΑΣΟΚ
Αφίσες των Απάσιεφ και Ζάεφ AP

Το "Λέβιτσα" της Βόρειας Μακεδονίας αυτοχαρακτηρίζεται ως κόμμα αριστερό. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ναι, μόνο αν συναντιέται η αριστερά με τον άκρατο εθνικισμό.

“Το SDSM θα καταποντιστεί στις προσεχείς εκλογές και θα βιώσει το απόλυτο φιάσκο. Η κυβέρνηση θα έχει τη μοίρα του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, του κόμματος δηλαδή που σχεδόν εξαφανίστηκε από την πολιτική σκηνή της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια”. Η πρόβλεψη αυτή δεν ανήκει στον… Νοστράδαμο αλλά στον επικεφαλής του Λέβιτσα (Αριστερά) της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Απάσιεφ και αφορά την τύχη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ζόραν Ζάεφ στις εκλογές.

Μία απλή ματιά στα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 15ης Ιουλίου αποδεικνύει ότι η πρόβλεψη πήγε, κατά το στοιχηματικώς λεγόμενο, στον κουβά. To SDSM πήρε τις εκλογές με 46 έδρες και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιον από τους αλβανικούς πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας.

Ωστόσο, η πρόβλεψη του τουλάχιστον ιδιόρρυθμου Απάσιεφ έμεινε και συχνά-πυκνά διακινείται στη γείτονα χώρα από αυτούς που θέλουν να καταδείξουν ότι το κομματικό μόρφωμα του οποίου ηγείται ο νεαρός πολιτικός έχει τόση σχέση με την Αριστερά και τις ιδέες της όση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Καμία, δηλαδή.

Το γεγονός αυτό πάντως δεν εμπόδισε το νεοπαγές κόμμα (ιδρύθηκε το 2015) να εξασφαλίσει για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία του δύο έδρες στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας. Η Λέβιτσα λοιπόν απέκτησε και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση χωρίς όμως να θέλει να πάρει μέρος σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα στο άμεσο μέλλον.

“Αριστερά” με εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κόκκους

Παρά το ότι το κόμμα μετρά μόλις πέντε χρόνια πολιτικής παρουσίας, οι σοβαρές ίντριγκες στο εσωτερικό του το χαρακτηρίζουν. Μάλιστα αυτές έχουν ως σημείο αφετηρίας τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2018.

Το κόμμα τάχθηκε άμεσα εναντίον της Συμφωνίας κρίνοντάς την από αριστερή σκοπιά, ότι δηλαδή εξυπηρετούσε τους σκοπούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή και ότι “έδενε” για τα καλά τη Βόρεια Μακεδονία στο άρμα των ΗΠΑ και γενικότερα της Δύσης.

Ωστόσο, υπήρξαν και άλλες απόψεις όπως αυτή του Απάσιεφ ο οποίος έκανε κριτική που θα την ζήλευε και το εθνικιστικό VMRO. “Είναι φοβερό αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών ενεργοποίησε τον λανθάνοντα εθνικισμό αυτού του ανθρώπου. Θα μπορούσα να πω ότι τρελάθηκε” τονίζει καλά πληροφορημένη πηγή από τα Σκόπια στο News 24/7.

O εθνικιστικός, αυτός, οίστρος είχε και πολιτική συνέχεια. Ο Απάσιεφ ανέλαβε την πρωτοβουλία να θέσει το κόμμα υπό την κυριαρχία του και το δικό του ιδεολογικό πρίσμα που περιελάμβανε και αρκετή συνωμοσιολογία (σχετική με τη δράση του Τζορτζ Σόρος στη χώρα).

Κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να παραποιήσει υπογραφές και σφραγίδες για να αρπάξει το κόμμα από την καθαρά αριστερή πτέρυγά του. Οπως και να έχει, τα κατάφερε. Αλλωστε δικαιώθηκε στα δικαστήρια. “Κατά τη διάρκεια της δίκης έγινε σαφές ότι ο Απάσιεφ και η ομάδα του είχαν παρανομήσει. Ωστόσο το δικαστήριο τους δικαίωσε. Ομως η δικαοσύνη ελέγχεται στη χώρας από το SDSM το οποίο είδε ότι η εθνικιστική στροφή του Λέβιτσα αποτελούσε μία θαυμάσια ευκαιρία για περιορισμό της επιρροής του VMRO στο εκλογικό σώμα” υπογραμμίζει στο News24/7 άνθρωπος με γνώση της κατάστασης.

Από το 2018 και μετά ο Απάσιεφ είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Μιλά για επιχείρηση καταρράκωσης της εθνικής ανεξαρτησίας της Βόρειας Μακεδονίας, χρησιμοποιεί συχνά ακραία ρητορική που θυμίζει ευρωπαϊκούς ακροδεξιούς σχηματισμούς, απομακρύνεται από το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα που στην αρχή η Λέβιτσα είχε στηρίξει και χτίζει ένα προφίλ “αριστερού” κόμματος με εθνικιστικές ανησυχίες.

Παρατηρώντας με κυνισμό την πραγματικότητα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επιλογή αυτή δικαιώθηκε στην κάλπη. Το Λέβιτσα απέσπασε σχεδόν 38000 ψήφους, εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτές και απέκτησε την ευκαιρία να παίξει έναν πιο σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο ηγέτης του, μόλις 37 ετών και ήδη καθηγητής του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Στιπ, απέδειξε ότι ξέρει να ελίσσεται και να κατευθύνει τα πράγματα σύμφωνα με τη δική του θέληση. Η δημοτικότητα του Απάσιεφ, ιδιαίτερα στις τάξεις των συντηρητικών ψηφοφόρων, έχει εκτοξευτεί και είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη από την εκλογική επιρροή του κόμματός του.

“Πλασάρεται” ήδη ως κάτι νέο και άφθαρτο που έχει ως κύριο στόχο του να πολεμήσει τη διαφθορά που πράγματι μαστίζει τη χώρα και η οποία “απλώνεται” και στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίες, το Σοσιαλδημοκρατικό και το VMRO.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας πάντως, το παιχνίδι με τα πιο ταπεινά ένστικτα των ανθρώπων της γειτονικής χώρας συνεχίζεται από πλευράς του Λέβιτσα. “Οι πόρνες του Σόρος απέδειξαν ότι φοβούνται πολύ. Συγγνώμη αλλά το Λέβιτσα βρίσκεται στο κοινοβούλιο” έγραψε στο λογαριασμό της στο facebook το μέλος του κόμματος Σενάντα Ιμπραϊμοβα όταν ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα για το ρατσιστικό και ακραία διχαστικό λόγο που χρησιμοποιούν πολλές φορές στις δημόσιες τοποθετήσεις του στελέχη του Λέβιτσα.

Η Ιμπραϊμοβα έκλεισε μία από τις προεκλογικές της συνεντεύξεις με το στίχο του Ναζίμ Χικμέτ “οι πιο όμορφες ημέρες είναι αυτές που δεν έχουμε ζήσει ακόμα”. Οι επόμενες, πολλές ημέρες, στο πολιτικό σκηνικό της Βόρειας Μακεδονίας αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Το Λέβιτσα, που οργάνωσε μέχρι και το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει δώσει με τη στάση του την εντύπωση ότι οι πολιτικοί παρατηρητές στη γείτονα δεν θα πλήξουν τα επόμενα χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα