Λιγότεροι τουρίστες, περισσότεροι ένοπλοι στρατιώτες στο χριστουγεννιάτικο Παρίσι

French soldiers patrol near the Eiffel Tower in Paris as part of the "Vigipirate" security plan December 23, 2014. French security forces stepped up protection of public places on Tuesday after three acts of violence in three days left some 30 wounded and reignited fears about France's vulnerability to attacks by Islamic radicals.  REUTERS/Gonzalo Fuentes (FRANCE - Tags: TRAVEL MILITARY POLITICS)
French soldiers patrol near the Eiffel Tower in Paris as part of the "Vigipirate" security plan December 23, 2014. French security forces stepped up protection of public places on Tuesday after three acts of violence in three days left some 30 wounded and reignited fears about France's vulnerability to attacks by Islamic radicals. REUTERS/Gonzalo Fuentes (FRANCE - Tags: TRAVEL MILITARY POLITICS) REUTERS

Οι "σκιές" των τρομοκρατικών επιθέσεων ακόμη σκεπάζουν το Παρίσι, όπου αυτά τα Χριστούγεννα δεν θυμίζουν σε τίποτα τις προηγούμενες καλύτερες χρονιές

Λιγοστοί τουρίστες, αλλά πολλοί ένοπλοι στρατιώτες μπροστά στις εκκλησίες: τα Χριστούγεννα του 2015 στο Παρίσι δεν θυμίζουν σε τίποτα τις προηγούμενες χρονιές, καθώς η γαλλική πρωτεύουσα προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από τις χειρότερες επιθέσεις που έχει ζήσει στην ιστορία της και να ξεπεράσει την απειλή νέων τζιχαντιστικών επιθέσεων.

Έξω από τα τα μεγάλα πολυκαταστήματα Galeries Lafayette και Printemps, με τις στολισμένες βιτρίνες τους, οι πεζοί περνούν υπό τα βλέμματα οπλισμένων στρατιωτών και το πλήθος δεν είναι τόσο πυκνό όσο στο παρελθόν. Το Galeries Lafayette παραδέχεται μάλιστα ότι μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου ο αριθμός των πελατών του μειώθηκε τον Δεκέμβριο και όχι μόνο των Γάλλων αλλά και των τουριστών.

Οι δύο πολύνεκρες επιθέσεις του 2015, μία τον Ιανουάριο με 17 νεκρούς και μία τον Νοέμβριο με 130 νεκρούς, "πάγωσαν" την όρεξη των Γάλλων για βόλτες στα καταστήματα και χριστουγεννιάτικες αγορές. Σύμφωνα με τον εμπορικό τομέα, κερδισμένα φέτος βγαίνουν τα καταστήματα που κάνουν πωλήσεις μέσω του διαδικτύου.

Όσον αφορά τον τουρισμό, οι κρατήσεις σημειώνουν ισχυρή κάμψη. Οι ξενοδόχοι ελπίζουν ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και ότι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται θα επιτρέψουν στους πελάτες τους να επιστρέψουν στην Πόλη του Φωτός. Σύμφωνα με στοιχεία των επαγγελματιών του τουριστικού τομέα, φέτος ο αριθμός των Κινέζων τουριστών είναι μειωμένος κατά 30%, των Ιαπώνων και των Αμερικανών κατά 80%.

Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ προειδοποίησε ότι υπάρχει μια πολύ ισχυρή απειλή στη Γαλλία, σημειώνοντας ότι η στοχοθέτηση εκκλησιών θα είχε μια "συμβολική δύναμη".

Στη Γαλλία υπάρχουν περίπου 45.000 καθολικοί ναοί, 4.000 προτεσταντικοί και περίπου 150 ορθόδοξες εκκλησίες. Οι Γάλλοι επίσκοποι εκτιμούν ότι ο αριθμός των πιστών που θα παραστούν στις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες θα είναι αυξημένος. "Θα έχουμε πολύ κόσμο τα Χριστούγεννα, ίσως περισσότερους πιστούς φέτος εξαιτίας όσων ζούμε", καθώς οι άνθρωποι "έχουν ανάγκη από πνευματικές αξίες," είπε ο εκπρόσωπός τους, ο Ολιβιέ Ριμπαντό-Ντιμά.

SHARE:

24Media Network