Λιώνει η Γροιλανδία: 22 βαθμοί και ποτάμια πάγου

Λιώνει η Γροιλανδία: 22 βαθμοί και ποτάμια πάγου
Το πλάνο από ψηλά δείχνει να έχουν σχηματιστεί ποτάμια στη Γροιλανδία, ένα σημάδι ότι οι πάγοι λιώνουν ανησυχητικά AP Photo/Keith Virgo

Η περιοχή της Γροιλανδίας που καλύπτεται από στρώμα πάγου και παρουσιάζει δείγματα λιωσίματος μεγαλώνει καθημερινά, φτάνοντας την Τετάρτη στο 56,5% κάτι που αποτελεί έναν αριθμό ρεκόρ - οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να δούμε ακόμα πιο ακραία κύματα καύσωνα στο μέλλον, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο καύσωνας που έπληξε την κεντρική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα επηρέασε και τη Γροιλανδία, με τις συνέπειες να χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες καταστροφικές.

Υπολογίζουν ότι το 56% του παγοκαλύμματός της βρίσκεται σε κατάσταση τήξης και πως 10 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου έχουν ήδη λιώσει. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιφάνειας του πάγου, ένα δισεκατομμύριο τόνοι (ένας γιγατόνος) λιωμένου πάγου ισούται με 400.000 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων. Και, 100 δισεκατομμύρια τόνοι σημαίνει άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 0,28 χιλιοστά.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ζοφερή αυτή εικόνα θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και εκφράζουν φόβους ότι θα καταρριφθεί το αρνητικό ρεκόρ λιωσίματος του 2012.

«Μετά τα γεγονότα του 2012, η εκτίμηση ήταν ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν περίπου μια φορά στα 150 χρόνια. Είναι όμως προφανές πως αυτό που έγινε το 2012 επαναλαμβάνεται και τώρα. Άρα γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα», εξήγησε στο euronews ο αναλυτής της Washington Post Άντριου Φρίντμαν.

Από την 1η Ιουνίου, η Γροιλανδία έχει χάσει 240 γιγατόνους πάγου, όταν συνολικά το 2012 είχε απώλεια 290 γιγατόνων, στην περίοδο κατά την οποία λιώνουν οι πάγοι, δηλαδή από την αρχή του καλοκαιριού έως και τα τέλη Αυγούστου.

Το παρακάτω βίντεο της βραβευμένης με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Laurie Garrett είναι αποκαλυπτικό:

Οι περισσότεροι επιστήμονες συνδέουν ευθέως το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία με την κλιματική αλλαγή.

Οι συνέπειες του φαινομένου είναι παγκόσμιες, αφού η άνοδος της στάθμης των ωκεανών απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε παράκτιες περιοχές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και ειδικό σε θέματα πάγου στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας Τζέισον Μποξ, το λιώσιμο φέτος θα πλημμυρίσει τον Βόρειο Ατλαντικό με φρέσκο νερό, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον καιρό στην βορειοδυτική Ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ισχυρότερες καταιγίδες, πρόσθεσε ο ίδιος, επικαλούμενος τις πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 και το 2016.

Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προτού μετρηθεί επακριβώς ο όγκος του πάγου που θα λιώσει μέσα στο 2019, ωστόσο -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις- θα είναι ανάλογο με αυτόν που χάθηκε το 2012.

Εμφανείς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον Βόρειο Πόλο @silverphotography.ru / 123rf.com

 

Οι ενδείξεις δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές: μόνο τον Ιούλιο του 2019, η επιφάνεια των πάγων της Γροιλανδίας μειώθηκε κατά 160 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό αντιστοιχεί σε μέγεθος περίπου όσο 64 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να δούμε ακόμα πιο ακραία κύματα καύσωνα στο μέλλον, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα τέλος με έρευνα από Αμερικανούς και Δανούς επιστήμονες το λιώσιμο του πάγου μόνον στην Γροιλανδία θα οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως μεταξύ 5 και 33 εκατοστών (2 έως 13 ίντσες) μέχρι το έτος 2100.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα