Λιθουανία: Αγνοεί τον ΟΗΕ και διαλύει σοβιετικό μνημείο

Άποψη από το νεκροταφείο AP

Το επιβλητικό μνημείο με τα έξι αγάλματα στρατιωτών του κόκκινου στρατού άρχισε να διαλύεται από τις λιθουανικές αρχές.

Οι αρχές της Λιθουανίας άρχισαν την Τρίτη τη διάλυση ενός σημαντικού σοβιετικού μνημείου στην πρωτεύουσα Βίλνιους, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ που ζητούσε να αναβληθεί η επιχείρηση αυτή.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το επιβλητικό μνημείο, από γκρίζο γρανίτη, βρίσκεται στο κοιμητήριο Αντακάλνις και αποτελείται από έξι αγάλματα στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού. Αφού παρέμεινε υπό σοβιετική κατοχή επί 50 χρόνια, η Λιθουανία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991. Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χώρα αποφάσισε να απαλλαγεί από την κληρονομιά της ΕΣΣΔ.

Στο νεκροταφείο Αντακάλνις, εργάτες πλακόστρωναν εδώ και πολλές ημέρες τον χωματόδρομο ώστε να περάσουν οι γερανοί και να φτάσουν κοντά στο μνημείο. Σήμερα τα μηχανήματα άρχισαν να αποκόπτουν τα διάφορα μέρη των γλυπτών. Οι εργασίες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την εταιρεία που ανέλαβε το έργο.

«Είναι μια ημέρα χαράς, μια ευτυχισμένη στιγμή», είπε ο δήμαρχος Ρεμίγιους Σιμάσιους στους δημοσιογράφους, αφού επισκέφθηκε τον χώρο.

Τον Σεπτέμβριο ωστόσο ο ΟΗΕ κάλεσε τη Λιθουανία να μην διαλύσει τα σοβιετικά μνημεία, μέχρι να επιλυθεί μια διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και πέντε Λιθουανών πολιτών. Οι τελευταίοι έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση να γκρεμιστεί αυτό το μνημείο «παραβιάζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή».

Η Λιθουανία επιμένει ότι τα μνημεία που βρίσκονται σε νεκροταφεία και περιέχουν ανθρώπινα λείψανα θα προστατευθούν. «Το κάνουμε με σεβασμό, δεν καταστρέφουμε τους τάφους», είπε ο δήμαρχος του Βίλνιους, υποβαθμίζοντας την παρέμβαση του ΟΗΕ στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΟΗΕ
ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
24MEDIA NETWORK
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ