Λίβανος: Η χώρα θρηνεί τα δάση της που έγιναν στάχτη

Λίβανος: Η χώρα θρηνεί τα δάση της που έγιναν στάχτη
Λίβανος(ΑΡΧΕΙΟΥ) AP

Εκατοντάδες φωτιές ξέσπασαν τη Δευτέρα και επεκτάθηκαν γρήγορα εξαιτίας των θερμών ανέμων, αναγκάζοντας τις αρχές του Λιβάνου να ζητήσουν βοήθεια από το εξωτερικό. Ήταν από «τις πιο σοβαρές» που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.

Ο Λίβανος θρηνεί σήμερα τα δάση του που έγιναν στάχτη νότια της Βηρυτού μετά τις φωτιές που ξέσπασαν τη Δευτέρα και έπληξαν κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις υποδομές, με τον τοπικό Τύπο να κάνει λόγο για οικολογική καταστροφή.

«Οι στάχτες του Λιβάνου», ήταν ο τίτλος της γαλλόφωνης εφημερίδας L’ Orient- Le Jour, η οποία έχει στην πρώτη σελίδα της μια φωτογραφία με δέντρα να καίγονται στη μέση ενός δάσους.

Εκατοντάδες πυρκαγιές ξέσπασαν τη Δευτέρα και επεκτάθηκαν γρήγορα εξαιτίας των θερμών ανέμων, με αποτέλεσμα να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές, κυρίως στη Σουφ, μία από τις βασικές περιοχές που επλήγησαν, και την Ικλίμ αλ Χαρούμπ.

Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο την Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Ράγια ελ Χασάν, αν και σήμερα το πρωί αναφέρθηκαν κάποιες σποραδικές εστίες.

Οι πυρκαγιές, που κατέστρεψαν από την Δευτέρα πολλά στρέμματα δάσους και απείλησαν κατοικημένες περιοχές αναγκάζοντας τις αρχές του Λιβάνου να ζητήσουν βοήθεια από το εξωτερικό, ήταν από «τις πιο σοβαρές» που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα The Daily Star.

«Καταστροφή στη Ντάμουρ», νότια της Βηρυτού έγραψε η εφημερίδα κάτω από μια φωτογραφία που δείχνει έναν λόφο που έχει γίνει στάχτη. «Περισσότερες από 100 εστίες αναφέρθηκαν στον Λίβανο τη Δευτέρα και την Τρίτη», τόνισε η εφημερίδα επικαλούμενη τον γενικό διευθυντή πολιτικής προστασίας Ρέιμοντ Χάταρ.

«Πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα καταστράφηκαν: η πυρκαγιά μετακινούνταν από λόφο σε λόφο εξαιτίας των σφοδρών ανέμων», εξήγησε ο ίδιος χθες.

Η φωτογραφία ενός τοπίου γκρι από ένα δάσος που έγινε στάχτες βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της πιο παλιάς εφημερίδας του Λιβάνου, της An Nahar, η οποία έχει τίτλο «Ο πράσινος Λίβανος απανθρακώθηκε», με ένα Χ πάνω από τη λέξη «πράσινος», ένα επίθετο που χρησιμοποιείται συχνά για να χαρακτηριστεί τη χώρα αυτή που είναι γνωστή για τα δασώδη όρη της.

Εξαιτίας των πυρκαγιών έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στη Συρία και ένας στον Λίβανο.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης οι Λιβανέζοι κατήγγειλαν τις αρχές, κυρίως επειδή δεν χρησιμοποίησαν τα ελικόπτερα που απέκτησαν το 2009 για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες είναι όλο και συχνότερες στη χώρα.

Αξιωματούχοι εξάλλου ζητούν την έναρξη έρευνας, με κάποιους να κάνουν λόγο για ενδεχόμενη έλλειψη πόρων για τη συντήρηση των ελικοπτέρων.

Όμως «το κόστος της συντήρησης δεν είναι σημαντικό σε σχέση με αυτό των πυρκαγιών», εκτίμησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ζίαντ Μπαρούντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα