Φωτιές σαρώνουν Λίβανο και Συρία – Βοήθεια από Ελλάδα και Κύπρο

Φωτιές σαρώνουν Λίβανο και Συρία – Βοήθεια από Ελλάδα και Κύπρο
Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι φωτιές. AP

Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λαττάκεια της Συρίας ενώ επιχειρούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Άλλος ένας νεκρός στον Λίβανο.

Kύμα πυρκαγιών σαρώνει από χθες, Δευτέρα, περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας έχοντας προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων στη Συρία και ενός στον Λίβανο, όπου οι αρχές ζήτησαν βοήθεια από τις γειτονικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε σήμερα ότι επικοινώνησε με αξιωματούχους αρκετών χωρών για την αποστολή ελικοπτέρων και αεροσκαφών. “Επικοινωνήσαμε με τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα στείλουν βοήθεια εντός των προσεχών ωρών”, διευκρίνισε.

Σε επίσκεψη στην Κύπρο όπου συνάντησε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο υπουργός ‘Αμυνας του Λιβάνου Ελίας Μπου Σάαμπ δήλωσε ότι ζήτησε βοήθεια από τη Λευκωσία. “Η ανταπόκριση ήταν γρήγορη και κυπριακά αεροσκάφη βρίσκονται στον Λίβανο από χθες”, είπε ο Μπου Σάαμπ προσθέτοντας ότι και αεροσκάφη από την Ελλάδα αναμένονται στον Λίβανο μέσα στις επόμενες ώρες.

Συνολικά 103 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου από χθες, σύμφωνα με το λιβανικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI) που επικαλείται τον διευθυντή της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω “δεκάδων” κρουσμάτων “ασφυξίας” στις πληγείσες κατοικημένες περιοχές, μετέδωσε το ANI.

Με περιορισμένα μέσα και χωρίς να διαθέτει επιχειρησιακά πυροσβεστικά αεροσκάφη, ο Λίβανος πλήττεται εδώ και χρόνια από εποχικές πυρκαγιές.

Στη γειτονική Συρία, μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης, κυρίως στις δυτικές επαρχίες Ταρτούς και Λαττάκεια και στην κεντρική επαρχία Χομς.

Στη Λαττάκεια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SANA.

Την επαρχία Ταρτούς σαρώνουν περίπου εκατό πυρκαγιές από χθες, διευκρίνισε το SANA. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Σαφουάν Αμπού Σαάντα, τον οποίο επικαλείται το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στην επαρχία Χομς δεν έχει καταγραφεί κανένα θύμα και οι ζημιές είναι μόνο “υλικές, συγκεκριμένα δέντρα σε κάποιες δασικές περιοχές και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης”, είπε ο κυβερνήτης Ταλάλ Μπαραζί, τον οποίο επικαλείται το SANA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα