Λίβανος: Και το FBI στις έρευνες για τα αίτια της έκρηξης

Λίβανος: Και το FBI στις έρευνες για τα αίτια της έκρηξης
Εικόνα μετά από τις εκρήξεις στο Λίβανο Shutterstock

Οργανισμοί κατηγορούν τη Βηρυτό ότι χρησιμοποιεί την κρίση του κορονοϊού και την έκρηξη ως δικαιολογία για καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων που κατηγορούν τις αρχές για διαφθορά.

Στη Βηρυτό, δύτες του Πολεμικού Ναυτικού του Λιβάνου επιθεωρούν το βυθό στο λιμάνι. Η έρευνα συνεχίζεται για τις αιτίες της ισχυρής έκρηξης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 170 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το euronews, το FBI θα βοηθήσει τον Λίβανο στις έρευνες κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών. Τις επόμενες δύο ημέρες, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Χέιλ θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων στη Βηρυτό με αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση θα δεσμευτεί «ειλικρινά» για μεταρρύθμισεις:« Εάν το πνεύμα της ενότητας, της αλληλεγγύης και της σταθερής πρόθεσης για επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων μας βοηθήσει όχι μόνο να ανοικοδομήσουμε τη Βηρυτό, αλλά και να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε ο Λίβανος θα μεταμορφωθεί,τότε γεγονότα σαν αυτό δεν θα ξανασυμβούν ποτέ. Απαιτούνται οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Ήρθε η ώρα να τερματιστούν οι δυσλειτουργικοί κρατικοί θεσμοί και οι κενές υποσχέσεις».

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο. Συγκεκριμένα, αεροπλάνα από την Ιορδανία και το Κατάρ μετέφεραν ιατρικό εξοπλισμό, ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και γεννήτριες. Από την έκρηξη περισσότερα από 4.000 κτίρια καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς. Στο λιμάνι της Βηρυτού παρουσία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί αναμένεται να καταπλεύσει το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Tonnerre με τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από το Παρίσι.

Το κοινοβούλιο της Βηρυτού αποφασίστηκε να δοθεί παράταση δύο εβδομάδων στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί η πόλη. Οργανισμοί όπως το Human Rights Watch κατηγορούν τη Βηρυτό ότι χρησιμοποιεί την κρίση του κορονοιού και την έκρηξη ως δικαιολογία για διευρυμένες δυνατότητες καταστολής των μαζικών διαδηλώσεων που κατηγορούν τις αρχές για διαφθορά, απαιτούν πρόωρες εκλογές και ανεξάρτητη έρευνα για το συμβάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα