Η νότια Αφρική αποχαιρέτησε τον Νέλσον Μαντέλα

default image

Ετάφη ο Νοτιοαφρικανός πρώην προέδρος, Νέλσον Μαντέλα στη γενέτειρά του. Πλήθος κόσμου είπε το τελευταίο "αντίο" στον απελευθερωτή. Παρών και ο Τούτου (Vid+Pics)

Η κηδεία του Νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα άρχισε σήμερα Κυριακή στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνου της επαρχίας του Ανατολικού Ακρωτηρίου, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην ιδιοκτησία των Μαντέλα, παρουσία 4.500 ανθρώπων, ανάμεσά τους μέλη του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, δεκάδες μέλη της οικογένειας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, Αφρικανοί και άλλοι ηγέτες και διασημότητες, όπως η Όπρα Ουίνφρι και ο πρίγκιπας Κάρολος.

Με την κηδεία ολοκληρώθηκε το δεκαήμερο πένθος για τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου σε ηλικία 95 ετών.

Η τελετή της κηδείας μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση από τις 08:15 τοπική ώρα.

Μεγάλες οθόνες στήθηκαν για το λόγο αυτό σε ολόκληρη τη χώρα.

Η τελετή της κηδείας άρχισε με τη μεταφορά του καλυμμένου με τη νοτιοαφρικανική σημαία φερέτρου κάτω από μια τεράστια σκηνή που έχει στηθεί στην ιδιοκτησία των Μαντέλα.

Κατά την έναρξη της τελετής το λόγο πήρε η πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου Μπακέλα Μπέτε, η οποία τόνισε στη σύντομη ομιλία της ότι ο Μαντέλα “κατέστησε την υποδουλωμένη χώρα τη Νότια Αφρική του σήμερα”.

Το πρώτο μέρος της τελετής διήρκησε πάνω από δυο ώρες. Στις 10:00 οι κάμερες έκλεισαν. καθώς η οικογένεια επιθυμούσε η ταφή του Μαντέλα να πραγματοποιηθεί σε στενότερο κύκλο. Μόνο 450 άνθρωποι, κυρίως συγγενείς, έδωσαν το παρών στη ταφή, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα τελετουργικά των Κόζα, της φυλής του Μαντέλα.

Η κηδεία είναι μια σύνθετη τελετή στόχος της οποίας είναι η επικοινωνία με τους προγόνους ώστε να επιτραπεί στο πνεύμα του θανόντα να αναπαυθεί.

Πομπή χιλιομέτρων με πλήθος κόσμου

Το φέρετρο με τη σορό του πρώτου μαύρου προέδρου της χώρας μεταφέρθηκε με νεκρώσιμη πομπή από το αεροδρόμιο Μθάθα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 700 χιλιομέτρων νοτίως του Γιοχάνεσμπουργκ, κι εν μέσω επευφημιών από το χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους από όπου πέρασε, σε όλη τη διαδρομή, μήκους 30 χλμ. περίπου.

Η χήρα του Μαντέλα, η Γκράσα Μασέλ, η πρώην σύζυγός του Ουίνι Μαντέλα και αξιωματούχοι ακολούθησαν την πομπή προς το Κούνου.

Παρών τελικά και ο Τούτου

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι δεν θα παραστεί στην κηδεία του στενού φίλου και συνεργάτη του, του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, επειδή δεν προσκλήθηκε, θα μεταβεί τελικά στο Κούνου για την τελετή που θα γίνει αύριο Κυριακή.

Ο εκπρόσωπός του και το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής επιβεβαίωσαν ότι ο Τούτου θα είναι παρών στην κηδεία του Μαντέλα. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι ο Τούτου ακύρωσε το αεροπορικό εισιτήριό του επειδή δεν είχε προσκληθεί στην τελετή.

“Οσο κι αν ήθελα να παραστώ στην τελετή για να αποχαιρετίσω κάποιον που αγαπούσα και τιμούσα, θα ήταν ασέβεια…να εμφανιστώ απρόσκλητος σε μία ιδιωτική, οικογενειακή τελετή”, φέρεται να αναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο Τούτου.

,

,

,

,

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα