Λιβύη: Ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού

Λιβύη: Ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού
Γιατροί νοσοκομείου στη Λιβύη περιμένουν στην είσοδο του κτιρίου προκειμένου να θερμομετρηθούν πριν μπουν AP

"Ευλογημένη μέρα" στη μάχη κατά της πανδημίας αποκάλεσε τη σημερινή ο πρωθυπουργός της Λιβύης. Αν και η χώρα είναι η πλουσιότερη από τους γείτονές της, το σύστημα υγείας της χώρας πιέζεται αρκετά.

Η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης ξεκίνησε σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19, αφού έλαβε κάπου 160.000 δόσεις εμβολίου στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με τον πρωθυπουργό να εμβολιάζεται σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Αν και η Λιβύη είναι πλουσιότερη από τους γείτονές της λόγω των εξαγωγών πετρελαίου, το σύστημα υγείας της χώρας πιέζεται έπειτα από χρόνια πολιτικής αναταραχής και βίας, και η χώρα αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στην πανδημία.

Ο πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά αποκάλεσε τη σημερινή μια “ευλογημένη ημέρα” στη μάχη κατά της COVID-19 αφού εμβολιάστηκε, χωρίς να λέει με ποιο εμβόλιο. Τουλάχιστον 100.000 από τις δόσεις που έφθασαν αυτή την εβδομάδα ήταν του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Η μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ντμπεϊμπά ορκίστηκε τον περασμένο μήνα μετά τον σχηματισμό της από μια διαδικασία που διευκόλυνε ο ΟΗΕ, με εντολή να ενώσει τη χώρα, να βελτιώσει τις κρατικές υπηρεσίες και να επιβλέψει την περίοδο πριν από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά χαρακτήρισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη διανομή των εμβολίων και τη χορήγησή τους ως απόδειξη ότι βελτιώνει τη ζωή των Λίβυων μετά την αντικατάσταση δύο αντίπαλων διοικήσεων που κυβερνούσαν στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

“Μέσω των πολιτικών διαβουλεύσεων και των προσπαθειών του πρωθυπουργού, το εμβόλιο είναι διαθέσιμο”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άλι αλ-Ζανάτι, ο οποίος είπε προηγουμένως πως η κυβέρνηση έχει παραγγείλει μέχρι τώρα αρκετές δόσεις προκειμένου να εμβολιάσει 1,4 εκατομμύριο των έξι και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων της Λιβύης ανέφερε πως περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να εμβολιαστούν σε περισσότερα από 400 κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η Λιβύη έχει καταγράψει περισσότερες από 166.000 θετικές διαγνώσεις στον κορονοϊό και σχεδόν 3.000 θανάτους, αν και απεσταλμένοι του ΟΗΕ έχουν πει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ πιθανόν κατά πολύ υψηλότεροι.

“Λυπάμαι που το εμβόλιο έφθασε καθυστερημένα στη Λιβύη αφού μολύνθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ”, είπε ο Άλι αλ-Χάντι, καταστηματάρχης, ο οποίος πρόσθεσε πως η σύζυγός του ασθένησε με COVID-19 και ανέρρωσε.

Πολλοί Λίβυοι φοβούνται πως η εκστρατεία εμβολιασμού μπορεί να αμαυρωθεί από πολιτικές διαμάχες και ευνοιοκρατία έπειτα από χρόνια αναταραχής.

“Ελπίζουμε πως το υπουργείο Υγείας θα αποφύγει τις πολιτικές διαμάχες έτσι ώστε οι υπηρεσίες να μπορέσουν να φθάσουν στους ασθενείς”, δήλωσε η 33χρονη οικοκυρά Χάουλα Μουχάμαντ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα